Šport
70 ogledov

Putin odprl igre, Tretjak in Rodnina prižgala ogenj

Soči 2014 stadion Fišt Fisht
1/55
EPA
Zimske olimpijske igre v Sočiju so se v petek tudi uradno začele. Barvit sprehod skozi rusko zgodovino so zaznamovale številne glasbene točke in vizualni spektakli. Organizatorji so vse do konca skrivali, kdo bo prižgal olimpijski ogenj.

Slovenska reprezentanca se je z vseh vetrov in različnih olimpijskih vasi zbrala v dvorani Bolšoj, kjer hokejiste na čelu z zastavonošo Tomažem Razingarjem čez nekaj dni čaka spektakularna in zgodovinska prva tekma na olimpijskih igrah proti domači Rusiji.

V Sočiju je bil petek torej dan, posvečen otvoritveni slovesnosti. Prav zastavonoša Razingar je imel z risi najkrajšo pot do dogodka na olimpijskem stadionu Fišt, ki naj bi trajal več ur. Prireditev se je začela ob 17.14 po slovenskem času, gledalce pa so organizatorji popeljali skozi rusko zgodovino. 

Netrebkova zapela olimpijsko himno

Med 40.000 gledalci na enem najdražjih objektov letošnjih iger (skupno so stale več kot 36 milijard evrov) je poleg ruskega predsednika Vladimirja Putina še 40 njegovih predsedniških kolegov z vsega sveta. Več milijonov ljudi se je otvoritvi prvih ruskih zimskih olimpijskih iger v zgodovini pridružilo prek spleta in televizijskih prenosov.

Olimpijsko himno je zapela svetovno znana ruska sopranistka Anna Netrebko. Tla stadiona so se ob 17.33 razprla in na sredini se je kot prva, tradicionalno, pojavila reprezentanca Grčije. Zvezde "prvih črk" so bili prav gotovo predstavniki otoške Bermude, ki so v ruski hlad med prvimi stopili – v bermuda kratkih hlačah.

Razingar nasmejan na čelu reprezentance

Slovenci in Slovenke, z Razingarjem na čelu, so pred gledalce stopili nekaj minut čez 18. uro, kapetan hokejistov je z nasmehom na obrazu popeljal reprezentanco pred oči milijonov po vsem svetu. Takoj za njimi se je sprehodila najštevilčnejša reprezentanca na igrah - Združene države Amerike

Slovenija Razingar otvoritvena slovesnost Soči 2014 Fišt | Avtor: Reuters Reuters
Posebnega pozdrava so bili deležni Jamajčani, ki so se po 12 letih vrnili s svojo bob ekipo, tokrat dvočlansko. Kot zadnja od 88 reprezentanc (rekord ZOI, v Vancouvru jih je bilo 82) se je domačim navijačem predstavila Rusija ob huronskem vzklikanju množice. 

Zaharova kot Rostova

Po predstavitvi maskot se je začel sprehod skozi rusko zgodovino. Od staroselcev, prek razgibane antične in srednjeveške zgodovine, do razcveta v času carja Petra Velikega, ki je temeljito reformiral skoraj vse plasti ruske družbe. Posebno poglavje je bilo posvečeno romanu Leva Nikolajeviča Tolstoja - Vojna in mir. Zgodbo, ki se dogaja na začetku 19. stoletja, je pomagala predstaviti tudi slavna balerina Svetlana Zaharova, s plesom je upodobila vlogo Nataše Rostove, ene glavnih oseb romana.

Sledil je skok v čas boljševizma in vzpostavljanja novih vrednot, enajstletna deklica Ljubov, stalnica celotne otvoritve, pa je gledalce nato popeljala vse do današnjih dni, ko je Moskva postala moderna prestolnica.

Bach napovedal Putina

Sledila sta nagovora predsenika organizacijskega komiteja iger Dimitrija Černišenka in predsednika Moka Thomasa Bacha. "Naše mesto je edinstveno, kot je edinstvena Rusija. Smo največja država na svetu, kjer se srečujeta Evropa in Azija. Rusija je dežela velikih zmag, s ponosom in veseljem gostimo ves svet," je med drugim povedal Černišenko. Bach je nato napovedal Putina, ki je uradno otvoril igre. 

