Šport
11 ogledov

"Outsiderji" v skupini smrti

Rommedhal Bendtner Danska EPA
Danska pot skozi kvalifikacije do evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem, največji zvezdnik, vzhajajoča zvezda, kapetan in selektor vikingov na kratko pred 14. zborom najboljših evropskih reprezentanc.

Kvalifikacije:

Danska je v kvalifikacijski skupini H v družbi Portugalske (z njo igra tudi v skupini na Euru), Norveške, Islandije in Cipra kar nekoliko presenetljivo osvojila prvo mesto. Šest zmag, remi in zgolj poraz proti Portugalcem je bilo dovolj za neposredno pot na Euro. Danci so na osmih srečanjih zabili 15 zadetkov in najvišjo zmago slavili proti Cipru s 4:1, najpomembnejšo pa v zadnjem kolu, ko so doma z 2:1 ugnali Portugalce. S tremi zadetki sta bila najučinkovitejša strelca napadalca Nicklas Bendtner in Dennis Rommedahl.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Verjetno v Evropi ni reprezentance, ki bi v skupini B želelel zamenjati Dance. Družba Nizozemcev, Nemcev in Protugalcev pač ne daje prav veliko upanja, a presenetljivi evropski prvaki iz leta 1992, ko so v zadnjem trenutku zamenjali razpadajočo Jugoslavijo in nato odšli do konca, se nadejajo presenečenja: "Na papirju so vse tri ekipe veliko boljše od nas, a če nas bodo podcenjevali bodo naredili veliko napako," zagotavlja prvi adut ekipe Bendtner. Danci bodo prvenstvo začeli s srečanjem proti Nizozemcem, nato nadaljevali s Portugalci (premagali so jih že v kvalifikacijah, tako da bodo zagotovo zelo samozavestni) in končali z Nemci. V igri bo veliko odvisno od Daniela Aggerja (zaradi poškodbe je nastop še vprašljiv), Simona Kjaerja, Williama Kvista, Christiana Eriksena, Dennisa Rommedhala in predvsem Bendtnerja. Danci verjamejo, da lahko znova pripravijo veliko presenečenje. A če bo to dovolj veliko, kot tisto iz leta 1992, je že drugo vprašanje.

Zvezdnik: Nicklas Bendtner

Rezultati Danske bodo v veliki meri odvisni od razpoloženosti Bendtnerja. Zvezdniški napadalec je sicer na prelomnici svoje kariere, saj se mu izteka pogodba z Arsenalom, ki se mu je pridružil že kot najstnik. V letošnji sezoni je igral kot posojen igralec pri Sunderlandu in nekajkrat opozoril nase. Kljub vsemu se zdi, da Bendtner (tudi zaradi svojih izpadov povezanih z alkoholom) za zdaj še nikoli ni prav v celoti izkoristil svoj razkošni talent. A kakorkoli že, Danci bodo na Euru potrebovali najboljšega Bendtnerja, če bodo želeli napredovati iz skupine smrti. Bendtner od velike odgovornosti ne beži, a jasno je, da bo moral izkoristiti praktično vse priložnosti, ki jih bo dobil. "Sprva se moramo osredotočiti na boje v skupini, nato pa se lahko zgodi marsikaj," je napovedal Bendtner. Tržna vrednost: 7 milijonov evrov.

Kapetan: Daniel Agger

Če bo šlo vse po načrtih, bo Dansko na tekme evropskega prvenstvo popeljal Agger. A  branilec Liverpoola ima težave s poškodbo kolena, tako da selektor Morten Olsen upa, da ga bodo zdravniki pravočasno zakrpali. Agger je za Dansko sicer zbral 44 nastopov in zabil pet zadetkov, znan pa je tudi po izjemno močnem strelu z levo nogo. Z Aggerjem v prvi postavi bi bila zadnja vrsta Dancev veliko trdnejša, možnost za napredovanje iz skupine pa veliko večja. Tržna vrednost: 13 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Christian Eriksen

Mladi Christian Eriksen se je rodil leta 1992 in pri svojih 20-letih že velja za enega najboljših danskih nogometašev. Na SP 2010 v Južnoafriški republiki je bil sploh najmlajši, ki je zaigral na prvenstvu, leto kasneje pa je bil izbran za najboljšega mladega nogometaša na Danskem in tudi najboljšega v absolutni konkurenci. Mladenič, ki zastopa barve Ajaxa, igra na položaju ofenzivnega vezista. Mnogi ga primerjajo z zvezdnikoma Barcelone in Španije Xavijem in Andresom Iniesto. V kolikor bo Danska želela razmišljati o napredovanju iz skupine, bo moral Eriksen pokazati ves svoj talent in dokazati, da ga ne primerjajo zaman z izjemnima Špancema. Tržna vrednost: 12 milijonov evrov.

Selektor: Marten Olsen

Izjemno izkušeni danski selektor bo pri 62-letih svojo domovino iz skupine smrti poskušal popeljati v nadaljevanje tekmovanja z igralnim sistemom 4-3-3, ki ga je uveljavil v času svojega vladanja na klopi Danske. Olsen je že kot igralec zbral 102. nastopa za Dansko in ekipo ter tudi ustroj zveze tako pozna odlično. Olsen Dance sicer vodi že od leta 2002, ko je severnjake popeljal na svetovno prvenstvo 2002, evropsko prvenstvo 2006 in svetovno prvenstvo 2010. V kvalifikacijah je uspel ugnati izjemno močno Portugalsko, kar mu je prineslo novo pogodbo do leta 2014. V kolikor bo Olsen vnovič uspel prelisičiti evropske Brazilce, se Dancem lahko obeta novo presenečenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.