Šport
131 ogledov

Olimpijski podprvak zaradi bizarne goljufije dobil hudo kazen

Luguelin Santos Epa Luguelin Santos.
Najbolj dragocene nagrade mu niso mogli vzeti.

Dominikanski atlet Luguelín Santos je bil zaradi manipulacij s starostjo kaznovan s tremi leti prepovedi nastopanja ter z odvzemom zlate kolajne na mladinskem svetovnem prvenstvu, je v izjavi za javnost sporočila enota za integriteto v atletiki (AIU). 

Santos je leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu zasedel drugo mesto na 400 m. Santos je leta 2012 nastopil tudi na mladinskem SP v Barceloni in osvojil zlato kolajno na 400 m.

V izjavi za javnost je AIU zapisal, da je dominikanski atlet priznal nastopanje v Barceloni, potem ko je ponaredil datum rojstva.

V potnem listu je pisalo, da je bil rojen 12. novembra 1993, v resnici pa je natanko eno leto starejši. V Barceloni tako ne bi smel nastopiti, saj do decembra 2012 ne bi smel dopolniti 20 let.

Je pa AIU zapisal, da mu olimpijske kolajne iz Londona (spodaj) ne more odvzeti, saj tam ni veljala starostna omejitev.

Luguelin Santos OI 2012 | Avtor: Epa Epa

Je pa zdaj 31-letnemu atletu prepovedala tekmovati skoraj do konca leta 2026, obenem pa mu črtala vse dosežke, ki jih je odtekel v mlajših kategorijah, v katerih ne bi smel nastopiti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.