Šport
23 ogledov

Ovečkin v imenu Sočija danes po ogenj v Olimpijo

Ino Menegaki olimpijske igre plamen ogenj Olimpija tempelj Hera EPA
Ruski hokejist in ambasador prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Sočiju, Aleksander Ovečkin, bo danes v grški Olimpiji prevzel olimpijski ogenj.

Plamenica bo 7. februarja prihodnje leto prispela v Soči, kjer se bodo svečano začele zimske olimpijske igre. Olimpijsko plamenico bo skupno nosilo 14.000 oseb, opravila bo 65.000 kilometrov dolgo pot in med drugim obiskala tudi vesolje.

Prvi bo olimpijsko baklo iz antične Grčije, kjer so se rodile olimpijske igre moderne dobe, ponesel eden najboljših ruskih hokejistov zadnjih let, Aleksander Ovečkin.

"Največja nacionalna štafeta v zgodovini"

"Zahvaljujoč Sočiju 2014 so mi zaupali, da sem med nosilci olimpijske plamenice. Še posebno velika čast zame je, da sem prvi ruski nosilec ognja. Sem zelo vesel in to mi veliko pomeni. Ponosen sem, da sem del te ceremonije ob prižiganju ognja, ta se bo zdaj podal na največjo nacionalno štafeto v olimpijski zgodovini," je povedal kapetan ekipe lige NHL Washington Capitals.

Rusi so za olimpijske igre pripravili posebnost. Prvič v zgodovini olimpijskih iger bo namreč olimpijski ogenj potoval tudi po vesolju. Kot sta dejala predstavnika mednarodne vesoljske postaje Mir Oleg Kotov in Sergej Rjasanski, bo bakla med postankom v vesolju 9. novembra prvič v zgodovini na poti tudi zunaj meja Zemlje.

Olimpijska bakla bo na svoji poti med drugim prepotovala 83 ruskih pokrajin, kjer bo obiskala 2.900 ruskih mest in naselbin. Igre med 7. in 23. februarjem so prireditelje doslej stale preko 37 milijard evrov, kar je že zdaj petkrat več od predvidenega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.