Šport
3 ogledov

Orli še nikoli tako visoko pred novoletno turnejo

Jernej Damjan EPA
Za slovenskimi skakalci je eden najuspešnejših uvodov v zimo. Zadnji uspeh so slovenski orli poželi konec tedna v Engelbergu.

Popotnica z zadnje tekme pred novoletno turnejo je četverica med najboljšo petnajsterico, kar pet slovenskih skakalcev pa je trenutno v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrščenih med najboljših 20.

Razlogov za dobro voljo je še več. Zavod Planica je slovenskim skakalcem pod Poncami za trening pripravil prepotrebno 90-metrsko skakalnico, vodja odbora za skoke Ljubo Jasnič pa je razkril, da je tudi skakalnica v Kranju zdaj tako daleč, da bo omogočala treninge pod reflektorji. Tik pred novim letom pa so nordijske discipline slovenskega smučanja spet dobile novega sponzorja - Telekom Slovenije.

Selektor Goran Janus je po tekmah v Švici izbral šesterico, ki bo Slovenijo zastopala na turneji. Iz ekipe je izpadel Jurij Tepeš, ki se bo pripravljal na polete na prenovljeni skakalnici v Kulmu, na turneji pa bodo nastopili Peter Prevc, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Anže Lanišek in Nejc Dežman.

Zmaga lahko 15 skakalcev

Z izidi Janus svojih varovancev noče obremenjevati. Kot cilj na turneji si je postavil eno uvrstitev do 10. in eno do 15. mesta, kar glede na letošnje dosežke ni visoko postavljena letvica. Sam zadevo vidi drugače: "Cilji niso nizki. Vemo, kako izenačena je konkurenca."

Junak zadnjega konca tedna Damjan je previden z napovedmi. "Na skakalnici gre, kot si želim. A to je bil le en vikend. Do konca jih je še veliko in upam, da bo takih čim več. A vrh je tako zgoščen, da na tekmah lahko zmaga prav vsak izmed skakalcev, ki skače med prvih 15. Jaz na tekmo odhajam s posameznimi izzivi na vsaki tekmi posebej. Želja pa je, da izboljšam svojo najboljšo uvrstitev, za katero mislim, da je 18. mesto."

Prvi slovenski skakalec zadnjih sezon Prevc pa pred odhodom na turnejo o ciljih odgovarja: "Z dobrimi skoki lahko povsod posežem po najboljših mestih." Ob tem je dodal, da je bilo morda celo dobro, da se je v Engelbergu odrezal nekaj slabše, saj bo tako našel dodatno motivacijo. Za samo novoletno turnejo pa pravi: "Ciljev si nisem postavil, a izziv je dobro skakati. Lahko imaš tudi malo nesreče in kot šesti poraženec v paru izpadeš iz finale. Upam, da bom skakal s čim manj napakami, kar je moj cilj za celo sezono. Ponavadi je tako, da se dobro izide, če dobro skačeš."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.