Šport
21 ogledov

OZS želi izkoristiti potencial

Hribarja je nadomestil Črnogorec Vuković. (Foto: www.alesfevzer.com) Žurnal24 main
Potem ko ženska odbojkarska reprezentanca v odsotnosti selektorja Kozamernika v Mariboru že nekaj časa trenira za kvalifikacijske nastope za EP 2011, se bo v sredo na Štajerskem zbrala tudi moška.

Moške bo vodil nov selektor, in sicer uveljavljeno odbojkarsko ime, Črnogorec Veselin Vuković, ki bo nadomestil Gregorja Hribarja. Nekdanji trener reprezentance Srbije in Črne gore, je eden od dokazov, da so pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) zavihali rokave, še zdaleč pa ne edini. Tako bo reprezentanca dobila svojega direktorja, prav tako pa bo direktorja dobila tudi sama zveza. Prvo funkcijo bo opravljal Uroš Stanič, drugo pa Mitja Koželj.

"Vse te spremembe smo opravili z namenom, da izboljšamo rezultate. Zavedamo se zmožnosti moške reprezentance, zato smo morali izboljšati pogoje dela. Enostavno bomo morali storiti vse, da bo reprezentanca izkoristila svoje potenciale. Pri tem nam bo v veliko pomoč tudi Vuković, ki bo s svojim strokovnim znanjem in karizmo še dodatno motiviral reprezentante," je razlog za novosti obrazložil predsednik zveze Matjaž Kovačič.

Vabilu v reprezentanco so se odzvali vsi, na katere novi selektor računa v naslednjih letih, izjema je le Andrej Flajs (zamenjal ga bo Jan Planinc). Kapetan ACH Volleyja se je opravičil, da ga še vedno muči poškodovani gleženj, od naporne sezone pa bi se rad tudi nekoliko odpočil. Vuković se je z njim strinjal, pri OZS pa so prepričani, da bo Sevničan za druge ambiciozne projekte (SP, OI) spet v reprezentanci.

"Z izjemo Andreja se bodo vsi drugi vabilu odzvali, v pogovorih z njimi sem se prepričal, da si vsi želijo igrati za reprezentanco. Imamo močno moštvo, kar sem spoznal zadnje mesece, ko sem bolj pozorno spremljal igre ACH Volleyja in drugih slovenskih odbojkarjev tako doma kot v tujini. Naš prvi cilj bo uvrstitev na evropsko prvenstvo, v prihodnosti pa si želimo ekipo spraviti tudi na raven, da bo lahko nastopila na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah. Zaenkrat so vsi igralci v enakovrednem položaju, na pripravah in prijateljskih tekmah pa se bo izoblikovala prva sedmerica. Prav tako bomo šele po pripravah določili kapetana," je dejal Črnogorec, ki meni, da bi igralci ACH Volleyja v reprezentanci morali prikazati boljšo igro kot na zaključnem turnirju lige prvakov v Lodžu: "Na Poljskem je bila kakovostna raven iger vseh štirih ekip nižja, kot bi bila, če bi igrali v predvidenem terminu."

Reprezentanti se bodo z nekaj dnevi zamude zaradi zaključnega turnirja lige prvakov zbrali v sredo, in sicer pod Pohorjem v Mariboru in kot pravi Vuković, bo prva naloga regeneracija igralcev ACH Volleyja. Po nekaj dnevih lažjih treningov bodo odpotovali na Slovaško, kjer bodo igrali dve prijateljski tekmi proti Slovakom. Zaključne enotedenske priprave bodo opravili v Turčiji, kjer bodo v Ankari prav tako odigrali dva dvoboja z domačo reprezentanco.

V kvalifikacijah bodo Vukovićevi izbranci v skupini s favorizirano Španijo, Izraelom in najbrž Madžarsko (ta bo morala v prvem krogu kvalifikacij premagati še Luksemburg). Štiri reprezentance bodo odigrale dva turnirja. Prvi se bo začel 21. maja v Mariboru, drugi bo teden pozneje v Izraelu. Na evropsko prvenstvo, ki bo na Češkem in v Avstriji, se bo neposredno uvrstila najboljša reprezentanca, druga bo odšla v septembrske dodatne kvalifikacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.