Šport
77 ogledov

Parizu igre 2024, Los Angelesu 2028?

pariz olimpijske igre EPA
Mednarodni olimpijski komite se bo septembra sestal v perujski Limi na zasedanju, na katerem bo po napovedih določil kandidata za poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2024.

Na podlagi informacij, ki krožijo po medijih, bodo vodilni možje Moka pred sila enostavno nalogo, Pariz bo dobil igre leta 2024, Los Angeles pa igre leta 2028.

Tako Los Angeles in Pariz sta za Mok nedvomno odlična kandidata, oba sta že po dvakrat gostila največji športni dogodek, mesto angelov v letih 1932 in 1984, mesto luči pa v letih 1900 in 1924. V obeh mestih bi v skladu z novo varčevalno stroškovno paradigmo uporabili obstoječe dvorane, stadione, arene in objekte, v obeh metropolah imajo zelo dobro urejeno infrastrukturo.

Parižanom igre leta 2028 ne dišijo, kajti z igrami leta 2024 bi na najlepši možen način zaokrožili stoletnico zadnjih iger, ki so jih gostili, tudi v Los Angelesu so svoje projekte sprva vezali na leto 2024, a so, kot kažejo zadnji odzivi iz mesta angelov, vseeno pripravljeni prevzeti tudi alternativni termin; torej OI leta 2028.

V boju za izbor gostitelja poletnih OI leta 2024 sta ostala dva kandidata, Los Angeles in Pariz. Za igre, ki bodo leta 2028, pa ni sploh nikakršnega zanimanja.

Predsednik organizacijskega odbora OI v Los Angelesu Casey Wasserman je tako napovedal, da so se v Los Angelesu pripravljeni pogovarjati tudi o alternativni možnosti. "Čeprav je tako kazalo, v LA-ju nismo bili zgolj za eno možnost," je dejal vodja organizacijske odbora v mestu angelov, ki je prvič jasno nakazal, da ne bodo izsiljevali Moka in postavljali ultimatov ter da so morda pripravljeni francoski prestolnici prepustiti igre, ki bodo čez sedem let.

Mednarodni olimpijski komite bo v petek na seji v Lozani odločal o tem, ali bo že letos ob prireditelju poletnih olimpijskih iger 2024 izbral tudi gostitelja iger leta 2028, poročajo agencije.

Predsednik Moka Thomas Bach je o dvojni določitvi prirediteljev iger začel govoriti že marca, potem ko pravega interesa za igre 2028 ni bilo. Mok bo prireditelja iger 2024 in bržkone tudi iger 2028 izbral 13. septembra v Limi. Leta 2020 bo igre gostil Tokio. Zimske OI bodo prihodnje leto v južnokorejskem Pyeongchangu, leta 2022 pa v Pekingu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.