Šport
9 ogledov

Oranžna nočna mora: premočni tudi Nemci

Sneijder Vlaar Nizozemska Danska Harkiv Euro 2012
1/36
EPA
Nizozemsko na letošnjem evropskem prvenstvu ohranja le še teorija, potem ko je ena izmed favoritinj turnirja izgubila tudi drugo tekmo proti Nemčiji (1:2). V neverjetno izenačeni skupini B imajo kljub dvema porazoma oranžni še naprej možnosti za napredovanje, kljub dvema zmagama pa niso na varnem niti Nemci.

Prvič je utrip navijačem na stadionu Metalista v Harkivu poskočil v sedmi minuti, ko je odličnemu Matsu Hummelsu po dolgi podaji ušel Robin van Persie, a v padcu streljal točno v dobro postavljenega Manuela Neuerja.

Nemci so takoj odgovorili prek Mesuta Özila, ki je z izvrstnim polvolejem skušal presenetiti Maartena Stekelenburga, vratar Rome pa je ob veliki pomoči vratnice srečno zadržal žogo.

Van Persie je spet zapretil v enajsti minuti, ko je protinapad Nizozemcev potegnil Arjen Robben, kapetan Arsenala pa je po globinski podaji "iz prve" s svojo slabšo desnico streljal nenevarno mimo vrat. Po nekaj minutah brez večjih razburjenj so Nemci povedli iz prve prave priložnosti.

Thomas Müller je z desne našel Bastiana Schweinsteigerja, Bayernovo kombinacijo pa je s fantastičnim obratom in strelom mimo Maartena Stekelenburga zaključil njun klubski soigralec Mario Gómez za svoj drugi gol turnirja in svoj peti zadetek na zadnjih šestih tekmah za reprezentanco, ki jih je začel v prvi postavi.

Super Mario Gómez

Fantastična priložnost se je v 37. minuti ponudila Holgerju Badstuberju, ko je po podaji s strani ostal povsem sam pred Stekelenburgom, a je nizozemski čuvaj mreže rešil čisti zadetek. Nič pa ni mogel Stekelenburg soriti že v naslednjem napadu, ko je Schweinsteiger z novo izjemno podajo v prostoru zaposlil Gómeza, napadalec pa je še drugič v večeru neusmiljeno zaključil za 2:0.

Katastrofalen polčas Nizozemske bi se kmalu končal še slabše, saj je moral Stekelenburg prosti strel Schweinsteigerja, ki se je odbil od živega zidu, s skrajnimi močmi izbiti izpod svoje prečke. Oranžni so zelenico zapustili ob glasnih žvižgih svoje zveste navijaške armade - še nikoli v zgodovini velikih tekmovanj ob polčasu niso zaostajali z dvema goloma.

Drugi polčas je prinesel tako pričakovane menjave nizozemskega selektorja Berta van Marwijka. V igro sta namesto njegovega zeta Marka van Bommla in Ibrahima Afellaya vstopila Klaas-Jan Huntelaar in Rafael van der Vaart.

nizozemska nemčija gomez | Avtor: EPA EPA
Stekelenburg je moral Nizozemce reševati tudi v 52. minuti, ko je branilec Hummels prodrl vse do roba kazenskega prostora in prišel do strela, po obrambi Stekelenburga pa je prvi skočil tudi na odbito žogo, a ga je nizozemski vratar še drugič ustavil z izbijanjem v kot. Van Persie je z lepim strelom šest minut kasneje končno le preizkusil Neuerja, ki je lepo ubranil njegov poskus s 16 metrov.

Van Persie začel oranžno ofenzivo

Nevarno je v 62. minuti od daleč sprožil tudi do tedaj nevidni Wesley Sneijder, poskus Interjevega fantazista pa je zletel manj kot pol metra mimo daljše vratnice. Junaški start Jérôma Boatenga je dvajset minut pred koncem zaustavil nov nevaren poskus, ko je Sneijder ostal povsem sam v kazenskem prostoru, Boateng pa se je požrtvovalno vrgel in dobil močen udarec v prsa.

Nizozemcem je končno uspelo prebiti nemški zid dobrih 15 minut pred koncem, ko je Van Persie stekel proti robu kazenskega prostora in z desnico poslal močan strel mimo Neuerju, ki je končno le klonil. Zadetek je prišel praktično nemudoma po tem, ko je selektor Joachim Löw v igro namesto dvakratnega strelca Gómeza poslal Miroslava Kloseja.

Stekelenburg bi v zadnji minuti rednega dela kmalu storil veliko napako, ko je skušal pred svojim golom preigrati Kloseja, napadalec Lazia pa bi skorajda spravil žogo za njegov hrbet. Tekma se je po treh minutah sodnikovega podaljška končala brez vsakršne priložnosti Nizozemcev za izenačenje.

Nizozemci morajo zdaj na zadnji tekmi skupinskega dela premagati Portugalsko in upati, da bo Nemčija pričakovano ugnala Dansko. Nato morajo oranžni dovolj dobro "popraviti" svojo gol razliko (1:3), tako Danska kot Portugalska pa sta pred zadnjima obračunoma pri 3:3. Nemci, ki lahko kljub dvema zmagama še vedno izpadejo, bi s točko proti Dancem osvojili prvo mesto.

Gómez: "Gol Portugalcem mi je pomenil veliko"

"Neverjetno je, kako je čas počasi mineval v zadnjih nekaj minutah. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, ampak zadnje minute so nas izmučile. Ampak, če imaš Manuela Neuerja v golu, lahko zdržiš tak pritisk. Vseeno je bilo zelo naporno za živce," je po tekmi dejal nemški strelec Gómez.

"Premagali smo Portugalsko, premagali smo Nizozemsko, imamo šest točk po dveh tekmah, kaj bi si še želeli? Gol proti Portugalski mi je pomenil zelo veliko. Selektor in vsi glavni igralci so me vedno podpirali, to je bilo pomembno, ker so bili zadnji trije dnevi zame zares naporni. Kljub svojemu golu sem bil tarča mnogih kritik," je še dodal Gómez.

"Nemci so imeli nekaj težav potem, ko je zadel Van Persie, ampak na žalost nam ni uspelo. Pokazali smo pogum v napadu, a ne tudi v obrambi," je po tekmi dejal nizozemski selektor Van Marwijk.

"Odprli smo si vrata v četrtfinale. Vse je v naših rokah po tej napeti, izenačeni tekmi v ekstremni vročini," pa je pristavil njegov kolega Löw.

EP v nogometu, skupina B, 2. krog:

Nizozemska : Nemčija 1:2 (0:2) (Harkiv)
Van Persie (73); Gómez (24, 38)

Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger, Özil (od 81. Kroos), Müller (od 92. Bender), Podolski; Gómez (od 72. Klose). Na klopi: Wiese, Zieler; Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündoğan, Schürrle, Bender, Kroos, Götze, Reus, Klose.

Nizozemska: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems; Van Bommel (od 46. Van der Vaart), N. De Jong, Sneijder; Robben (od 83. Kuyt), Van Persie, Afellay (od 46. Huntelaar). Na klopi: Vorm, Krul; Bouma, Vlaar, Boulahrouz, Schaars, Strootman, Van der Vaart, Kuyt, Huntelaar, L. De Jong, Narsingh.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska).

Že odigrano:
Danska : Portugalska 2:3 (1:2) (Lviv)
Bendtner (41, 80); Pepe (24), Postiga (36), Varela (87)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.