Šport
34 ogledov

Padli še Čehi

slovenska odbojkarska reprezentanca OZS/Facebook
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Seulu v 3. kolu turnirja skupine A2 svetovne lige premagala Češko s 3:1 (19, 21, -23, 16).

Odbojkarji Slovenije in Češke so si pogosto stali na nasprotnih straneh mreže, vendar še nikoli v svetovni ligi. V zadnjem času ima več uspeha slovenska reprezentanca, ki se je prvič v svoji zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo, Čehi pa so, čeprav so bili v Karlovyh Varyh prireditelji kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev med najboljše ekipe na svetu, ostali praznih rok. Pred njimi so bili Finci in Španci. 

Tudi na turnirju v Seulu je imela v prvih dveh krogih več uspeha slovenska izbrana vrsta, ki je obe tekmi dobila, medtem ko je Češka po petkovem porazu z Južno Korejo v soboto s 3:1 premagala Finsko.

Začeli s spremenjeno zasedbo

Slovenski selektor Slobodan Kovač se je odločil, da dvoboj s Češko začne v nekoliko spremenjeni zasedbi, v kateri ni bilo Tineta Urnauta, Dejana Vinčića in Jana Kozamernika, namesto njih so priložnost dobili Alen Šket, Gregor Ropret in Danijel Koncilja, ob njih pa še Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Mitja Gasparini in prosti igralec Jani Kovačič.

Čeprav so slovenski odbojkarji v prvem nizu ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za štiri točke, so se z blokom Pajenka Čehom približali na točko zaostanka (7:8), za prvo vodstvo pa sta z duhovito akcijo poskrbela Ropret in Čebulj (14:13). Do konca niza je bilo potem vse v znamenju slovenske ekipe, Gasparini je z uspešnim napadom prinesel vodstvo z 21:17, zadnjo točko pa je z blokom dosegel Čebulj.

Z asom Pajenka ter točkama Čebulja in Šketa so slovenski odbojkarji na začetku drugega niza povedli s 7:4, vendar so po nekoliko slabšem sprejemu in napakah v napadu Čehom dovolili, da so jim pobegnili za dve točki (11:9). Toda že na enajsti točki sta bili ekipi skupaj, z blokom Šketa in še enim njegovim uspešnim napadom pa je Slovenija vodila s 15:12. Prav Šket je tudi končal drugi niz.

V tretjem nizu je v igro vstopil še Tonček Štern, v obrambnih akcijah pa drugi prosti igralec Urban Toman. Ob prvem tehničnem odmoru so s točko prednosti vodili Čehi, ki so bili boljši predvsem v bloku, vseeno pa so na drugi tehnični odmor odšli z zaostankom dveh točk. Z asoma Koncilje je Slovenija povedla z 20:18, z novo točko Pajenka pa je bila na pragu končne zmage, saj nasprotniku pobegnila na 23:19, a je Čehom s šestimi zaporednimi točkami uspel popoln preobrat za zmago v tretjem nizu.

Šket s servisi in Čebulj v napadu sta bila najbolj zaslužna za slovensko vodstvo s 6:2, vendar to Slovencem še ni zagotavljajo mirnega nadaljevanja četrtega niza. Čehi so izkoristili nekaj nezbranosti v slovenski ekipi in se ji približali na točko zaostanka (7:8), toda na servis Koncilje so slovenski odbojkarji spet nekoliko lažje zadihali, še bolj po točki Šterna in vodstvu s 13:8. Čeprav je nato zaradi protesta slovenske klopi, ki se v naslednji akciji ni strinjala s sodniško odločitvijo - Vinčić je celo prejel rdeč karton -, prišlo do daljše prekinitve, to ni zaustavilo slovenskih odbojkarjev. Po vodstvu z 19:12 je v igro vstopil še Matej Kök, tekma pa se je končala z napako na servisu češke ekipe.

Prvo mesto na turnirju je z devetimi točkami že osvojila slovenska reprezentanca, ki jo od 9. do 11. junija čaka turnir v Takasakiju na Japonskem. Njeni nasprotniki bodo Južna Koreja, domača reprezentanca in Turčija.

Svetovna liga, A2 (Seul):

Slovenija - Češka 3:1 (19, 21, -23, 16)
Šket 21, Čebulj 15, Pajenk 12; Finger 13.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.