Šport
54 ogledov

''On je Slovak, naj igra za Slovaško''

Bedene Becker tretji krog Sony Open ATP Masters Key Biscayne Miami Florida EPA
Aljaž Bedene je dočakal britanski potni list in bo v nadaljevanju kariere nastopal za Veliko Britanijo. Odločitev je razdelila slovensko teniško javnost.

Slovenski tenisač Aljaž Bedene bo teniško kariero nadaljeval pod britansko zastavo, kar je na Otoku naletelo na pretežno negativen odziv. 

Ljubljančan, ki od leta 2008 živi v Veliki Britaniji, sicer ne bo smel zaigrati na obračunih Davisovega pokala, saj mu to prepoveduje novo pravilo Mednarodne teniške zveze (ITF). Bedene se bo na odločitev pritožil z argumentom, da je za potni list zaprosil pred uvedbo novega pravilnika.

Nekateri njegovo odločitev podpirajo, spet drugi strogo obsojajo. ''Osebno tega ne bi naredil. V Davisovem pokalu je igral za drugo državo. Mislim, da ne bi bilo prav. Obenem pa sem boljši tenisač od njega,'' je komentirala britanska številka dve Dan Evans.

Slovenci razdeljeni

Odzivi slovenskih navijačev so mešani. Nekateri mu čestitajo, ker je odšel na boljše, drugi pozivajo k bojkotu vsega, kar je povezano s 25-letnim tenisačem. ''Čestitke, vsaj nekdo pameten. Patriotizem ne bo plačeval položnic,'' se glasi eden od komentarjev na uradni spletni strani nacionalne televizije. ''Kompenzacija za Faka,'' pravi drugi, ''Upam, da bodo v tujini lepše gledali nanj,'' dodaja tretji, četrti pa: ''Še vedno bom navijal zanj.''

Nemalo je takšnih, ki jih je Ljubljančan močno razočaral. ''Upam, da je to zadnji članek o Bedenetu,'' je zapisal eden od uporabnikov. ''Adijo, Judas,'' je dodal drugi, manjkal pa ni niti slavni citat iz priljubljenega slovenskega filma To so gadi: ''Take smo včasih v Ljubljanco tunkal.''

Marsikdo je ob tem potegnil vzporednico z Jakovom Fakom. ''Ta zaplankana dvoličnost podalpskega homo erectusa. Faka slavijo kot heroja, Bedeneta pa na križ pribijajo,'' se glasi komentar, ki opozarja na dvojna merila nekaterih navijačev.

Če so Slovenci razdeljeni, pa na britanskih spletnih omrežjih prevladujejo večinoma negativni komentarji. ''Ni mi všeč,'' se glasi prvi odziv na novico, ki jo je na Twitterju objavil BBC. ''Ne more zastopati Britanije, če je Slovenec,'' pravi drugi, tretji pa: ''Kako lahko tri leta zastopa Slovenijo, potem pa hoče igrati za Veliko Britanijo. To je smešno.''

''Držite se britanskih tenisačev. To presega vse meje,'' še dodajajo navijači, manjkala pa ni niti obvezna zamenjava Slovenije s Slovaško. ''Speljite se. On je Slovak. Naj igra za Slovaško. Sovražim takšne stvari.''

bedene atp | Avtor: ATP ATP

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.