Šport
3 ogledov

Oliveira šokiral Pistoriusa

Oscar Pistorius Alan Oliveira paraolimpijske igre London EPA
Brazilec Alan Oliveira je na paraolimpijskih igrah v Londonu v teku na 200 m presenetljivo ugnal Južnoafričana Oscarja Pistoriusa.

Južnoafriški atlet Oscar Pistorius, ki je kot prvi športnik z umetnimi nogami nastopil na olimpijskih igrah v Londonu, je na paraolimpijskih igrah v britanski prestolnici ostal brez prvega načrtovanega zlata in tako ne bo osvojil štirih prvih mest, ki jih je pričakoval. Na 200 m ga je premagal Brazilec Alan Oliveira.

Oliveira je osvojil zlato z 21,45 sekunde in je pred polnim stadionom z 80 tisoč gledalci v zaključku za sedem stotink sekunde ugnal Pistoriusa, ki je doživel prvi poraz v tej konkurenci na 200 m. Južnoafričan je nato Brazilca obtožil, da je tekel z daljšimi protezami, kot je dovoljeno, čeprav je sam bil dolgoletno bitko, preden so mu dovolili nastopiti s karbonskimi protezami med zdravimi na letošnjih olimpijskih igrah, kjer je nastopil v polfinalu na 400 m in v finalu na 4 x 400 m.

"Imamo pravila, kako dolge so lahko proteze, kar je odvisno od višine in gibalne sile tekmovalca. Vse tekmovalce smo pred nastopom izmerili in vsem je bil nastop dovoljen, ker so pripomočki ustrezali pravilom," je bil jasen Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) v sporočilu za javnost.

"IPC ima pravila, ki pa dovoljujejo, da lahko atleti 'zrastejo' v neverjetne višave in imajo neverjetno dolge korake. To ni bila poštena tekma in čeprav sem dal vse od sebe, sem bil prvič poražen na 200 m. Že pred igrami smo opozarjali IPC na ta pravila, vendar smo naleteli na gluha ušesa," je čustveno med drugim pojasnjeval Pistorius, ki lahko, tako kot pred štirimi leti v Pekingu, še vedno osvoji tri zlate kolajne, saj ga čakajo še teki v štafeti 4 x 100 m ter na 100 in 400 m.

"Pistorius je velik atlet, naš veliki vzornik, in poslušati take kritike je zame veliko razočaranje. Ne vem sicer, v koga je usmeril svoj prst, vendar gotovo nima vzroka, da bi ga vame," je bil razočaran Oliveira. Craig Spence, ki je bil kot tiskovni predstavnik IPC eden izmed trojice paraolimpijskega gibanja, ki se je sestala s Pistoriusom po tekmi, je dejal: "Z njim se bomo še enkrat srečali, ko bodo čustva nekoliko bolj ohlajena. Ima svoje pomisleke, ki jih želi izraziti, in poslušali ga bomo," je dejal Spence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.