Šport
4 ogledov

Olimpijski prvak brez resne konkurence

Nejc Žnidarčič je zmagal, Jošt Zakrajšek (na sliki) pa je osvojil deveto mesto. Žurnal24 main
Finalni obračuni kanuistov na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah so minili brez slovenskih predstavnikov. Najboljši Slovenec Jošt Zakrajšek je bil 15.
Jošt Zakrajšek , ki bo v četrtek dopolnil 25 let, je bil na progi natančen, saj mu je uspela vožnja brez kazenskih sekund, vendar pa so ga od najboljše deseterice ločile drobne napake, ki so mu na reki Vltavi vzele nekaj dragocenih stotink. Kljub temu, da je zaostal za najboljšo deseterico, ki je vodila v popoldanski polfinale, je bil s svojim dosežkom zadovoljen: "Z vožnjo sem zadovoljen, čeprav sem čez celo progo zaradi napak izgubil nekaj mest. Ne ravno za prvo mesto, temveč za uvrstitev v finale. Uvrstitev je dobra, ena boljših letos. Tehnične napake bo treba čim prej odpraviti. Upam, da jih bova skupaj s trenerjem Andrejem Jelencem odpravila že do tekme v Tacnu."

Nekoliko več težav kot Zakrajšek sta imela izkušeni Dejan Stevanovič in novinec Benjamin Savšek . Stevanovič, ki ga je že pred kvalifikacijami napadla bolezen in je zaradi slabega počutja izpustil tudi večerjo dan pred polfinali, se je počutil nekoliko bolje, vendar pa še ni bil povsem zdrav. Podobno kot Zakrajšek je tudi on za razliko od nekaterih preteklih tekem, kjer so Slovenci pridno nabirali kazenske sekunde, s postavitvijo vrat opravil brez večjih težav. Bolezen je očitno naredila svoje, saj je za vodilnim po prvem teku Francozom Tonyjem Estanguejem zaostal dobrih šest sekund in pol. Čeprav je Savšek po polfinalu napovedal vožnjo brez kazenskih sekund, mu zastavljenega cilja ni uspelo realizirati. Uspel je sicer izboljšati uvrstitev iz kvalifikacij, vendar pa je šest dodatnih sekund zadostvovalo za 31. mesto.

Britanec David Florence je bil v Pragi tretji. © Nina Jelenc

 
V finalu, kjer se je pomerila najboljša deseterica, je slavil dvakratni olimpijski prvak Francoz Tony Estanguet , ki je bil najboljši že v kvalifikacijah. S formo, ki jo je prikazal, je očitno, da bo Estanguet tudi v Pekingu glavni favorit za zlato, olimpijska tekma pa bo tudi edina, kjer se bo srečal s svojim največjim rivalom v zadnjih letih Slovakom Michalom Martikanom , ki je izpustil prvo tekmo svetovenga pokala, zaradi treninga v Pekingu pa ga ne bo tudi na naslednjih dveh tekmah. Na drugo mesto se je uvrstil nekdanji svetovni prvak Avstralec Robin Bell, tretji pa je bil Britanec David Florence. V ženski konkurnci, kjer ni nastopila nobena Slovenka, je zmagala legendarna Štepanka Hilgertova , ki bo v Pekingu nastopila že na svojih petih olimpijskih igrah, po Atlanti in Sydneyju pa bo lovila še tretje zlato. Druga je bila Nemka Mandy Planert, tretja pa Slovakinja Jana Dukatova.

V nedeljo bodo na programu še polfinala in finala kajakašev ter kanuistov dvosedov, nato pa bo večina najboljših odpotovala v Ljubljano, kjer bo na sporedu druga tekma svetovnega pokala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.