Šport
22 ogledov

Olimpijski ogenj je ugasnil

1/26
Žurnal24 main
Zimske olimpijske igre v Vancouvru so se z zaključno slovesnostjo v dvorani BC Place končale. "Skupaj smo delili žalost ob tragični izgubi mladega življenja … Skupaj smo se veselili uspehov."

S slovesnim zaključkom so se v Vancouvru končale XXI. zimske olimpijske igre. Nosilec slovenske zastave na prireditvi je bil slalomist Mitja Valenčič, ki je na slalomu, zadnji disciplini alpskega smučanja OI, zasedel šesto mesto. Vancouver je olimpijsko zastavo predal prirediteljem ZOI leta 2014 v ruskem Sočiju. Večina slovenske delegacije s Tino Maze in Petro Majdič na čelu je že pred tem odpotovala v domovino in se tako ni pridružila športnikom, ki so v polni dvorani BC Place predstavljali rekordno število nastopajočih v zgodovini ZOI. Za 86 kompletov olimpijskih odličij se je potegovalo 2621 športnikov in športnic iz 82 držav.

John Furlong, predsednik organizacijskega odbora OI v Vancouvru, je izrazil sožalje domačim in Gruziji zaradi smrti sankača Nodarja Kumaritašvilija, ki je na treningu preminil še pred odprtjem iger. "Skupaj smo delili žalost ob tragični izgubi mladega življenja … Skupaj smo se veselili uspehov in imeli solze razočaranj. Navijali smo za športnike, ki se niso želeli predati. Vaša toplina in veselje sta pripravila pravo praznovanje olimpizma. Čez dva tedna pa se vam bodo pridružili športniki na paraolimpijskih igrah. Hvala organizacijskemu komiteju OI, uspelo vam je. To so bile odlične in prijateljske igre," je pred besedami, s katerimi je uradno zaprl igre, dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po uvodni pesmi so na oder prišli poglavarji štirih prvotnih indijanskih plemen, za njimi pa predsednik kanadske vlade Stephen Harper, osmi predsednik MOK Rogge in zastavonoše olimpijskih reprezentanc ter športniki, ki so še ostali v Vancouvru. Po tradiciji zadnjega obdobja je sledila podelitev odličij za najdaljšo preizkušnje OI, teku na 50 kilometrov za moške. Na najvišjo stopničko je stopil Norvežan Petter Northug, ki je le za tri desetinke ugnal Nemca Axla Teichmanna, bron pa je s sekundo zaostanka osvojil Šved Johan Olsson.

Skupaj smo delili žalost ob tragični izgubi mladega življenja … Skupaj smo se veselili uspehov in imeli solze razočaranj.
Jacques Rogge
Natalija Vodjanova, ena najbolje plačanih manekenk na svetu, je s pravljičnim uvodom s čarovniško paličico začela osemminutno predstavitev Sočija, kjer se bodo zimski olimpijci za odličja merili med 7. in 23. februarjem 2014. Z bolj kislimi obrazi so na predstavitvi sodelovali tudi nekateri ruski hokejski zvezdniki  z Aleksandrom Ovečkinom na čelu, ki so na teh OI ostali daleč od boja za odličja. Olimpijsko zastavo je prevzel Anatolij Pahomov, župan Sočija.

Furlong je menil, da je svet v sedemnajstih dneh tekmovanj v Kanadi videl povezovalno moč športa. "Ker smo imeli šport, smo imeli tudi mir. Mir in prijateljstvo sta vodila te igre, prišel pa je čas slovesa in zahvale … Verjamem, da smo Kanadčani danes močnejši, enotnejši in bolj povezani ter imamo še raje svojo domovino kot včeraj. OI so nas dvignile, in če je bila Kanada pred tem za koga neznanka, zdaj nas poznate," je Furlong v političnem slogu velik del govora posvetil domači javnosti in navdušenje požel ob naštevanju nekaterih športnih uspehov svoje domovine na teh igrah.

Po zaključnem nagovoru Roggea je sledil zabavno-glasbeni del prireditve, na katerem so med drugimi nastopili kanadski zvezdnik Neil Young, med čigar pesmijo je ugasnil olimpijski ogenj, in zvezdnika iz Hollywooda William Shatner in Michael J. Fox.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.