Šport
3 ogledov

Pariz je še daleč

Frank Schleck je blestel na letošnji Dirki po Franciji. Žurnal24 main
Še zadnji dan počitka in na Dirki po Franciji bo spet šlo zares. "C'est la vie," je izgubo prvega mesta v skupnem seštevku komentiral Cadel Evans. Zdaj je lov na rumeno majico spet odprt.
 
 

Imamo načrt, ki se ga bomo držali. Potrebujemo večjo prednost, zato bomo v Alpah napadli na vso moč.

Bjarne Riis

 
"Trije proti enemu. Mislim, da smo to lahko pričakovali," je po nedeljski prvi alpski etapi povedal Cadel Evans, ki je moral rumeno majico vodilnega kolesarja prepustiti članu sanjsko močne ekipe CSC Franku Schlecku. Prav kolesarji danskega moštva, ki ga vodi izkušeni Bjarne Riis, so v dobrih dveh tednih dirkanja pokazali največ želje in napadalnosti. To se je najlepše videlo v deseti etapi do Hautacama in tudi v nedeljski do Pratonevosa.

"Pomembno je, da je Frank v rumenem. To je edino, kar šteje," je dejal Frankov mlajši brat Andy, ki je eden od najbolj zaslužnih za ta dosežek. To je priznal tudi Frank, ki je izpostavil tudi Carlosa Sastreja, ki je s svojimi pospeševanji v neljubi položaj spravil Evansa. Vendar je to zdaj že preteklost in vsi kolesarji se že spogledujejo s prihodnjimi etapami. "Za nas se Tour šele začenja. Menčov je odličen in je eden izmed favoritov. Pred nami sta še vsaj dve izjemno težki etapi," je dejal Frank.


Če se bo Bernhard Kohl še naprej tako dobro vozil v vzponih, lahko pikčasto majico kaj kmalu zamenja za rumeno. © Reuters

 
Kaj jih še čaka?
Naslednja dva dneva bosta še kako pomembna. Najprej bo na sporedu torkova etapa od Cunea do Jausiersa , kjer bodo morali kolesarji premagati Col de la Lombarde in najvišji prelaz v Evropi Col de la Bonnette-Restefond . Prav ta 2802 metra visoki prelaz bo še kako zanimiv, saj bo do cilja v Jausiersu sledil samo še spust. Kraljevska etapa pa bo zagotovo v sredo.

Najprej bosta na vrsto prišla brutalna Col du Galibier in Croix de Fer , za zanimiv zaključek pa bo poskrbel še legendarni vzpon na Alpe d'Huez . Zadnji zmagovalec na tem vzponu je prav nosilec rumene majice, vendar je takrat slavil po zaslugi dolgega pobega skupaj z Damianom Cunegom . Za konec pa ne smemo pozabiti niti na vožnjo na čas, ki bo dan pred prihodom na Elizejske poljane . Vsekakor bo na Touru še zelo pestro.

 

Preberite še ...

Vzponi Dirke po Franciji
Francoski krog z italijanskim pridihom
Kontrole niso zanesljive
Kdo namesto Contadorja

V igri še vsaj šest kolesarjev
Rumeno majico resda nosi Frank Schleck, vendar ima zgolj sedem sekund prednosti pred odkritjem letošnjega Toura Bernhardom Kohlom , samo sekundo več zaostaja Cadel Evans, ki je od teh daleč najboljši v vožnji na čas. Mogoče se prav zato Avstralec ni posebno pritoževal nad izgubo majice in mogoče bo prav zato tudi v naslednjih dneh poskušal samo slediti najboljšim.

"Vse življenje sem sanjal, da bi lahko kdaj bil med prvimi tremi. Biti drugi je nekaj neverjetnega," je bil zadovoljen nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca Kohl, ki pa se, tako kot Schleck, zaveda, da mu za vrat diha kar nekaj kolesarjev. Na četrtem mestu je Rus Denis Menčov , ki zaostaja 38 sekund, takoj za njim pa sta še Christian Vande Velde in Carlos Sastre . Vsi za vodilnim zaostajajo manj kot minuto.

Denis Menčov bo v naslednjih dneh še kako nevaren. © AFP

 
"Bil sem močen, vendar nisem imel sreče," je zadnje dni pokomentiral Menčov, ki je v nedeljo, takoj za tem, ko je na zadnjem vzponu odločno napadel v enem izmed ovinkov, nesrečno padel. Poleg tega je v eni izmed lažjih etap zaradi padca izgubil dragocene pol minute. Mu bodo lahko prav te sekunde zmanjkale do končne zmage? "To bo res zanimiv boj. Vse je še odprto," je še dodal Rus, dvakratni zmagovalec španske Vuelte . Sastre, še eden izmed članov CSC, je že dejal, da bo pomagal Franku, vendar pravi: "V tej ekipi si pomagamo. Če pa bo zašel v krizo, potem pridem jaz na vrsto."

"Vsi vedo, da s tako prednostjo na kronometru nima možnosti," je o Franku dejal Riis, zato je že obljubil: "Imamo načrt, ki se ga bomo držali. Potrebujemo večjo prednost, zato bomo v Alpah napadli na vso moč. Potrebujemo sekunde." Vsekakor bo zanimivo videti, kako bo CSC branil majico in obenem tudi napadal. Do zdaj so bili kolesarji tega moštva vedno v vlogi tistih, ki so napadali. In to vlogo so dobro opravljali, kako se bodo znašli v povsem novem položaju, pa bomo lahko spremljali v naslednjih dneh.

 

Dopinške kontrole

Italijanski "vampirji" so na dan počitka obiskali šest kolesarjev CSC, tudi Franka Schlecka, in jim za analizo odvzeli tako vzorce krvi kot urina. Riis pa se jim je zahvalil za gostoljubje.

Boj za belo majico
Seveda se lahko v tako težkih etapah zgodi, da nekdo zaide v hudo krizo, zato še nikakor ne smemo pozabiti na ostale kolesarje, kot so Kim Kirchen , Vladimir Jefimkin , Alejandro Valverde in Samuel Sánchez . Priložnost za dolg pobeg – čeprav še nimajo tako velikega zaostanka, da bi jih najboljši kar tako pustili – pa bodo poskušali izkoristiti tudi Tadej Valjavec , Damiano Cunego in drugi. Prav Cunego pravi, da se je v nedeljski etapi pri padcu nekoliko poškodoval in se zato ni mogel "udariti z najboljšimi" . Poleg tega se pritožuje tudi nad številnimi dopinškimi kontrolami, saj naj bi ga v zadnjih dneh vsaj desetkrat testirali.

Ne pozabimo omeniti, da se bo še kako zanimiv boj odvijal tudi med mladimi kolesarji. Belo majico najboljšega sicer nosi Vincenzo Nibali , ki pa je v nedeljo zaradi razbolelega kolka nekoliko popustil. Sledi mu njegov klubski kolega Roman Kreuziger , zadnje besede pa zagotovo še nista rekla ne Maxime Monfort ne Andy Schleck . Se lahko zgodi, da bi kar dve majici ostali v rokah bratov Schleck ?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.