Šport
23 ogledov

Pech tretjič, Humar slovenski car

Češki voznik se je vpisal v zgodovino. (Foto: Uroš Modlic)
1/25
Žurnal24 main
Vaclav Pech je kot prvi v zgodovini reli Saturnus dobil trikrat zapored. Kljub prebiti gumi je imel po 16 hitrostnih preizkušnjah v cilju kar debelo minuto prednosti pred Aleksom Humarjem.
Obsežno galerijo s petkovega in sobotnega dogajanja na Saturnusu si lahko ogledate tukaj.

Čeh Vaclav Pech si je že prvi dan relija, ko so hitrostne preizkušnje potekale v Zasavju, privozil pol minute prednosti pred Aleksom Humarjem. Prednost bi bila še višja, če ne bi prebil gume in s tem prepolovil svojega naskoka. Toda rutinirani Pech je tudi v nadaljevanju relija vozil izredno in navduševal gledalce na ljubljanskem delu. Drugi dan je v okolici Janč, Metnaja in Višnje Gore dobil pet od šestih hitrostnih preizkušenj in svojo prednost povečal na minuto in šest sekund pred trenutno najboljšim slovenskim dirkačem Aleksom Humarjem.

"Slovenske hitrostne preizkušnje so mi zelo všeč, takih na Češkem nimamo. So zelo tehnične in zato zahtevajo popolno osredotočenost. Cel reli je zame potekal odlično, le eno gumo sem prebil," je razlagal Pech, ki je vodil od prve do zadnje hitrostne preizkušnje. Čeh je Saturnus dobil že tretjič zaporedoma, kar doslej ni uspelo še nobenemu vozniku. Njegov ritem je še najbolje držal Aleks Humar, novo ime na vrhu slovenskega relija.

V diviziji II DP je od začetka do konca relija vodil Rok Turk. Drugo mesto je osvojil Uroš Papež in tretje Alan Pajk. V diviziji I je bil razplet najbolj napet: še pred zadnjo HP so Aleša Martinuča in Mateja Oblaka ločile le tri desetinke sekunde, aktualni prvak pa si je prav v zadnjih kilometrih privozil svojo novo zmago.

Čeprav Idrijčan še zdaleč ne sodi med mlade voznike, je letos s subaru imprezo N14 dobil že oba relija in osvežil domače prvenstvo. "Čeprav sem hiter in sem med Slovenci ponovno vozil od prve preizkušnje, imam še ogromno rezerve. Še vedno se učim novega avtomobila. Če se samo spomnim, na kakšni meji sem vozil prejšnji dirkalnik citroen C2, potem si lahko le predstavljam meje Subaruja in kje Pech proti nam dobiva takšno prednost. Potrebujem še več kilometrov," je dejal Humar.

Pechu in Humarju se je na zmagovalnem odru pridružil še en češki voznik Daniel Behalek. V skupni razvrstitvi je na zadnji HP na četrto mesto napredoval Vojtech Štajf, peti pa je bil Darko Peljhan. Aktualni državni prvak je moral v domači konkurenci znova priznati premoč Humarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.