Šport
17 ogledov

Osamljeni jezdec v snežnem kanalu

(Foto: Saša Despot)
1/22
Žurnal24 main
Ta teden vam bo zurnal24.si predstavil Cilko Sadar – najboljšo slovensko deskarko v snežnem kanalu, ki bo februarja Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah.
Cilka Sadar in njene tekmice so se danes merile v Saas Feeju. Drugi letošnji nastop se ji je ponesrečil in je na 33. mestu prehitela le eno tekmovalko.

Za Cilko Sadar bi lahko rekli, da je osamljeni jezdec v snežnem kanalu, saj je edina Slovenka, ki nastopa v tej disciplini. Ljubljančanka je sprva osem let trenirala gimnastiko, nato pa je pri 12 letih zašla med deskarje. Lahko bi rekli, da je šlo za ljubezen na prvi pogled. Mraz, sneg in skoki so Cilko namreč zasvojili v trenutku.

Sprva zavijanje, nato skoki

Dijakinja gimnazije Bežigrad se je spomnila prvih ur na deski za smučanje: "Sprva se naučiš zavijati. Zatem na vrsto pridejo osnovni skoki, nato pa vse zahtevnejši,“ je dejala Cilka in še dodala: "Ob tem potrebuješ pomoč izkušenejših.

Februarja v Vancouver
Cilka Sadar letos drugo leto nastopa na tekmah svetovnega pokala. Doslej je njena najboljša uvrstitev 9. mesto iz Bardonecchie leta 2008. Na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji pa se je uvrstila na rep deseterice. Normo za nastop na olimpijskih igrah februarja prihodnje leto v Vancouvru je s 24. mestom v skupnem seštevku v lanski sezoni Cilka že izpolnila. Toda s tem nastopa še nima zagotovljenega, saj mora na svetovni lestvici ostati med najboljšimi 30, kar pa ne bi smelo predstavljati prevelike ovire. Letošnji svetovni pokal se je že začel. Na prvi tekmi na Novi Zelandiji je zasedla 26. mesto in s tem napovedala, da bo med potniki v Kanado.



Na tekmovanjih ji ni dolgčas
Čeprav je Cilka edina Slovenka, ki tekmuje v disciplini snežni kanal, pa ji na tekmovanjih nikoli ni dolgčas. "Na tekmovanjih mi nikoli ni dolgčas, saj imam tam veliko prijateljev," je dejala Cilka in nato izpostavila še eno dobro plat tekmovanj: "Dobro je, ker veliko potuješ in spoznavaš veliko novih ljudi in druge kulture. Vidiš tudi svet izven Slovenije.

Ni dovolj nora za tatoo
Mnogi pravijo, da so deskarji odštekani, češ kako pa lahko tako visoko skačejo, če niso "nori". Cilka se s tem ne strinja. Kaj pa tetovaže? Ima kakšno? "Za tetovažo nisem dovolj nora," je v smehu povedala Cilka.

Bodoča arhitetka
Cilka trenutno obiskuje četrti letnik gimnazije Bežigrad. Zaradi številnih tekmovanj in treningov pa šola ne trpi. "Šoli dajem velik pomen. Vem, da ne bom vse življenje športnica, tako da bo treba nekaj početi tudi po koncu kariere," pravi Cilka, ki se bo po koncu srednje šole usmerila v arhitekturo.

Kaj so o Cilki povedale prijateljice in še veliko več o njeni športni karieri in življenju izven belih strmin pa v obeh videih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.