Svet
49 ogledov

Parada v Beogradu bo

parada ponosa beograd 2010 EPA
Parada ponosa v Beogradu tudi letos bo, sporočajo organizatorji. Letos jo bodo celo razširili, trajala bo od 19. do 31. maja. Če je ne bodo oblasti (spet) prepovedale.

Predstavnik organizacijskega odbora Goran Miletić je povedal, da bo letošnja daljša beograjska Parada ponosa vključevala številne kulturne manifestacije, razstave in koncerte, poroča agencija Tanjug. Zagovorniki pravice istospolno usmerjenih bodo v srbski prestolnici pripravili tudi protestni shod, ki so ga že prijavili policiji.

Organizatorji parade se poskušajo pred letošnjim dogodkom povezati s predstavniki nove srbske vlade v nastajanju; menijo, da bi bili njihova podpora in podpora bodočega premierja Aleksandra Vučića velik korak naprej za gejevske pravice v Srbiji. "Trudimo se za sestanke, čeprav nekateri politiki na pogovore z nami niso pripravljeni," je povedal Miletić. Vučić je sicer lani sodeloval pri odločitvi, da se beograjska Parada ponosa prepove; aktivisti za pravice istospolno usmerjenih upajo, da bo kot premier vendarle prisluhnil njihovim pozivom.

Spopadi in škoda

V Beogradu že od leta 2009 vsako leto pripravljajo Parado ponosa; doslej jim jo je v celoti uspelo izpeljati le leta 2010, v preostalih letih so jo oblasti prepovedale. Kljub prepovedi so aktivisti sicer pripravili manjše protestne shode.

Leta 2010, ko je Beograd doživel svojo prvo in doslej edino Parado ponosa, so v mestu izbruhnili spopadi med policijo in desničarskimi skrajneži, ki so poskušali napasti udeležence parade. Shod naj bi varovalo 6.500 policistov, ki jim ni uspelo preprečiti velikega razdejanja po srbski prestolnici. Škodo so ocenili na milijon evrov. V spopadih je bilo poškodovanih 141 ljudi, od tega 89 policistov.

Komentarjev 1