Šport
16 ogledov

Osmica v mreži Jesenic, zmaga Olimpije

Klemen Pretnar Acroni Jesenice Aleš Mušič Tilia Olimpija Anže Petkovšek
Hokejistom Jesenic je v Celovcu grozil pravi masaker, a so se s hat-trickom Lukaša Hvile vrnili v igro in pri 5:6 grozili celo z izenačenjem, na koncu pa je KAC le pokazal zakaj je vodilno moštvo lige (8:5). Tilia Olimpija je z zmago pri Gradcu ohranila stik z vodilnimi Celovčani in Linzem (4:0).

Ljubljanski hokejisti so prejšnji teden izgubili na Madžarskem, nato pa so bili v nedeljo še prosti, tako da so izgubili drugo mesto na lestvici. A v Gradec so odpotovali odločeni, da spet začnejo niz zmag, pa čeprav tudi domača ekipa v zadnjem času ni igrala slabo in se je prebila na peto mesto, v svoji dvorani pa je zmagala štirikrat zapored.

A začetek je bil povsem v znamenju gostov. Ljubljančani so zanje vedno težko gostovanje začeli sanjsko, že prvi nalet zeleno-belih se je končal z vodilnim golom. Branilec Scott Hotham se je najbolje znašel pred golom in iz drugega poskusa premagal vratarja Fabiana Weinhandla. Nato so pritisnili domači in imeli v 11. minuti 66 sekund dva igralca več, a je disciplinirana ljubljanska obramba na čelu z znova zelo razpoloženim vratarjem Jeanom Phillipom Lamoureuxom odbila vse napade. Potem so gostje udarili v protinapadu in podajo Johna Hughesa je še en branilec, tokrat Jamie Fraser, spremenil v zadetek. Lahko pa bi zmaji na prvi odmor odšli tudi z višjo prednostjo, saj so imeli v 18. minuti sami dobro minuto dva igralca več na ledu, a ni prišlo do spremembe izida.

Na začetku druge tretjine so Gradčani silovito pritisnili, toda še bolj jih je ohladil gol Aleša Mušiča v 27. minuti, ki mu je odlično podal Justin Tylor. Domači so sicer le 20 sekund pred tem imeli izredno priložnost, ko je Oliver Latendresse sam pridrsal pred vrata zmajev, streljal pa preko gola.

V zadnji tretjini so prvih osem minut gostje prebili predvsem pred svojim golom. Gradec je skušal še enkrat priti do gola, ki bi ga morda še vrnil v igro. A Lamoureux je za prvi "shutout" v sezoni ustavil vseh 44 poskusov domačih. Končni izid je z natančnim strelom po lepi akciji dosegel Hughes v 53. minuti in postavil piko na i dobri predstavi Olimpije. V nedeljo bodo Ljubljančani doma v dvorani Tivoli igrali z Beljakom, ki je danes spet izgubil, tokrat s Sapo, in ostal na zadnjem mestu lige Ebel.

Jesenice grozile, toda brez obrambe ne bo šlo

Jeseničani so nazadnje doživeli dva domača poraza, a z eno točko vseeno pobegnili z dna lestvice, ki so ga prepustili sosedom z druge strani Karavank iz Beljaka. Tudi tokrat jih je čakalo gostovanje na avstrijskem Koroškem, vendar pri Celovčanih. Ti so pred današnjim dvobojem za zeleno mizo dobili točki s tekme v Zagrebu, ki so jo na ledu sicer izgubili, tako da so železarje spet pričakali kot vodilna ekipa lige.

Dvoboj se je slabo začel za goste. Že po dveh minutah je Thomas Hundertpfund grobo naletel na Marjana Manfredo, ki je potreboval nekaj minut oddiha, a se je lahko vrnil v igro, napadalec Celovčanov pa je dobil disciplinsko kazen. Vendar pa petminutne kazni železarjem ni uspelo izkoristiti, po dveh minutah so si namreč tudi sami prislužili dve kazni zapored (napačna menjava in kazen klopi zaradi zavlačevanja), kar je bila voda na mlin gostiteljev. Ti so v razmiku slabih dveh minut dvakrat zadeli; nekaj priložnosti so imeli kljub podrejeni vlogi tudi Jeseničani, Jaka Ankerst je v 12. minuti izid tudi znižal.

Domači so v nadaljevanju pritisnili in hitro spet ušli na +2. Gostje so skušali spet znižati, toda delali so preveč napak pred vrati Michala Fikrta, ta je po tretjem zadetku zamenjal Gašperja Krošlja, kar so domači s pridom izkoriščali. V 34. minuti so imeli že štiri gole naskoka, vseeno pa je Lukaš Hvila z zadetkom pred odmorom še vlil nekaj upanja.

Prav slovaški napadalec je bil tisti, ki je do polovice zadnjega dela železarje povsem vrnil v igro. Dva zadetka in spet le gol zaostanka sta Jeseničanom vlila novih moči. Toda ob napadih so železarji naredili tudi nekaj napak v obrambi, vratar Fikrt jih je vse do 53. minute dobro reševal, bil pa je brez moči ob akciji Manuela Geierja. Celovčani so nato izkoristili še izključitev Martine Tume, zadnji zadetek na festivalu golov pa je zabil Tyler Scofield. V nedeljo bodo Jeseničani gostovali na Madžarskem pri Sapi.

Liga Ebel, 11. kolo:

KAC Celovec : Acroni Jesenice 8:5 (2:1, 4:2, 2:2)
Herburger (6), Brandner (8), Schellander (22), Pirmann (26), Koch (27), Scofield (34, 57), M. Geier (53); Ankerst (12), Olsson (24), Hvila (39, 43, 49)

Graz 99ers : Tilia Olimpija 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Hotham (1), Fraser (15), Mušič (26), Hughes (53)

Orli Znojmo : Medveščak 8:2 (3:1, 3:1, 2:0)
VSV Beljak : Sapa Fehervar 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Liwest Linz : Vienna Capitals 5:3 (2:0, 1:1, 2:2)

Red Bull Salzburg prosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.