Šport
33 ogledov

Osmo streljanje Slovencem vzelo bron

Manj kot minuta je ločila prvih sedem. Slovenci so osvojili osmo mesto. (Foto: R Žurnal24 main
Prvih sedem streljanj na štafetni tekmi na SP so Slovenci opravili zelo dobro in bili pred zadnjim v igri za bron. Nato pa je moral Klemen Bauer v kazenski krog in namesto kolajne so osvojili solidno osmo mesto.

Moško štafetno tekmo na SP v Sibiriji so zaznamovale zelo majhne razlike in zelo dober slovenski nastop (če vemo, da Jakova Faka ni bilo v postavi). Po prvi predaji je bila Slovenija na 18. mestu (Peter Dokl je imel tri poprave), a le dobro minuto za vodilno Norveško. Nato je Janez Marič z le eno popravo približal na 43 sekund zaostanka (10. mesto). Vasja Rupnik je v prvo zadel vseh 10 tarč in na dveh tretjinah preizkušnje je Slovenija ostala 10. (dobra minuta zaostanka). Nato je bilo vse na Klemenu Bauerju. Ta je v leže zadel vse tarče in se povzpel na šesto mesto (manj kot pol minute za tretjim mestom). A kot že tolikokrat na tem prvenstvu je bilo za naše usodno streljanje stoje: Bauer je moral enkrat v kazenski krog, zdrsnil je na deveto mesto. V zadnjem krogu je pridobil nekaj v teku in Sloveniji z zaostankom minute in devetih sekund priboril osmo mesto.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zlata kolajna gre Norveški (dva kazenska kroga in 10 poprav). 13 sekund za njimi so zaostali Rusi (osem poprav) in tako doma končno dosegli odmeven rezultat. Prve kolajne na tem SP se z bronom veselijo Ukrajinci (10 poprav). Na koncu so bili nekaj manj kot 40 sekund pred Slovenijo. S petim in šestim mestom so presenetili Italijani in Američani, s sedmim pa z blamažo na strelišču (trije kazenski krogi in 16 poprav) razočarali Nemci.

"Dejstvo današnje tekme je minuta zaostanka za največjimi velesilami. Odlično so nastopili že vsi trije pred mano, tudi sam sem dobro začel, na odločilnem streljanju pa se mi je malo zatresla roka. Imel sem možnost za medaljo, a mislim, da smo vseeno izpolnili svoje cilje," je po tekmi povedal Bauer. "Če smo doslej pričakovali, da imamo lahko nekoga na stopničkah, danes tega nismo, saj smo vedeli, da smo brez Jakova precej počasnejši. Danes smo tekmovali za deseterico, z osmim mestom presegli načrtovanja in bili tudi blizu medalji, a s takšnim zaostankom in osmim mestom moramo biti v tej konkurenci zelo zadovoljni," pa je sklenil trener Uroš Velepec, ki je tokrat določanje vrstnega reda nastopov prepustil svojim tekmovalcem.

Konec tedna se bo SP sklenilo z žensko štafeto (nedelja) – brez slovenske ekipe – in s tekmama s skupinskim startom najboljših 30 biatloncev in biatlonk te zime (sobota). Slovenske barve bosta branila Teja Gregorin in Klemen Bauer.

SP v biatlonu, štafeta (M):

1. Norveška 1:16:13,9 (2 kazenska kroga + 10 poprav) – Ole Einar Bjoerndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen, Tarjei  Boe
2. Rusija +13,4 (0+8) – Anton Šipulin, Jevgenij Ustjugov, Maksim Maksimov, Ivan Čerezov
3. Ukrajina +28,0 (0+10) – Aleksander Bilanenko, Andrej Derizemlja, Sergej Semenov, Sergej Sednev
4. Švedska +31,8 (0+15)
5. Italija +38,1 (1+11)
6. ZDA +38,1 (0+14)
7. Nemčija +51,4 (3+16)
8. Slovenija +1:09,0 (1+10) – Peter Dokl, Janez Marič, Vasja Rupnik, Klemen Bauer

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.