Šport
24 ogledov

Olimpijski risi spet v domovini

nik zupančič Profimedias
Del slovenske hokejske reprezentance se je po uspehu v Minsku, kjer si je ekipa drugič zapored priigrala nastop na olimpijskih igrah, prispel iz Belorusije na Brnik. Poleg vodstva Hokejske zveze Slovenije na čelu z Matjažem Rakovcem je bila ob selektorju Niku Zupančiča le peščica reprezentantov, saj je večina že na poti v tuje klube.

Velik pokal, ki je risom v beloruski prestolnici po zmagah nad Poljsko, Dansko in gostiteljico Belorusijo kvalifikacij prinesel nastop na OI leta 2018 v južnokorejskem Pyeongchangu, je imel na vozičku ob osebni prtljagi Jan Urbas, ki se je za uspeh v Minsku boril z zlomljenim prstom. Prišel je tudi Aleš Kranjc, v velikim ovojem na levem delu obraza, saj ga je na zadnji odločilni nedeljski tekmi, ki jo je Slovenija proti Belorusiji dobila po kazenskih strelih, Andrej Stas ob padcu zadel z rezilom drsalke v obraz.

"Pred odhodom v Belorusijo smo potiho verjeli v uspehi, vedeli smo za naše kvalitete in sposobnosti. Prikazal se je pravi moštveni duh, ki nas ves časi krasi in dobili smo zelo lepo nagrado. Včeraj pa je bilo težko, pritisk navijačev je bil velik, v dvorani je bilo zelo vroče. Po našem vodstvu so gostitelji turnirja prišli nazaj in izenačili. Toda, kot sem rekel, prikazali smo pravi karakter in zasluženo zmagali," je dejal Urbas po prihodu na letališče, ko je ekipo pričakalo več predstavnic in predstavnikov sedme sile, kot navijačev.

Tako kot Urbas in Kranjc je na prvem olimpijskem nastopu samostojne slovenske hokejske reprezentance leta 2014 v Sočiju sodeloval tudi Mitja Robar. "Včeraj je bilo užitek igrati v polni dvorani in v tistem vzdušju. Vsi smo vedeli, za kaj gre. Nekateri nimajo nikoli v življenju priložnosti, da bi igrali na kakšni taki tekmi. Mi smo jo imeli in res se boriš do zadnje kaplje moči in v Belorusiji se je vse 'poklopilo'. Tam gotovo ne bomo več dobrodošli, saj je bilo v Minsku že vse organizirano za veliko slavje, pričakovanje je bilo veliko, pa smo jim olimpijski nastop še drugič preprečili, tokrat na njihovem ledu in pred njihovimi navijači," je dejal Robar.

Spet isti tekmeci

Nekdanji vrhunski igralec Nik Zupančič, ki je bil v Sočiju pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja, je sedaj ekipo na OI popeljal kot glavni trener. V južnokorejskem Pyeongchangu leta 2018 bo na OI Slovenija nastopila z istimi tekmeci predtekmovalne skupine, kot v Sočiju; igrala bo v skupini B skupaj z Rusi, Američani in Slovaki. Slednje je v Rusiji premagala, izgubila z rusko in ameriško reprezentanco, v kvalifikacijski tekmi za četrtfinale premagala Avstrijo ter v četrtfinalu izgubila s Švedsko.

"Spet isti nasprotniki v predtekmovanju, mogoče, v narekovajih, je vse skupaj že malo dolgočasno. Toda nima smisla izgubljati besed o kvaliteti tekmecev, spet se bomo zoperstavili svetovnim velesilam. Gotovo pa se bomo tudi na te OI pripravili zelo dobro in ne bomo šli v Južno Korejo kot gledalci, ampak zato, da tam tudi kaj naredimo. Do OI je še daleč. Težko je napovedati, če bomo znova igrali v četrtfinalu. Naredili pa bomo vse, da bi uspeh iz Sočija ponovili," je zatrdil Zupančič in dodal. "Veseli me, da imamo v reprezentanci fante z odgovornimi položaji v močnih ekipah. To se je videlo včeraj proti Belorusiji, ko je prišlo do posebnega položaja in izenačenja, kar pa so vajeni. Nimajo težav s prevzemanjem odgovornosti. To so igralci, ki za to igrajo, ki to rabijo in jih take stvari napajajo."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.