Šport
16 ogledov

Ostala le še Kanada: "Najtežja tekma"

kronwall sabolič švedska slovenija sp elitne divizije EPA
Nastopi na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine se za slovensko reprezentanco iztekajo. Le še ponedeljkov večerni obračun s Kanadčani imajo pred sabo izbranci Matjaža Kopitarja in tudi le še minimalne teoretične možnosti za obstanek v družbi najboljših.

Za kaj takšnega bi morali najprej Slovenci premagali Kanado, eno reprezentanc z vrha svetovnega hokeja; za nameček bi Slovenci potrebovali zmago za tri točke, torej že po rednem delu, po drugi strani pa upati še na to, da Danska ne bo dobila nobene več.

Skandinavci, ki so Slovence v tekmi tretjega kroga premagali po podaljšku in si tako bržkone že zagotovili status prvokategornikov še za leto 2014, imajo za razliko od Slovencev še dve tekmi, med drugim tudi z Belorusijo, ki pa letos ne more izpasti iz elitne konkurence.

"Ogledal sem si kar nekaj tekem Kanade. Oni res stopnjujejo ritem, na prvih tekmah niso pokazali nič posebnega, proti Švedski pa so že bili fenomenalni in so jih nadigrali. Jutrišnja tekma bo zelo, zelo težka, a mogoče jih ujamemo na levi nogi in izkoristimo naše priložnosti in upamo na najboljše," je recept za morebitno presenečenje proti velikim favoritom razkril David Rodman.

To bo najtežja tekma

Slovenija je imela v nedeljo po sobotnem napornem obračunu s Švedsko prost dan, v katerem so skušali hokejisti priti do počitka in pozabiti na tekmovalno plat prvenstva. Po tej so imeli šest tekem s podobnim scenarijem: borbeno predstavo, proti močnejšim tekmecem večkrat tudi zelo pogumno in všečno, vendar brez točkovnega učinka.

Preveč napak, preveč izgubljenih ploščkov, zapravljenih prednosti z igralcem ali dvema več - vse to je vodilo do le ene točke, osvojene po rednem delu tekme z Dansko, ter do znosnih porazov s Češko (2:4) in Švedsko (0:2). Le Švica je bila razred zase (7:1), a Švicarji že na celotnem prvenstvu igrajo enako dobro in so se že prelevili v ene od favoritov za visoka mesta.

"Nisem navijač Kanade, a je to po mojem mnenju najboljša ekipa turnirja, vsaj tu v Stockholmu. To bo naša najtežja tekma, a mi bomo dali vse od sebe, nimamo več česa izgubiti. Šli bomo na to, da iztržimo dober rezultat," pa pred zadnjim nastopom na SP razmišlja Boštjan Goličič. Kanadčani so danes premagali še Češko - slednja bo imela precej težav, da se bo uvrstila v četrtfinale - z 2:1 in so pred večerno šesto tekmo Švice začasno prevzeli vodstvo na lestvici stockholmske skupine.

Gračnar je na realnih tleh

Na tekmi s Švedsko je v slovenski izbrani vrsti zasijal mladi vratar Luka Gračnar. Sam je sicer po dvoboju ostal skromen in samokritično iskal napake za prejeta gola, toda tudi selektor Kopitar je poudaril, da je Gračnar eden od bodočih stebrov ekipe.

"Pri Luki mi je všeč to, da je na realnih tleh. Nedvomno je na pravi poti, v Sloveniji pa imamo še fante, ki bodo igrali in povečali konkurenco. Če je konkurenca, eni druge porivajo naprej in spodbujajo. Pogoj pa je seveda igranje v klubu in razvoj," o prihodnosti slovenskega hokeja meni Kopitar. O bližnji prihodnosti in dvoboju s Kanado pa je bil kratek:

"Nesmiselno je govoriti o njih. Prav nam pride prost dan, ki ga bomo namenili počitku. Čaka nas pozna tekma, prvič doslej in imeli bomo razdrsavanje ter več časa za vse skupaj. Pripravljeni bomo, v to ne dvomim, fantje si bodo želeli pokazati in upam, da se bomo predstavili v lepi luči."

Rusi spet boljši od Slovakov

Svetovni prvaki Rusi so dosegli četrto zmago in si zagotovili četrtfinale. V derbiju dneva na SP so v ponovitvi lanskega finala spet premagali Slovaško, tokrat je bilo 3:1. Kanada pa je v drugi skupini z 2:1 premagala Češko.

Aleksander Radulov in Ilija Kovalčuk sta bila tvorca zmage Rusije, poskrbela sta za prva dva zadetka v drugi tretjini. Upe za Slovaško je z zadetkom ob igralcu manj obudil Branko Radivojevič, toda Denis Denisov je v zadnjem delu potrdil rusko zmago, s čimer so branilci naslova krivuljo uspehov po zaporednih porazih s Francozi in Finci le obrnili navzgor.

V popoldanski tekmi te skupine so Američani brez težav s 3:0 odpravili Nemce ter se začasno spet povzpeli na vrh lestvice pred Fince. V skupini v Helsinkih so tako znani trije četrtfinalisti (ZDA, Finska, Rusija). Na zadnjem mestu, ki še vodi v nadaljevanje SP, so za zdaj Slovaki, ki pa imajo enako število točk kot Nemci.

Pred koncem še nič odločenega

Ob morebitnem slovaškem spodrsljaju (medsebojno tekmo z Nemčijo so sicer Slovaki dobili) proti ZDA bi lahko naprej prišli Nemci, ki igrajo s Francozi; a tudi slednji bi lahko ob zanje idealnem scenariju še skočili med prve štiri, tako da bo boj zadnjega dne hud.

Stockholmska skupina je danes postregla z derbijem med Kanado in Češko. Kanadčani, v ponedeljek bodo zadnji tekmeci Slovenije na SP, so bili boljši z 2:1. Za vodstvo je poskrbel Wayne Simmonds (12.), Petr Koukal je še v prvi tretjini izenačil, po drugi tretjini brez golov pa je odločilni gol prispeval Jeff Skinner (47.). V večerni tekmi Švica, ki na tem SP edina še nima poraza, tudi na šesti tekmi ni imela pravega tekmeca: Norvežani so dvoboj končali s porazom 1:3, v 45. minuti so le ublažili visoko vodstvo tekmecev.

Tudi v skupini, kjer igra Slovenija, je tako prosto samo še zadnje četrtfinalno mesto. Zanj se bosta zadnji dan predtekmovanja v torek udarili Češka in Norveška, Norvežani imajo po šestih tekmah devet točk, Čehi pa eno manj.

SP v hokeju, skupinski del, 6. kolo, rezultati:

Skupina A (Stockholm)

Kanada : Češka 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Simmonds (12), Skinner (47); Koukal (18)

Norveška : Švica 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
Tollefsen (45); Moser (7), Josi (16), Von Gunten (40)













 
 

Skupina B (Helsinki)

ZDA : Nemčija 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Butler (3), Stastny (5), Gionta (52)

Slovaška : Rusija 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Radivojević (40); Radulov (26), Kovalčuk (32), Denisov (45)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.