Šport
47 ogledov

Owensovi zlati medalji na dražbo

Jesse Owens v Berlinu Hoffmann / Wikipedia
Dve od štirih zlatih olimpijski medalji, ki jih je osvojil legendarni ameriški atlet Jesse Owens leta 1936 v Berlinu, bosta šli avgusta letos na dražbo.

Temnopolti Jesse Owens je v posmeh takratni "arijski" nacistični Nemčiji Adolfa Hitlerja zmagal v tekih na 100, 200 in 4 X 100 m ter v skoku v daljino.

Vrhunske rezultate je dosegel na 100 m, ki jih je pretekel v 10,3 sekunde, v daljino pa je skočil 8,06 metra, kar sta dobra dosežka tudi več kot 70 let kasneje. V družbi, ki bo priredila dražbo, se še niso odločili, kateri medalji bosta predmet možnega nakupa, kar pa bo tudi sicer težko dokazati, saj na olimpijskih medaljah ni označeno, za katere discipline je šlo.

Owens je eno od omenjenih medalj podaril trenerju Billu "Bojanglesu" Robinsonu; ta je bila prodana na dražbi leta 2013 za skoraj milijon in pol, 1.466.574 ameriških dolarjev, kar je rekordna vsota za olimpijske predmete.

Po nekaterih poročilih naj bi Owens tri preostale medalje uporabil kot plačilo, da je lahko v petdesetih letih prejšnjega stoletja ostal v hotelu v Pittsburghu, katerega lastnik jih je nato uporabil za plačilo obrtniku za že prej opravljene storitve. Obrtnikov sin, Albert DeVito, je pozneje dejal, da je njegov oče eno od medalj vrnil lastniku hotela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.