Šport > Olimpijske igre
768 ogledov

Štuhčeva pred zadnjo olimpijsko tekmo v karieri

Ilka Šruhec Epa
"Do Cortine d'Ampezzo ne bom vztrajala," je pred smukaško preizkušnjo v Pekingu o možnosti udeležbe na ZOI leta 2026 dejala Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec naj bi svojo zadnjo olimpijsko tekmo opravila v torek, ko bo šla na startu smuka na progi Skala v Yanqingu v želji po presenečenju. Nastop dvakratne svetovne prvakinje v smuku je zaradi težav s kolenom in hrbtom dolgo visel v zraku. Po odpovedi superveleslaloma se ji je uspelo pripraviti za torkovo tekmo, ne pa tudi za kombinacijo.

Na smuku, ki se bo začel v torek ob četrti uri zjutraj po slovenskem času, bo nastopila tudi druga slovenska predstavnica Maruša Ferk Saioni, ki namerava nastopiti tudi na četrtkovi alpski kombinaciji.

"Jutri bom nastopila, čeprav se je zame tekma zdela še nekaj dni nazaj vprašljiva zaradi hrbta. Ni bilo stvari, ki je ne bi delali tu, da bi bilo boljše. Danes še ni bilo povsem, pomembno je, da bo jutri," je za radio Slovenija povedala 31-letna Štuhčeva.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia
Potrdila je, da na naslednjih OI v Italiji ne namerava nastopiti. "Do Cortine d'Ampezzo ne bom vztrajala." V kitajsko prestolnico je prišla z velikim ciljem in ogromnim bremenom. "To ni prineslo čisto nič dobrega. Brez pomena je bilo to ... Sposobna sem marsičesa. Možna so presenečenja, kot smo že videli na teh OI."

Maruša Ferk Saioni je bila na današnjem treningu na 25. mestu, Ilka Štuhec pa 30. V nedeljo so morali zaradi sneženja odpovedali drugi trening. Prvega je Ferk Saioni končala na 23. mestu in 15. med tekmovalkami, ki so pravilno izpeljale progo.

Uvodni trening pa se ni izšel po željah Štuhčeve, ki je imela težave s smučmi, ko je povozila trd predmet na progi. "Danes sem normalno spoznala progo z obema robnikoma. Je še kaj nekaj za popraviti in prepričana sem, da sem to sposobna narediti na tekmi," je zatrdila Štuhčeva.

Mikaela Shiffrin Smuk (Ž) Šport Shiffrinova se je vdala v usodo, nastop še visi v zraku

Prepričana je, da ima še kar nekaj rezerve, tudi kar se opreme tiče. "Fizično sem danes le enkrat peljala po progi, še nekajkrat danes jo bom prevozila v glavi. Na tej progi ni prostora za napake, vsi deli so ključni. Če je kje hitrost nižja jo je težko pridobiti nazaj na drugih delih. Šla bom na 120 odstotkov, nimam kaj izgubiti," je odločna Mariborčanka.

Zaradi zdravstvenih težav je morala izpustiti dvoje olimpijskih iger, v Sočiju pred osmimi leti tudi ni bila zdrava, a je smuk končala na 10. mestu.

Na svojih tretjih OI je opravila resno le en trening. "Zaradi sneženja je bila proga drugačna danes. Morali so odstraniti sneg, prevoziti progo s teptalcem in smuk je sedaj bolj enostaven, mehkeje je. Ponekod je sicer še ledeno, smukaško in nemirno," je še dodala Štuhčeva.

Po šestih od devetih smukov sezone svetovnega pokala je na 15. mestu s 115 točkami, osem jih je za 38. mesto zbrala Maruša Ferk Saioni.

Vodi Italijanka Sofia Goggia, branilka olimpijskega zlata je štirikrat zmagala, pred Švicarko Corinne Suter in Avstrijko Ramono Siebenhofer, deseta je Lara Gut-Behrami.

Švicarka je na teh OI že osvojila prvo mesto v superveleslalomu, dobila je tudi smukaško tekmo pokala v Zauchenseeju 15. januarja, preostala zmagovalka smukov zime pa je Suterjeva, najboljša prav na zadnji tekmi pred OI v Garmisch-Partenkirchnu.

Pred štirimi leti je na olimpijskem smuku v Pyeongchangu srebro pripadlo Norvežanki Ragnhild Mowinckel, tretji na zadnjem treningu v Pekingu. Druga na treningu je bila Nemka Kira Weidle, svetovna podprvakinja lani v Cortini d'Ampezzo, kjer je bila zlata Corinne Suter, bronasta pa Lara Gut-Behrami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.