Šport
32 ogledov

Olimpijskega prvaka našli mrtvega na domu

Legende Thomas Alsgaard, Mika Myllyla, Bjoern Daehlie na OI v Naganu. EPA
Danes so na domu našli mrtvega smučarskega tekača Miko Myllylä. Olimpijski prvak, večkratni svetovni prvak in dobitnik številnih medalj z največjih tekmovanj se po tem, ko so ga dobili na dopingu, nikoli ni pobral.

Eden najboljših finskih smučarskih tekačev vseh časov Mika Myllylä je umrl pri 41 letih. Vrhunec njegove športne kariere so bile nedvomno olimpijske igre v Naganu leta 1998, kjer je osvojil zlato medaljo.

Po aferi priznal, da je doping del vsakdana

Policisti kaj dosti informacij glede njegove smrti niso želeli razkriti. Uradno je znano le, da ni bil žrtev kriminalnega dejanja. Neuradno se je Myllylä že dlje časa ubadal s psihičnimi težavami. Leta 2001 so ga ujeli na dopingu. Uporabo EPA je kasneje tudi priznal in odslužil dveletni suspenz. Na sodišču je priznal, da je doping uporabljal vse od devetdesetih let. Finsko športno javnost je razburil z izjavo, da je (bilo) jemanje dopinga s strani finskih tekačev stalnica.

Po dveh letih se je sicer vrnil na tekmovanja, a nekdanjim uspehom ni prišel blizu. Leta 2005 je sklenil športno kariero.

Rešitev zadnja leta iskal v alkoholu

Myllylä se je rodil 12. septembra 1969, smučarskemu teku pa se je v celoti posvetil med letoma 1992 in 2005. Na olimpijskih igrah je osvojil šest medalj, od tega eno zlato. Na svetovnih prvenstvih je dobil devet medalj. Med Finci je veljal za izjemno priljubljenega športnika, prava zvezda pa je bil tudi v mednarodnem merilu - vse do dopinške afere, s katero se očitno nikoli ni uspel dobro spopasti. Zatekel se je k alkoholu, zaradi česar je po koncu športne kariere kar nekajkrat zapolnil vrstice črne kronike v časopisih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.