Šport > Olimpijske igre
10351 ogledov

"Nisem pripravljena umreti!" Grožnje s smrtjo po škandalu na OI

averina Epa
Ukrajinska sodnica na udaru zaradi škandaloznega razpleta ženskega olimpijskega mnogoboja v ritmični gimnastiki.

Priznana ukrajinska sodnica v ritimični gimnastiki Lidija Vinogradna je postala tarča groženj s smrtjo, ker je javno podprla rojakinjo Natalijo Ieromino glede nekaterih domnevno spornih odločitev v finalu ženskega mnogoboja na olimpijskih igrah v Tokiu.

Naslov olimpijske prvakinje je senzacionalno osvojila Izraelka Linoy Ashram, ki naj bi s pomočjo pristranskega sojenja presenetila favorizirane Rusinje. 

Dvaindvajsetletna Ashramova, katere edini mnogobojski naslov pred Topkiem je bila zmaga na lanskem evropskem prvenstvu v Kijevu, ki so ga Rusinje zaradi koronske pandemije izpustile, je do olimpijskega zlata prišle v velikem slogu.

Po prvem rekvizitu, nastopih z obročem, je prevzela vodstvo in bila na prvem mestu tudi po predstavah z žogo in s kiji. O zmagovalki je odločal trak, v vlažnih razmerah v Tokiu še posebej zahteven za izvedbo.

averina | Avtor: Epa Epa
Če so do zadnjega orodja troboj za zmago bile Ashramova, večkratna svetovna in evropska prvakinja Dina Averina ter njena dvojčica Arina Averina, pa se je slednja pri traku morala posloviti od kolajne. Potem ko se ji je trak zavozlal, je morala nadaljevati z nadomestnim in ostala brez kolajne.

Tekmovanje se je dodobra razplamtelo, ko je Ashramovi pri enem od metov palica traku padla iz rok. Prav zaradi te napake se je v javnosti razvila ostra polemika, ali je bilo olimpijsko zlato zasluženo.

O naslovu je odločal prav zadnji nastop, predstava s trakom izkušene Dine Averina. Sestavo je dobro opravila, nato pa napeto čakala na oceno. Ko je videla, da ji je zgolj 15 desetink točke zmanjkalo za zmago, se je v obupu zgrudila na tla in padla v neutolažljiv jok. Ruski olimpijski komite se je sicer pritožil na njeno oceno, a je sodniška komisija oceno zavrnila in Izraelka se je lahko veselila zgodovinske zmage, kar je botrovalo prepričanju, da so bile sodniške odločitve politično motivirane.

"Težko je v takšnih trenutkih ostaiti tiho," je kolegici v bran stopila Vinogradna. "Ljudje mi privoščijo smrt, ker sem se opredelila do pereče teme. Največ sovraštva je požela naša sodnica Natalija Ieromina, in to samo zato, ker je Ukrajinka. Če imaš ukrajinski potni list, še ne pomeni, da si pristranski do ruskih telovadk. Cenimo ruske telovadke - so odlične športnice, spoštljive do trenerjev in sodnikov. Natalija je imela najtežjo nalogo skupaj s Francozinjo Evo Serrano in prepričana sem, da sta se obe odlično odrezali. Končni vrstni red je bil rezultat težavnosti elementa s telesom, ki ga je relativno lahko oceniti, saj ni toliko nejasnosti kot pri elementu z rekvizitom," je pojasnila.

Legendarna ruska trenerka drsanja Tatjana Taracova je sodnike označila za "bandite", reprezentančna trenerka Irina Viner-Usmanova pa je za RT Sport dejala, da je bil končni vrstni red "dogovorjen vnaprej".

"Če bi danes ponovno ocenili vse nastope, bi vse tekmovalke dobile nižjo oceno. Pri sojenju v živo nimaš časa za ogled posnetka ali podroben pregled vaje. Prepričana sem, da je vrstni red pravičen," je povedala Vinogradna in dodala: "Zavzemamo se za olimpijske vrednote in pošteno tekmovanje. Ne zaslužimo si takšnega sovraštva. Sodniki v Tokiu so bili najboljši, kar jih premore naš sport."

"Takole mimogrede, nisem še pripravljena umreti, zato vse, ki mi privoščijo smrti, takoj blokiram," je sporočila in za konec izzvala vse kritike. "Pripravite posnetek, ki bo izpostavil težavnost vsake tekmovalke posebej in se bo takoj videla razlika."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.