Šport
366 ogledov

Padec Flisarja pokopal sanje o kolajni

filip flisar olimpijske igre soči smučanje prostega sloga soči
1/11
Reuters
Filip Flisar je po padcu v polfinalu ostal brez možnosti za kolajno na smučarskem krosu. Slovenski tekmovalec je uteho poiskal v malem finalu, v katerem si je prismučal končno šesto mesto. Presenečenje so pripravili Francozi, ki so slavili trojno zmago.

Olimpijski prvak v smučarskem krosu je v Sočiju postal Francoz Jean Frédéric Chapuis, njegov uspeh sta dopolnila rojaka Arnaud Bovolenta (drugi) in Jonathan Midol (tretji). Brez kolajne je v finalu ostal Kanadčan Brady Leman

  Chapuis Bovolenta Midol olimpijske igre soči smučarski kros  | Avtor: Reuters Reuters
Slovenski predstavnik Filip Flisar se ni uvrstil v finale olimpijskega smučarskega krosa. V svoji polfinalni skupini je padel takoj po startu in ostal brez možnosti za preboj med najboljše štiri. ''Brko'' je v osmini finala in četrtfinalu pometel s konkurenco, razočaranje pa je še nekoliko večje, saj je glede na preostale tekmovalce v polfinalu veljal za enega od favoritov za kolajne.

Nastopil kljub poškodbi

Flisar je v napovedih pred tekmo opozarjal, da je proga v Sočiju zahtevna in po njegovi meri, kar je v prvih vožnjah tudi dokazal. V kvalifikacijski, ki je tokrat štela le za razvrstitev po skupinah, saj je bilo na startu zgolj 31 tekmovalcev, je dosegel sedmi čas. Potem je v prvi vožnji zmagal, prav tako v drugi, ta uspeh ga je popeljal med osem najboljših, polfinale pa se ni razpletel po njegovih željah. Mariborski smučar je namreč padel, tako da ni imel več možnosti za uvrstitev v veliki finale.

Nastopil je v malem finalu, kljub poškodbi, ki jo je staknil pri padcu, in ga končal na drugem mestu za domačinom Jegorjem Korotkovom. S skupno šestim mestom pa je tudi izboljšal dosežek s prejšnjih iger v Vancouvru, ko je bil osmi.

V velikem finalu se je vse razpletlo po francoskih notah. Francija je imela v njem kar tri predstavnike, ki so hitro prevzeli pobudo, edini nefrancoski tekmec, Kanadčan Brady Leman, pa je nato tudi padel, tako da so si zlato, srebro in bron razdelili Jean Frédéric Chapuis, Arnaud Bovolenta in Jonathan Midol.

Četrtfinale

Zelo zanimiv je bil nastop prve četrtfinalne skupine, saj so v ciljnem skoku padli kar trije tekmovalci, med njimi zmagovalec kvalifikacij Victor Öhling Norberg, tako da je ciljno črto na smučkah prečkal le eden, medtem ko so se preostali pridrčali po tleh. Pregled posnetkov je razkril, da sta se naprej uvrstila Egor Korotkov (Rus) in Armin Niederer (Švi). Flisar je v svoji četrtfinalni skupini veljal za favorita in svojo vlogo tudi upravičil, saj je v cilj pripeljal z veliko prednostjo in se uvrstil v polfinale.

Osmina finala in kvalifikacije

kolajne sta soči olimpijske igre slovenija | Avtor: STA STA
Flisar je nastopil s startno številko 13. Pri prvem merjenju vmesnega časa je za vodilnim Norbergom zaostajal sekundo in 21 stotink, ob prihodu v cilj pa še dobre pol sekunde več, kar je zadostovalo za takratno peto mesto (+1,76). Flisarja sta v nadaljevanju prehitela še dva tekmovalca. ''Mislim, da sem spet dobil to iskro v očeh, dobro sem odpeljal in komaj čakam na finale,'' je za RTV Slovenija povedal Flisar in dodal, da ni pomembno, katero mesto bo osvojil v kvalifikacijah. ''Spodaj sem začutil energijo, prevzelo me je in sem ga pač 'žgal','' je še povedal 26-letnik.

V izločilne boje se je uvrstilo 16 najboljših, finale pa je se začel ob 10.30. Flisar je nastopil v sedmi skupini, tekmoval pa je s Čehom Tomášem Krausom, Norvežanom Christianom Mithasslom in Nemcem Florianom Eiglerjem. Slovenski smučar je osvojil prvo mesto v svoji skupini in se zanesljivo uvrstil v četrtfinale.

Smučanje prostega sloga, kros (M), finale:

1. Jean Frédéric Chapuis (Fra)
2. Arnaud Bovolenta (Fra)
3. Jonathan Midol (Fra)
4. Brady Leman (Kan)

Mali finale:

5. Egor Korotkov (Rus)
6. Filip Flisar (Slo)
7. Armin Niederer (Švi)
8. Florian Eigler (Nem)

Polfinale:

1. skupina

Egor Korotkov (Rus)
Armin Niederer (Švi)
Jean Frédéric Chapuis (Fra)
Jonathan Midol (Fra)

2. skupina

Brady Leman (Kan)
Arnaud Bovolenta (Fra)
Filip Flisar (Slo)
Florian Eigler (Nem)

Četrtfinale:

1. skupina

Victor Öhling Norberg (Šve)
Egor Korotkov (Rus)
Armin Niederer (Švi)
Jouni Pellinen (Fin)

2. skupina

Andreas Matt (Avt)
Jonas Devouassoux (Fra)
Jean Frédéric Chapuis (Fra)
Jonathan Midol (Fra)

3. skupina

Brady Leman (Kan)
Thomas Fischer (Nem)
Arnaud Bovolenta (Fra)
John Eklund (Šve)

4. skupina

Filip Flisar (Slo)
Florian Eigler (Nem)
Didrik Bastian Jüll (Nor)
Andreas Schauer (Nem)

Komentarjev 10
  • Žurnalček 13:23 21.februar 2014.

    Kdo te sil da gledaš OI. Imaš Bosanski kanal in tudi U

  • Žurnalček 01:02 21.februar 2014.

    Flisar je đek in marka tud brez kolajne. Sam kaj tadzga se lahko samo nam zgodi !

  • Tomo Novak 22:25 20.februar 2014.

    Ja imaš srečo da ni padel v kakšno volčjo luknjo tako kot je Petra Majdič na zadnji olimpijadi , zdej jo pa Volk išče po hotelih v Sočiju.