Šport
26 ogledov

Opičji zvoki Čehu Gebreju Selassieju

Gebre Selassie Aršavin Rusija Češka Euro 2012 Vroclav EPA
Organizatorji Eura 2012 so pred začetkom turnirja na Poljskem in v Ukrajini zagotavljali, da rasizem ne bo predstavljal težav. Mediji po prvem tekmovalnem dnevu poročajo že o drugem incidentu, kjer so bili proti temnopoltemu nogometašu uperjeni "opičji zvoki". Tokratna žrtev je reprezentant Češke Theodor Gebre Selassie.

Češki reprezentant naj bi bil tarča "opičjih zvokov" med petkovo tekmo proti Rusiji, ki so jo Čehi v Vroclavu izgubili z 1:4. Oragnizacija Fare (Football Against Racism in Europe/Nogomet proti rasizmu v Evropi) je potrdila, da je eden izmed njihovih opazovalcev v Vroclavu slišal "bežne" rasistične žaljivke uperjene proti Theodorju Gebreju Selassieju.

"Naš opazovalec je poročal o takšnih (opičjih, op. a.) zvokih. Uperjeni so bili proti edinemu temnopoltemu nogometašu Češke. Verjetno bo težko zbrati dokaze," je dejal predstavnik organizacije Piara Powar. Žaljivke naj bi se slišale z "manjšega dela" občinstva.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je Fare prosila, da jim s pomočjo posebnih opazovalcev pomaga odkrivati žaljive napise, navijanje ali obnašanje na stadionih. Powar je še potrdil, da so na stadionu opazili zastave s podobami ruskega imperija.

Opičji zvoki so se na letošnjem Euru pojavili že drugič v zadnjih 48 urah. Podoben incident je omadeževal že trening Nizozemske v Krakovu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.