Šport
35 ogledov

Olimpijski plamen bo ogrel Stonehenge

Stonehenge, Velika Britanija Shutterstock
Prireditelji poletnih olimpijskih iger prihodnje leto v Londonu so danes predstavili traso olimpijske plamenice. Eden od olimpijskih simbolov bo obiskal vse najbolj znane kraje v Veliki Britaniji, na 70-dnevni turneji in 12.875 km dolgi poti pa se bo ustavil tudi v skrivnostnem Stonehengeu.

Olimpijsko plamenico bodo po tradiciji prižgali v Olimpii v Grčiji, britansko turnejo pa bo 18. maja začela v Land's Endu v jugozahodnem delu Anglije. Od tam jo bo pot vodila do najvišje valižanske gore Mount Snowdon, nato pa pridejo na vrsto vsi znani kraji v Angliji ter na Škotskem in Severnem Irskem, kot so observatorij Cheshire, otok Man, Loch Ness, Angel of the North v bližini Newcastla in mnogi drugi, v Stonehengeu pa se bo ustavila 12. julija.

Olimpijsko plamenico bo v Veliki Britaniji nosilo več kot osem tisoč ljudi, močan konvoj – v njem bo kar enajst vozil – pa bo skrbel za varovanje olimpijskega simbola. Ob tem kaže omeniti, da so olimpijski ogenj prvič prižgali za igre v nizozemskem Amsterdamu leta 1928, olimpijska plamenica pa je prvo turnejo imela v Berlinu leta 1936.

Poletne olimpijske igre v Londonu bodo na sporedu od 27. julija do 12. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.