Šport
40 ogledov

Pavol Demitra – odšel je prezgodaj

Pavol Demitra
1/11
EPA
V strmoglavljenju letala, na katerem so bili člani ruskega hokejskega moštva Lokomotiv Jaroslavelj, je življenje izgubil tudi sloviti slovaški hokejist Pavol Demitra, ki je lep del kariere preživel na severnoameriških ledenih ploskvah.

Današnji dan (7. 9. 2011) bo v hokejsko zgodovino ostal zapisan kot eden najbolj črnih dni v vsej zgodovini najhitrejše ekipne igre na svetu. V nesreči klubskega letala sovjetske izdelave jak-42 kmalu po vzletu z letališča v Jaroslavlju (250 kilometrov severno od Moskve) je življenje izgubila večina članov moštva Lokomotiv Jaroslavelj, ki nastopa v kontinentalni ligi KHL. Na letalu je bilo 37 članov ekipe in osem članov posadke, po neuradnih podatkih pa naj bi nesrečo preživela le dva potnika. Med žrtvami je tudi veliki slovaški zvezdnik Pavol Demitra in Čehi Karel Rahunek, Jan Marek in Josef Vašiček.

Zvezda lige NHL

Demitra je svojo bogato športno pot začel leta 1991 v domovini pri moštvu ZTS Dubnica. Dve sezoni kasneje se je preselil k moštvu Dukla Trenčin. Že leta 1993 pa so ga kot 227. na naboru lige NHL izbrali pri Ottawi. Demitra je naslednje tri sezone več ali manj igral za podružnico Ottawe v ligi AHL, nato pa je pred sezono 1996/97 odšel k St. Louis Blues. Demitra je do sezone 1997/98 še igral v nižji ligi IHL, zatem pa mu je uspel veliki met. St. Louis Blues so ga dokončno vključili v prvo ekipo in Slovak je hitro dokazal, da so s tem napravili pravilno potezo. Že v sezoni 1998/99 je zablestel s 37 zadetki in 52 podajami in tudi prvič v karieri nastopil na tekmi vseh zvezd lige NHL (kasneje mu je to uspelo še dvakrat). Demitra je za St. Louis igral vse do konca sezone 2003/04, nato pa se zaradi lock-outa vrnil k Dukli. Ob povratku v ZDA je podpisal pogodbo z Los Angeles Kings, kjer nas v zadnjih letih navdušuje naš zvezdnik Anže Kopitar. Slovak je za kralje odigral le eno sezono, zatem pa še dve sezoni nastopal za Minnesoto Wild in Vancouver Canucks, dokler se pred letošnjo sezono ni preselil k Lokomotiv Jaroslavlju, kjer naj bi po koncu letošnje sezone tudi sklenil kariero.

Demitra je bil dolga leta tudi član slovaške reprezentance, pred tem pa tudi češkoslovaške. Enega največjih uspehov je dosegel na svetovnem prvenstvu leta 2003, ko je na Finskem osvojil bronasto kolajno.

"To je velika tragedija"

Demitra je v domovini veljal za enega največjih športnih zvezdnikov. Koliko je Demitra pomenil v svetu hokeja, morda še najbolje pričajo besede reprezentančnega soigralca Lubomirja Višnovskega, ki je ob eni največjih nesreč za hokej povedal: "To je velika tragedija. Ta dan bi najraje izbrisal iz svojega življenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.