Šport > Olimpijske igre
1895 ogledov

Slovenci na misiji: razbiti mit o francoski nepremagljivosti

slovenija košarka Profimedia
Slovenske košarkarje na olimpijskih igrah v Tokiu v četrtek ob 13. uri čaka polfinale s še neporaženo Francijo.

Selektor Aleksander Sekulić ocenjuje, da gre za najzahtevnejšega tekmeca doslej in pričakuje izredno težko tekmo. Francoski selektor Vincent Collet bo zanesljivo skušal poiskati način, s katerim se bo želel v finale uvrstiti s svojo ekipo.

Doslej še nobena od reprezentanc na turnirju, tudi prvi favoriti Američani, niso našli načina, kako ugnati neugodne Francoze. "V pripravah so izgubili z Japonci in dvakrat s Španci, a pripravljalnih tekem s temi na olimpijskem turnirju ni moč primerjati. Mi se moramo osredotočiti na svojo obrambo in vse to udejanjiti na igrišču," pred tekmo opozarja Sekulić.

Ta dodaja, da imajo galski petelini izjemno izkušenega selektorja, ki ve, kako osvajati kolajne. "Francija je že dve desetletji v vrhu evropske in svetovne košarke. Na tej tekmi lahko pričakujemo marsikaj. To je polfinale, vsak si želi odličja in pripravljeni moramo biti na vse."

Aleksander Sekulić Slovenija Japonska Tokio 2020 | Avtor: Anže Malovrh/STA Slovenski selektor Aleksander Sekulić. Anže Malovrh/STA
Slovenija pa nadaljuje svojo pot in v nizu zahtevnih obračunov je na vrsti nova "najzahtevnejša tekma", ki v primeru zmage pomeni tudi odličje. "Zdaj smo v položaju, ko lahko razmišljamo tudi o kolajni. Prav zato si želimo to tekmo odigrati na najvišjem možnim nivoju."

Sekulićevim varovancem so morali doslej čestitati svetovni prvaki Španci, podprvaki Argentinci, domačini Japonci in v četrtfinalu tudi čvrsti in močni Nemci. "Francija pa je ekipa, ki je doslej tukaj pokazala največ," še pravi selektor in o slovenski taktiki dodaja: "Pomembna bo moštvena obramba. Vseh pet košarkarjev na igrišču mora poznati svoje naloge in vedeti, od kje pretijo največje nevarnosti."

Med aduti francoske igre našteva izjemne zunanje igralce Nanda de Coloja, Nicolasa Batuma, Evana Fournierja ter centra Rudyja Goberta, ki je tudi eden najboljših centrov v ligi NBA. Pod košem bo zato dodatno težko. "Moramo igrati kot doslej. Pod obročem nismo dominantni zaradi enega igralca, ampak zaradi moštvene igre, s katero v obrambi nadziramo skok in mislim, da ga bomo tudi tokrat."

Steber slovenske igre pod obročema je naturalizirani Američan Mike Tobey, na tem turnirju center z največ skoki, za katerega Sekulić trdi, da se izjemno giblje na parketu in z vsemi svojimi izkušnjami tudi izredno razume košarkarsko igro. "Zna se soočati z najmočnejšimi centri in to kaže tudi v Tokiu."

Uganka je, kakšno obrambo bo proti Sloveniji zaigrala Francija. Na štirih tekmah so se tekmeci s štirimi različnimi načrti pripravili na Luko Dončića. "On je glavna tarča, kar pa odpira prostor drugim igralcem. Za nas je izjemna čast, da smo tekmece prisilili v to, da so morali vselej poskušati z drugačno vrsto igre v obrambi," je tega podatka vesel 43-letni Ljubljančan.

Za slovenski pristop pa dodaja: "Mi moramo ostati trdno na tleh in z enako miselnostjo, kot smo jo imeli vse od prve tekme kvalifikacij OI v Kaunasu."

zoran dragić | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 5
  • Joseph_Smith 10:06 05.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • jakec42 07:10 05.avgust 2021.

    Na žalost bomo izgubili proti njim

  • bec9ba76f75b7c9810b3c3c909eabca1ccdc32fb 11:13 04.avgust 2021.

    Za Nemčijo se je vedelo,da bo izpadla,vprašanje je bilo samo s kakšno razliko.Francija je na igrah pokazala dobro obrambno igro. Slovenija se mi zdi bolj kakovostna ekipa in da bi se nekdo osredotočil na samo Dončića je skrajne neumno.... .Glede ...prikaži več na prikazano igro Slovenije bi se nekoliko nagnil na slovensko stran, ker bodo imeli Francozi ogromno dela z vsemi slovenskimi igralci na parketu.Prav posebej izstopajo Dragić,Čančar,Prepelič,Tobey... Tako,da bi rekel 60:40 za Slovenijo.