Šport
24 ogledov

Orli v Vikersund brez Prevca

Prevc Oberstdorf smučarski skoki poleti ekipna tekma svetovni pokal EPA
Poškodovani Peter Prevc ne bo odpotoval v Vikersund, kjer se bo ta konec tedna začelo svetovno prvenstvo v poletih. "Tveganje je preveliko. Vikersund žal odpade," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Prevc.

Dva dni po tem, ko so slovenski smučarski skakalci na ekipni tekmi v Oberstdorfu dosegli zgodovinsko zmago, pa jih ta konec tedna čaka že nova preizkušnja. Pred njimi je svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu, kamor bodo odpotovali Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Jernej Damjan in Dejan Judež, Petra Prevca pa zaradi poškodbe ne bo.

"Zmagovalni" Prevc se vrača v domovino
Prva ekipna zmaga Slovenije v zgodovini

Prevc, ki je v nedeljo na nemški letalnici padel in si poškodoval ramo, kljub želji po čim prejšnjem okrevanju ne bo nastopil. Cilj slovenskih orlov je en tekmovalec med prvih šest, vse, kar je višje, pa je še toliko bolje, je na novinarski konferenci dejal trener slovenske reprezentance Goran Janus. Z ekipno zmago so Slovenci konkurenčni tudi v boju za visoka mesta na ekipni preizkušnji.

Največ zanimanja na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani je požel poškodovani Prevc, za katerega se je bolj ali manj vedelo, da ne bo nastopil na največji letalnici na svetu. "Poškodba je, kakor je. Se boljša, ampak bolečine so prehude, da bi se ukvarjal s športom. Pa tudi tveganje je preveliko. Vikersund žal odpade," je sprva dejal Prevc. "Ta vikend mi bo zagotovo ostal v dobrem spominu, kljub poškodbi. Vikersund pa bom kar težko gledal doma," je še dejal 19-letnik in o vzdušju v ekipi dodal: "Vzdušje je zelo dobro, ampak je ta padec pustil posledice na vseh. Vendar mislim, da bo fantom ta zmaga dala zagon in bodo vsi oddelali svoje."

Prvi adut slovenske reprezentance Kranjec, peti s SP v Planici 2010, je pred največjo tekmo sezone dobro razpoložen: "Počutim se super, forma je dobra, tudi kondicijsko sem dober. Vse gre tako, kot sem si zastavil, in se veselim teh poletov." Številni ga uvrščajo v najožji krog favoritov za eno od kolajn, da se na letalnicah res dobro počuti, pa je v svoji karieri že večkrat dokazal. "Vse je možno. Če bom odletel tako, kot znam, tehnično pravilno, z malo športne sreče, je vse možno. Ampak počakajmo, bomo videli, kako bo," je še previdno dodal slovenski rekorder, ki je lani v Vikersundu skočil 232 metrov.

Poleg Prevca in Kranjca, ki sta Sloveniji v nedeljo priskakala prvo mesto, sta bila v ekipi še Tepeš in Šinkovec. Slednji želi predvsem uvrstitev na tekmo, pred SP pa je previden: "Polete je treba vzeti kot užitek. Če delaš neke grobe gibe in se ne prepustiš, da te skakalnica odnese, je težko skakati, niti ne uživaš. Moje želje in cilji so, da se uvrstim na tekmo in pridem med prvih 30." Tepeš želi na SP uživati, njegova priložnost pa bi lahko bila na ekipni tekmi: "Jaz grem gor delat dobre polete, uživat v poletih. Prav velikih pričakovanj nimam, nisem ravno blizu vrha. Tam štejejo samo medalje."

Poškodovanega Prevca bi lahko na ekipni tekmi zamenjal Damjan, ki pa se zaveda, da je to odvisno od njegovih poletov in odločitve trenerja. V letošnji sezoni je prikazal nekaj dobrih predstav, a v celoti gledano ni na želeni ravni. "Moja forma je nekako konstantna, vendar bolj niha. V Klingenthalu sem imel dvakrat daljave med 15, kar je bilo v redu, tudi v Oberstdorfu sem na treningu dobro skakal, ko pa je treba, ne vem, zakaj ne pokažem tistega, kar znam. Dal bom vse od sebe, rad bi spet skočil normalno, ker imam polno glavo teh slabih rezultatov," je dejal Damjan, ki priznava, da bo pogrešal Prevca na SP.

Prvič pa bo na SP nastopil Dejan Judež, ki pa nima večjih pričakovanj: "Moj cilj je v prvi vrsti izboljšati osebni rekord, čim bolje nastopiti in priti v ekipo ter čim bolje opraviti svoje delo." Norvežani so letalnico v Vikersundu še nekoliko popravili. Podaljšali so doskočišče, nekaj popravkov pa so naredili tudi pri odskočni mizi. Letalce čakajo že v četrtek ob 18. uri kvalifikacije, v petek in soboto bosta na sporedu posamični preizkušnji, za konec pa v nedeljo še ekipna tekma. Svetovni naslov iz Planice brani Švicar Simon Ammann, ekipno zlato pa Avstrijci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.