Šport
35 ogledov

Parker: "Ne govorim z Nesterovićem!"

Parker Slovenija Francija četrtfinale EuroBasket Ljubljana hotel Plaza Žurnal24 main
Francoski zvezdnik Tony Parker je skupaj s soigralci v Hotelu Plaza predstavil pričakovanja pred sredinim četrtfinalnim obračunom s Slovenijo.

Zvezdnik San Antonio Spurs in eden tragičnih junakov letošnjega finala lige NBA skuša Francijo na letošnjem EuroBasketu v Sloveniji povesti še stopničko višje kot predlani, ko so galske peteline prav tako v finalu ponižali Španci.

Tony Parker je s slovenskimi in tujimi novinarji v Hotelu Plaza spregovoril tudi o nekdanjem slovenskem soigralcu pri San Antoniu Rašu Nesteroviću s katerim se, kot je zatrdil, ne namerava pogovarjati pred sredinim četrtfinalom proti domačinom.

"Bil je eden mojih najljubših soigralcev," je o strokovnemu sodelavcu slovenske reprezentance povedal v belgijskem Brugesu rojeni trikratni prvak lige NBA. Naslovov se je leta 2005 in 2007 veselil tudi s slovenskim odpadnikom Benom Udrihom.

O individualni kakovosti Francije in igranju na enak način na vsakem prvenstvu. (smeh) Mislim, da se izboljšujemo, lani smo prišli vse do finala, izboljšujemo se, ampak menim, da bi lahko bila naša kemija še boljša. Talent je eno, ampak moraš igrati igro in v nekaterih primerih bi lahko bila naša kemija boljša.

O tem, da je dejal, da si želi biti s Francijo na enakem nivoju kot Španija in zadovoljstvu s predstavami na EP. Lahko smo precej boljši, imeli smo precej vzponov in padcev, najti moramo le način, da postanemo bolj konsistentna ekipa. Jutri imamo veliko priložnost, da dobimo veliko tekmo. Slovenija bo igrala doma, na svoji strani bo imela navijače, to bo za nas velik izziv.

O tem, če bi v finalu deset sekund pred koncem ob vodstvu s tremi točkami razlike storil prekršek. (smeh) To je debata, ki jo imaš lahko dolgo časa. Pri Spursih smo se skušali braniti in nam jih je uspelo ustaviti (Miami Heat, op. a.), a nismo dobili skoka. Debate je tukaj že konec. Kaj bom storil jaz? Bomo videli, če bomo v finalu, bomo videli.

Izbor nasprotnika v četrtfinalu, če bi raje igral proti komu drugemu. Ah, saj veste, vsaka ekipa je dobra, ko prideš v četrtfinale. Tukaj ni nobenega, ki bi ga imel raje. Želimo zmagati, zato moraš premagati vse. Saj veste – Slovenija, Hrvaška, Italija ... Vse so zelo dobre ekipe, Španija, ... Zato ni pomembno.

Goran Dragić. Igra dobro, igra dobro! Igra z veliko samozavesti, mislim, da mu pomaga igranje doma, navijači ... Izgleda, kot da ima dodaten pogon, izgleda dobro. Vesel sem zanj, je izjemen fant. Ko je prišel v NBA, sem ga vedno pozdravljal, mi Evropejci skušamo skrbeti eden za drugega. Vedno je dobro igrati doma in vesel sem zanj. Če sva se pogovarjala? Ne 'delam' z nasprotniki, ne.

Parker Srbija Francija EuroBasket skupina E | Avtor: EPA EPA
O tem, koliko je igra Francije odvisna od njega. Moram igrati dobro, veste. To vedno pomaga, če igraš dobro in agresivno, da skušaš pomagati ekipi. Ampak jutri bodo morali dobro igrati vsi. To bo velika tekma in vsi morajo odigrati dobro.

O tem, če Franciji manjka agresivnosti ali met od daleč. Menim, da le nismo konsistentni. To je dejstvo, moramo biti bolj konsistentni in igrati kot ekipa, z več kemije.

Po EP v Litvi so vsi dejali, da je zdaj čas za zmago Francije. Da, ampak ne morete primerjati teh ekip. Ne bodite jezni, ne bodite jezni. (smeh) Je zdaj več pritiska? Ne. Ne morete primerjati leta 2011 z letom 2013, nimamo (Joakima) Noaha, (Kevina) Séraphina, (Ronnyja) Turiafa, nimamo (Alija) Traoréja, ... Pod košem ni enaka ekipa, zato ni mogoče primerjati. Leta 2011 smo bili močni pod košem, v evropski košarki moraš biti močen tam, potem prideš daleč. Zame je to povsem druga ekipa. Seveda sem se prej samo šalil. (smeh)

Igranje z Radoslavom Nesterovićem, srečanje in šale pred tekmo. Seveda, Rašo je odličen fant, skupaj sva odigrala veliko tekem, skupaj sva šla skozi veliko vojn. Bil je eden mojih najljubših soigralcev, vedno je imel dober smisel za humor in se šalil. Kot organizatorju igre mi je bilo vedno dobro, da sem imel za seboj Raša. Sva se pogovarjala o jutrišnji tekmi? Ne. Ne bom se pogovarjal z njim! (smeh)

O čustvenem odzivu po izgubljenem finalu leta 2011 in pomembnosti zmage v finalu za njegovo kariero. Bilo bi odlično, to bi bila moja zadnja trofeja. V ligi NBA sem osvojil vse, kot tudi v evropski košarki, le še to mi manjka. Osvojil sem bron in srebro, edina kolajna, ki mi še manjka, je zlata. Pred dvema letoma smo bili zelo blizu, letos se bomo potrudili po svojih najboljših močeh, in če se ne bo zgodilo, se bom vrnil leta 2015 in jo skušal osvojiti še enkrat, veste? To je košarka, tako je v življenju. Če nisi dovolj dober, gresta šport in življenje naprej, ti pa se moraš izboljšati in naslednjič biti še boljši.

O dveh teorijah, ki prevladujeta v Sloveniji – tista, da Francija preprosto ni dovolj dobra in tista, da le hrani moči za četrtfinale. (smeh) Katera je prava Francija, me sprašujete? Očitno bomo to spoznali jutri. 

Občinstvo v Stožicah. To je najboljše, najboljše! To je velik izziv, rad igram v takšnem vzdušju ... Saj veste – Slovenija je dežela košarke in izjemno bo igrati v takšni atmosferi.

Recept za zmago nad Slovenijo. Recept? Uf, ustaviti moramo veliko reči. (smeh) S cono? No, to je odločitev trenerja, poskusili bomo po najboljših močeh.

O tem, kaj se zgodi, ko se pomerita dve ekipi, ki stavita na agresivnost. Nič, obe ekipi bosta agresivni in videli bomo, kaj se bo zgodilo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.