Šport
29 ogledov

Organizatorji bijejo bitko z vremenom

Zlata lisica Saša Despot
Do 52. Zlate lisice, tekmovanja alpskih smučark v svetovnem pokalu, sta le še dobra dva dneva, prirediteljem pa vsaj v zgornjem delu proge zaradi toplotne inverzije nagajajo (pre)visoke temperature.

Maribor se v teh dneh znova blešči v soncu v vse prej kot zimskih temperaturah. Če je ob vznožju Pohorja še zimskih pet stopinj Celzija, pa je na vrhu čez deset.

A prireditelji zagotavljajo, da imajo dovolj debelo snežno odejo, ki je raztegnjena čez celotno širino smučišča, postavljavci proge tako naj ne bi bili omejeni zgolj na ozek zasnežen pas, tudi na tekmovalni konec tedna pa je vremenska napoved toplo in sončno vreme.

"Tudi vnaprej je napovedano lepo vreme, a je teren odličen ne glede na temperature. Proga je v dobrem stanju, saj je bila dobra že predpriprava, vse deluje, kot mora. Pred tekmo bomo postorili še nekaj zadev in bo vse kot mora biti," je uvodoma dejal vodja tekmovanja Dragšič. Nekdanji vrhunski alpski smučar meni, da razlogov za paniko ni.

"Čakamo še na prihod vodilnih iz Mednarodne smučarske zveze, tudi direktorja ženskega svetovnega pokala Atleja Skaardala. Od jutri naprej se bomo ukvarjali s kemijo oziroma s tem, kaj uporabiti, da bo proga zdržala. Tudi za trening bo poskrbljeno, smučarke bodo lahko trenirale na zgornjem delu nad startom veleslaloma," je še dejal Dragšič.

Otroci do osmega leta brezplačno

Preostali del organizacijskega komiteja je danes pod Pohorjem slovesno podpisal pokroviteljski pogodbi s predsednikoma uprave Zavarovalnice Maribor in Nove KBM, največjima pokroviteljema tekmovanja, za katerega prodaja vstopnic že poteka preko Eventima in Pošte Slovenije. Za en dan morajo odrasli odšteti 10 evrov, za oba 15, mladina do 18. leta ima polovične cene, otroci do 8. leta v spremstvu staršev pa vstopnine ne plačajo.

"Lepo je sedeti tukaj, gledati progo, kako nastaja, mirno lahko rečem, da se priprave zaključujejo in da nam je uspelo uresničiti vse, kar smo si zadali. Tekma bo prav gotovo potekala na najvišji svetovni ravni. Tudi letos smo del dogajanja prenesli v središče mesta Maribor, na Trg Leona Štuklja, kjer bodo javna žrebanja startnih številk in bogat glasbeni program s koncerti skupin Trash Candy, Happy Ol'McWeasel in Rok'n'Band," pa je dejal generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

Spremenjen prometni režim

Letos znova velja opozorilo, da parkirnih mest pod Pohorjem za vse ni dovolj, zato prireditelji svetujejo prihod na prizorišče z javnim prevozom, avtobusi na progi 6, ki vodi pod Pohorje, bodo vozili v okrepljenem številu, možno pa bo parkirati še pri Obrambnem domu, od koder bo na prizorišče vozil poseben avtobus.

"Skupaj s policijo smo poskrbeli za nekoliko spremenjen prometni režim, osnova je tisti od lani, gre pa za enosmerni promet in omejitev vseh parkirnih prostorov, zato pozivamo obiskovalce k upoštevanju navodil policije in prometne signalizacije. Če bodo dnevi tako lepi kot te dni, tudi sprehod ne bo odveč. Pod Pohorjem si želimo čim več ljudi, da skupaj podpremo Ano Drev in ostale slovenske smučarke," je dejal Vilar. Tekmo naj bi si vsak dan po besedah prirediteljev ogledalo med deset in petnajst tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.