Šport
30 ogledov

Padel nov rekord: dramo s Hrvati gledalo pol države

Eurobasket 2013 Slovenija-Hrvaška Saša Despot
Nedeljski sosedski obračun na evropskem prvenstvu v košarki med Slovenijo in Hrvaško je dosegel rekordno gledanost, ko gre za košarkarske tekme v samostojni državi.

Tekmo si je po najnovejših podatkih ogledalo več kot 410 tisoč ljudiTekma je ljubitelje košarke naravnost prikovala pred TV-zaslone, saj jo je prek TV Slovenija in Šport TV spremljalo 427.979 ljudi po vsej Sloveniji oziroma 54 odstotkov vseh, ki so takrat gledali televizijo.

To je tudi absolutni rekord gledanosti košarkarske tekme slovenske reprezentance v zgodovini, saj je prejšnji rekord držala tekma Slovenija – Gruzija (več kot 358 tisoč gledalcev). Zaključek tekme proti Hrvaški si je ogledalo več kot 535 tisoč ljudi oziroma več kot 70 odstotkov tistih, ki so takrat spremljali televizijo.

Bogata zasedba na tribunah

Sicer pa je bila sinočnja tekma rekordna tudi v protokolarnem pogledu; takšnega obiska najvišjih političnih predstavnikov košarka še ni imela. Poleg rednega gosta tekem naše ekipe, predsednika republike Boruta Pahorja, sta v Celje prišla slovenska premierka Alenka Bratušek in njen hrvaški kolega Zoran Milanović.

Tekme niso zamudili niti slovenski notranji minister Gregor Virant, zunanji minister Karl Erjavec in obrambni minister Roman Jakič, šolski minister Jernej Pikalo s hrvaškim kolegom Željkom Jovanovićem, pa gospodarski minister Stanko Stepišnik, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Janez Kocijančič s hrvaškim kolegom Zlatkom Matešo, nekateri predsedniki političnih strank (Igor Lukšič, SD), poslanci državnega zbora, predsedniki uprav nekaterih največjih slovenskih podjetij (Franjo Bobinac iz Gorenja, Dušan Zorko iz skupine Pivovarna Laško) in še številni drugi.

Tekme EuroBasketa 2013 si je v prvih štirih dneh ogledalo že kar 123.216 obiskovalcev, kar je skoraj 20 tisoč več kot v istem obdobju EuroBasketa 2011 v Litvi. Povprečen obisk na tekmo je 2.567 gledalcev.

Komentarjev 1
  • feferon 16:11 09.september 2013.

    Bil, videl, odšel žalosten...