Šport
7 ogledov

Ostal brez denarja in srečanja z Obamo

ryan lochte EPA
Ryan Lochte, ki je bil med olimpijskimi igrami vpleten v incident na bencinski črpalki, je bil kaznovan s prepovedjo nastopanja, za nameček pa je moral vrniti še denarno nagrado za olimpijski nastop.

Ameriškemu plavalcu so odvzeli nagrado za olimpijski nastop v višini 100.000 ameriških dolarjev, ostal je tudi brez uradnega sprejema pri ameriškemu predsedniku Baracku Obami, poročajo ameriški mediji.

Bolj kot udeležba v nočnem incidentu z varnostniki na bencinski črpalki v Riu de Janeiru, je pozornost svetovne javnosti sprožilo Lochtejevo kasnejše zanikanje incidenta ter lažna prijava, da je bil skupaj s še tremi člani ameriške olimpijske plavalne reprezentance žrtev oboroženih roparjev.

Lochte si je zaradi krive ovadbe nakopal postopek pri brazilski policiji, v domovini pa ameriška plavalna zveza in olimpijski komite nista imela razumevanja za njegovo ponočevanje, pijančevanje, uriniranje na prostem, odgovornost za incident, v katerem naj bi se Američani znesli nad vrati stranišča ter naj bi v njem uničili tudi nekaj predmetov, kar sicer zanikajo, in kasnejše zapletanje z interpretacijo dogodkov. Oborožena varnostnika sta od Američanov zahtevala denar za po njunem uničene stvari, kar se je sprevrglo v zgodbo o "oboroženem ropu roparjev, ki so se predstavljali s policijskimi oznakami".

Izven pogona do junija 2017

Lochte si je prislužil desetmesečni suspenz, kar pomeni, da so mu vse do naslednjega junija prepovedali udeležbo na tekmovalnih mitingih ter na uradnih pripravah z reprezentanco. Lochte ne bo smel nastopiti tudi na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo naslednjega julija.

Kot so poročali ameriški mediji, se je Lochte strinjal s kaznijo, v skladu s katero bo v celoti ostal brez mesečnega financiranja in podpore, ki mu jo namenjata zveza in olimpijski komite ter brez nagrade za uspešen olimpijski nastop, ko je skupaj z ameriško štafeto na olimpijskem turnirju v Riu osvojil zlato v disciplini 4 x 200 mesto kravl.

Olimpijski komite ZDA je vsakemu dobitniku zlate olimpijske kolajne namenil 25.000 ameriških dolarjev, plavalna zveza pa je zlatim olimpijcem namenila še 75.000 dolarjev.

Družbeno koristno delo

Za nameček bo Lochte prisiljen opraviti še 20 ur družbeno koristnega dela, prav tako se ne bo srečal s predsednikom Obamo. Lochteja in preostalo trojico so namreč izključili iz olimpijske delegacije, udeležencev iger v Riu, ki jih bo tradicionalno sprejel ameriški predsednik v Beli hiši.

Lochte je ostal tudi brez sponzorskih sredstev v višini enega milijona dolarjev. Sodelovanje s plavalcem sta z izbruhom afere preklicala proizvajalec oblačil Ralph Lauren in ameriška podružnica globalnega proizvajalca kopalk Speedo.

Ostalim štirimesečna prepoved

Preostala trojica, ki je bila tiste usodne noči, vpletena v incident v Riu, Gunnar Bentz, Jack Conger in Jimmy Feigen, so si prislužili štirimesečni suspenz, ki se bo iztekel 31. decembra. V tem času bodo ostali brez mesečnega financiranja ter poti v Washington in srečanja z Obamo.

Bentz bo moral opraviti tudi deset ur družbeno koristnega dela, ker je prekršil pravilo o prepovedi nočnih izhodov iz olimpijske vasi, ki je bilo v Riu v veljavi za člane reprezentance mlajše od 21 let.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.