Šport
16 ogledov

Padec še enkrat več ni ustavil Brajkoviča

Jani Brajkovič Tour padec rama Reševalni pas/Twitter
Jani Brajkovič je še enkrat več pokazal, da mu nič ne pride do živega. Kolesar Astane je padel tudi na 18. etapi Toura, a v cilj kljub temu prikolesaril tik za glavnino. Bradley Wiggins tik pred skupno zmago, etapne zmage se je po silovitem finišu veselil Mark Cavendish, Borut Božič sedmi.

Britanec Mark Cavendish (Sky) je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Franciji. V dolgem ciljnem sprintu je imel svetovni prvak več moči in izkušenj kot Avstralec Matthew Harley Goss in Slovak Peter Sagan, odlično sedmo mesto pa je osvojil slovenski specialist za sprinte Borut Božič (Astana). Jani Brajkovič, ki je med etapo padel, je bil 34., Kristijan Koren pa 89.

Majico vodilnega v skupni razvrstitvi je dve etapi pred koncem – sobotnim kronometrom in nedeljsko parado po Parizu – zadržal Britanec Bradley Wiggins (Sky), Brajkovič (Astana) pa je ostal na devetem mestu.

"Na 76. kilometru sem zapeljal na 'bidon' in padel, grdo na glavo. Staknil sem odrgnine po rami in komolcu. Fantje iz Astane so mi zelo pomagali, ob nepogrešljivem pomočniku Božiču še Fredrik Kessiakof in Maksim Iglinski. Hvala jim za veliko pomoč v etapi, ki je bila nenormalno hitra in bojevita. Upam, da ne bom imel težav v vožnji na kronometer, čeprav bo zelo težko s poškodovanim komolcem držati visok ritem. Lahko napredujem, in to je največji motiv za nastop do zadnjega atoma moči," je pojasnil Brajkovič.

Odločitev o zmagovalcu na 222 kilometrov dolgi etapi je padla šele v zadnjih kilometrih. Ekipa Sky z vodilnim kolesarjem je svoje specialiste za zaključke pripravila odlično izhodišče za napad v zadnjih metrih. Prav Bradley Wiggins je pripravil glavnino, da se je podala v lov za ubežniki, ki so dolgo časa vozili v ospredju in bili ujeti prav v zaključku. Zadnje dva od šestnajstih ubežnikov, Irec Nicolas Roche in Španec Luis Leon Sanchez, sta v zaključku le opazovala, kako je Mark Cavendish pospešil ritem in se prepričljivo odpeljal mimo ter slavil svojo drugo zmago letos na Touru in 22. v karieri.

Cavendish je v cilju naprej objel klubskega kolega Wigginsa - po eni strani zaradi etapne zmage, po drugi pa ker je ekipa uspešno ubranila rumeno majico, nato pa je v mikrofone povedal: "Letos je bilo na Touru zelo malo pravih sprintov, zato sem toliko bolj zadovoljen, da smo izkoristili priložnost. Brez pomoči ekipe ne bi uspel."

Ura resnice za ekipo Sky in Bradleyja Wigginsa, ki je na dobri poti, da postane prvi Britanec z zmago na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, bo sobotni kronometer. Na 53 kilometrski pretežno ravninski progi bo Wiggins branil dve minuti in pet sekund prednosti pred drugouvrščenim rojakom in klubskim kolegom Christopherjem Froomom in 2:41 pred Italijanom Vincenzom Nibalijem.

Kolesarska dirka po Franciji, 18. etapa:

1. Mark Cavendish (VBr/Sky) 4;54:12
2. Matthew Harley Goss (Avs/GreenEdge)
3. Peter Sagan (Slk/Liquigas)
4. Luis-Leon Sanchez (Špa/Rabobank)
5. Nicolas Roche (Irs/Ag2r)
6. Tyler Farrar (ZDA/Garmin)
7. Borut Božič (Slo/Astana)
8. Sebastien Hinault (Fra/Ag2r)
9. Daryl Impey (JAR/GreenEdge)
10. Samuel Dumoulin (Fra/Cofidis) vsi isti čas
...
34. Jani Brajkovič (Slo/Astana) + 0:04
89. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) + 1:54

Kolesarska dirka po Franciji, skupno:

1. Bradley Wiggins (VBr/Sky) 83;22:18
2. Christopher Froome (VBr/Sky) + 2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) + 2:41
4. Jurgen van den Broeck (Bel/Lotto) + 5:53
5. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) + 8:30
6. Cadel Evans (Avs/BMC) + 9:57
7. Haimar Zubeldia (Špa/Radioshack) + 10:11
8. Pierre Rolland (Fra/Europcar) + 10:17
9. Jani Brajkovič (Slo/Astana) + 11:00
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ-Big Mat) + 11:46
...
98. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) + 2;44:54
131. Borut Božič (Slo/Astana) + 3;11:41

Komentarjev 2
  • zic 20:59 20.julij 2012.

    matr sej ima kr luknjo v rami...beeeeed!!!

  • zic 20:59 20.julij 2012.

    matr sej ima kr luknjo v rami...beeeeed!!!