Šport
24 ogledov

Oviran začetek gradnje v Planici

Tako blizu izgradnje Planice še nismo bili, a kljub temu se še pred začetkom izv Žurnal24 main
V Planici novi zapleti. Tokrat še pred začetkom gradnje Nordijskega centra Planica. Zadnji dan roka za razpis za izbor gradbinca se je pritožilo manjše podjetje.
Prva faza centra, izgradnja skakalnic in posodobitev letalnice, je vredna dobrih 25 milijonov evrov, od tega pa bo več kot 21 milijonov evrov prispevala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Za ta prvi del so pridobili že vsa potrebna soglasja, pripravljena pa je tudi idejna zasnova in investicijska dokumentacija za center za smučarske teke, ki je druga faza Nordijskega centra Planica. Na začetku prihodnjega tedna bodo poslali ponudbe za odkup preostalih zemljišč, sredstva za to so že zagotovili v državnem proračunu, dobili pa so tudi že gradbeno dovoljenje za Bloudkovo velikanko s spremljajočimi objekti.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je dejal, da pričakuje, da bodo pristojni organi odločili v roku in naj ne zavlačujejo, ker jim zaradi kratke gradbene sezone ne pomagajo pravni postopki.

V treh letih načrtujejo v Planici 17 razpisov, že pri prvem pa se je zataknilo. Lukšič je prst uperil na državno revizijsko komisijo. "Ta je sicer od vlade neodvisen organ, prav je, da se ne vpliva na njegove odločitve. Ni pa prav, da ne odloča. Prav je, če odloča v roku 15 dni, nezaslišano pa je, da zlasti v gradbeništvu, kjer je delo vezano na letni čas, ne odločijo. Mi smo izvršni organ in moramo izvesti gradnjo. Nam ne koristijo pravna sredstva, ki so na voljo. Prav tako menim, da naj se gradbeniki ustrezno organizirajo še pred postopki. Če bomo zavlačevali tudi naprej in bodo državni organi blokirali izvedbo, potem so ogrožena tudi evropska sredstva, ali pa jih bomo morali premikati v naslednje obdobje, kar pa v končni fazi pomeni, da jih bomo za to obdobje izgubili," je na novinarski konferenci dejal Lukšič.

Jelko Gros, direktor Zavoda Planica, je pojasnil, da so dobili šest ponudb največjih slovenskih podjetij (GH holding z najnižjo ceno ter CP Kranj, Nove gradnje Celje, Imos Ljubljana, Riko Ribnica in Gradbinec Kranj). "Zadnji dan roka za razpis za izbor gradbinca je manjše podjetje Teleg-m iz Ljubljane, ki nima referenc ter potrebnih strojnih ali kadrovskih virov, vložilo revizijo na razpisno dokumentacijo, ker nismo želeli podaljšati roka za oddajo ponudb. To podjetje ni dvignilo projektov, ni se udeležilo niti ene razlage in ni predložilo niti enega dokaza, da je poskušalo oddati ponudbo. Podjetje Teleg-m je vložilo pritožbo na bencinski postaji v Novem mestu, čeprav gre za podjetje iz Ljubljane, poštni žig pa pozneje dokazuje, da gre za formalno oddajo po roku, kar pa pravno sicer ni urejeno. Vsekakor že kraj oddaje kaže, da gre za neko čudno igro in da mogoče v ozadju vsega stoji nekdo, ki ni bil izbran," je menil Gros in dodal: "Na državni revizijski komisiji, ki ne dela, kot je treba, praktično nismo prišli dlje od vratarja. Imamo vse pripravljeno za začetek del in upamo, da se bo gradnja čim prej začela."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.