Šport
20 ogledov

Orli so se poslovili s šestim mestom

peter prevc EPA
Norveška je zmagovalka ekipne tekme v smučarskih skokih na SP v Falunu. Drugo mesto so osvojili Avstrijci, tretje pa Poljaki. Slovenski orli se niso uspeli vmešati v boj za odličja, v finalu so zasedli šesto mesto.

Norvežani Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel in Rune Velta so novi svetovni prvaki v smučarskih skokih. Na ekipni tekmi so z velikim naskokom ugnali Avstrijce in Poljake. Slovenska četverica Jurij Tepeš, Nejc Demšar, Jernej Damjan in Peter Prevc je osvojila šesto mesto.

S tem so končani tudi slovenski nastopi na SP, na katerem je najboljša uvrstitev četrto mesto Petra Prevca na veliki skakalnici. Že prihodnji teden pa se bo s tekmami v Lahtiju nadaljeval svetovni pokal, v katerem Prevc trenutno vodi.

Prevc v zadnjem poskusu ujel formo

Poljaki so z nastopom Piotra Zyle pridobili eno mesto in Japonsko izrinili na četrto. Tepeš s 116 metri ni bil konkurenčen najboljšim, tako da so orli ostali šesti od skupno osmih finalistov.

Razlika med Poljsko in Japonsko se je z nastopom drugih tekmovalcev še povečala. Za Slovenijo je skočil Dežman, ki je preletel mejo 120 metrov (121,5 metra). Zaostanek za fanti iz dežele vzhajajočega sonca je znašal več kot 30 točk. Poljaki so prehiteli Avstrijce, Norvežani so ostali na vrhu.

Damjan je pristal pri 120 metrih, kar za Slovence ni kaj bistveno spremenilo, z odličnim skokom pa je navdušil Manuel Poppinger. Norvežani so ostali na vrhu pred Poljaki, Avstrijci in Japonci.

Ekipno tekmo slovenskih orlov je z odličnim skokom sklenil Prevc (133 m). Severin Freund je takoj za njim skočil izjemnih 143 metrov, a podrsal po tleh. Japonci so prevzeli vodstvo, na vrhu pa so ostali samo še trije tekmovalci.

Schlierenzauer (129 m) je prevzel vodstvo, s čimer je premagal Stocha (126 m) in Avstrijo popeljal pred Poljsko. Velta je z zadnjim skokom tekme samo še potrdil zmago Norvežanov. 

V prvi seriji prepričljiv le Tepeš

Slovenci so nastopili deseti po vrsti, prvi pa se je s skakalnico spoprijel Jurij Tepeš, ki je skočil 126 metrov, kar je kljub velikemu vetrovnemu odbitku zadostovalo za prevzem vodstva.

Nemci se s prvim skokom niso izkazali, tako da so po nastopu prvega paketa tekmovalcev vodili Avstrijci pred Norvežani in Slovenci, ki so si delili drugo mesto.

Kot drugi je nastopil Nejc Dežman, ki je skočil manj od pričakovanih 120 metrov (117 m), kar ni zadostovalo za prevzem vodstva. Pred Slovence so se zavihteli Poljaki. Avtrijci so s skokom Michaela Hayboecka zadržali prvo mesto, Norvežane pa je na drugem obdržal Anders Bardal.

Prednost Avstrijcev je nekoliko skopnela. Jernej Damjan je orle popeljal nazaj pred Poljsko, na tretje mesto pa so se zavihteli Japonci. Naše severne sosede so s skokom Andersa Fannemela prehiteli Norvežani.

Japonci so z nastopom Noriakija Kasaija prevzeli vodstvo, na zaletnem mestu pa je bil pripravljen Peter Prevc. ''Mišica'' je nekoliko razočaral in s skromnimi 117 metri Slovenijo oddaljil od kolajne. Nekaj so izgubili tudi Avstrijci, ki so zaostali za Japonci, Rune Velta pa je povečal prednost Norvežanov.

Svetovno prvenstvo, Falun, ekipna tekma (M), izidi:

1. Norveška) 872,6 točke (Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel, Rune Velta)
2. Avstrija 853,2 (Stefan Kraft, Michael Hayböck, Manuel Poppinger, Gregor Schlierenzauer)
3. Poljska 848,1 (Piotr Žyla, Klemens Muranka, Jan Ziobro, Kamil Stoch) 848,1
4. Japonska 831,2
5. Nemčija 809,2
6. Slovenija 797,5 (Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan, Peter Prevc)
7. Rusija 703,5
8. Češka 692,0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.