Šport
1744 ogledov

Olimpijski podprvak zahteva odškodnino za spolne zlorabe

Jan Hempel Profimedia
Nekdanji vrhunski športnik zahteva visoko denarno odškodnino, ki pa je Nemška plavalna zveza (DSV) ni pripravljena plačati.

Nemška plavalna zveza (DSV) se skuša izogniti odškodninski tožbi zdaj 51 let starega nekdanjega nemškega skakalca v vodo Jana Hempla, ki trdi, da ga je njegov trener več let spolno zlorabljal, poročanje nemške javne televizije ARD povzema tiskovna agencija dpa.

Hempel je bil nemški skakalec v vodo, ki je tekmoval na poletnih olimpijskih igrah 1988, 1992, 1996 in 2000 ter osvojil dve olimpijski medalji. Hempel je osvojil srebrno medaljo v skokih v vodo z 10 metrske ploščadi in bronasto medaljo z 10 m v dvojicah, v sinhronih skokih.

Posredovana konkretna ponudba

Kot so z nemške plavalne zveze potrdili za televizijo ARD, se trenutno pogajajo s Hemplovim odvetnikom Thomasom Summererjem, da bi našli "soglasno rešitev za obe strani", s čimer bi se izognili dolgotrajnemu pravnemu sporu.

ARD je ob tem poročal, da bi dogovor lahko dosegli s pomočjo neodvisnega arbitra, česar v nemški plavalni zvezi zaenkrat še niso želeli potrditi.

Iz zveze so sporočili, da so podali "konkretno ponudbo" za rešitev tega spora, ki je izbruhnil lani po javnem razkritju obtožb o spolnih zlorabah. Zveza je po izbruhu afere ustanovila neodvisno komisijo.

Zlorabljal ga je 14 let

Hempel trdi, da ga je zlorabil zdaj že pokojni trener Werner Langer, ki je leta 2001 storil samomor. Skupno naj bi ga zlorabil 1200-krat v času Hamplove kariere, zlorabe pa so se vlekle kar 14 let. Zlorabe so se začele leta 1982, ko je bil star komaj 11 let.

Pravni zastopnik žrtve Summerer je primer označil za "najbolj očiten primer zlorabe, kar jih je nemški šport kdaj doživel", in nemško zvezo obtožil prikrivanja. Po mnenju odvetnika gre za precedenčni primer, ki bi lahko drugim športnikom pomagal, da bi tudi sami javno spregovorili o zlorabah.

V nemških medijih špekulirajo, da bi lahko, če bi se primer preselil v sodne dvorane, odškodnina znašala tudi milijon evrov.

Iz zveze sicer trdijo, da ne morejo izplačati odškodnine, ker so neprofitna organizacija, čemur ugovarjajo Summerer in drugi pravni strokovnjaki.

Hempel je o zlorabah spregovoril v okviru dokumentarca z naslovom Zlorabljen - spolna zloraba v nemškem plavanju, ki ga je predvajala ARD.

Grozljive podrobnosti

Hempel je v dokumentarcu opisal, kako ga je trener zlorabil na javnem stranišču, preden je nastopil na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992. O trenerju Langerju pa je dejal: "Nikoli ni zamudil priložnosti, da bi zadostil svojim željam in potrebam."

Hampel ni bil edini. Drugi športnik, ki je želel ostati anonimen, je povedal, da ga je Langer spolno napadel pred turnirjem med spanjem.

"Vsi so bili tiho do danes," je dejal Hempel. "Mislim, da smo dolžni govoriti o tem drugim, tudi za prihodnje rodove."

Zlorabe so se nadaljevale, dokler ni tega sam ustavil pred OI v Atlanti 1996. Leto pozneje je Hempel povedal, da je o zlorabi govoril s trenerko nemške reprezentance Ursulo Klinger.

Langerja so suspendirali, vendar pa Hempel trdi, da to ni bilo zaradi zlorab, temveč zaradi Langerjevih domnevnih povezav z uradno državno varnostno službo Stasi v takratni Vzhodni Nemčiji oziroma Nemški demokratični republiki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 16:35 14.junij 2023.

    Jaz tudi zaradi maloumnih Žurnal člankov!