Na vrsto so prišle nove plesne točke, za njimi pa slovesne prisege. V imenu športnikov je prisegel hitrostni drsalec Ruslan Zaharov, v imenu sodnikov smučarski sodnik in delegat Vjačeslav Vedenin, v imenu trenerjev pa smučarska trenerka Anastazija Popkova

Tretjak in Rodnina skupaj prižgala ogenj

Kmalu zatem smo dobili odgovor, kdo bo sodeloval pri prižiganju olimpijskega ognja. Najprej je z baklo na stadion pritekla Marija Šarapova, ki je del svojega teniškega šolanja preživela tudi v Sočiju. Marija je ogenj predala atletinji Jeleni Isinbajevi, slednja ga je podala v roke rokoborcu Aleksandru Karelinu, štirikratnemu nosilcu olimpijske kolajne. Ena od nosilk je bila tudi nekdanja gimnastičarka Alina Kabajeva, sčasoma pa je bakla vendarle prišla v roke nekdanje umetnostne drsalke Irine Rodnine, slednja jo je predala slovitemu hokejskemu vratarju Rusije in nekdanje Sovjetske zveze Vladislavu Tretjaku. Tretjak je baklo nato prinesel do prostora, kjer bo do 23. februarja gorel olimpijski ogenj, Rodnina je vseskozi tekla ob njem. Olimpijski plamen sta zanetila skupaj nekaj minut pred 20. uro po srednjeevropskem času.

"Sonce sije na Soči in na športnike"

Putin Bach Ban Ki-Moon otvoritvena slovesnost Soči 2014 Fišt | Avtor: EPA EPA

Bach je na dan otvoritvene slovesnosti v Sočiju izrazil prepričanje, da bodo gledalci igram sledili še bolj kot v Pekingu. Čeprav je na zimskih olimpijskih igrah veliko manj športov, sodeluje le sedem mednarodnih zvez v primerjavi z 28 na poletnih igrah, je Bach pred začetkom iger napovedal, da bo ZOI s količino prenosov preseglo zadnje kitajske igre.

"Sonce sije na Soči, sonce sije na športnike," je bil poetičen Bach, ki je pred novinarji v petek še zadnjič spregovoril pred otvoritveno slovesnotjo. "Igre bodo prenašali v več kot 200 državah in teritorijih, skupno bo 75.000 ur prenosov. To je neverjetna številka, več kot pri poletnih igrah leta 2008," je dodal.

Grožnje že stalnica

Televizijske pravice so največji vir dohodkov MOK, ki je za obdobje 2014-2016 v blagajne pospravil že več kot štiri milijarde dolarjev. Bach se je s smehom odzval tudi na bojazni glede varnosti, ki so zaznamovale uvod v letošnje dogajanje ob Črnem morju.

"Ne morete si predstavljati, koliko groženj smo že imeli na olimpijskih igrah," je ob glasnem smehu dejal Bach. "Imeli smo grožnje v Sydneyju, Atenah, spomnite pa se situacije v Salt Lake Cityju," se je iger iz leta 2002, ki so jih pripravili le pet mesecev po terorističnih napadih v ZDA, še spomnil Bach.

Putin: "Vedno pripravljeni na dialog"

Putin Bach Soči 2014 Fisht Fišt olimpijski stadion olimpijske igre OI otvoritev | Avtor: EPA EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin si je v petek še zaželel, da igre ne bi postale poligon za presojanje o (ne)primernosti ruske istospolne politike. Putin se je na dan otvoritve v Sočiju srečal z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, tudi Nizozemci so bili kritični do zadnjih potez Rusov, kjer je poudaril, da mešanje politike in športa ni primerno.

"Vedno smo pripravljeni na dialog," je nizozemskemu premierju dejal Putin. Razkril je tudi, da si je ogledal tudi nek prispevek na televiziji, kjer je eden izmed obiskovalcev gejevskega kluba v Sočiju novinarjem odvrnil, da je šport – šport.

"Pustite nas pri miru. Šport je šport. Olimpijske igre so olimpijske igre. Osredotočimo se na to. Manj kot bo agresivnosti glede pravic istospolnih, z obeh strani, bolje bo," je Putin citiral neimenovano osebo. "Tej oceni se pridružujem v vseh pogledih," je še dodal ruski predsednik. Iger se ne bodo udeležili njegovi kolegi Barack Obama, Francois Hollande in Joachim Gauck, manjkal bo tudi britanski premier David Cameron.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.