Šport
27 ogledov

Pedersen tretjič prvak v SP v spidveju

V sezoni SP 2008 v spidveju je bilo na sporedu 11 dirk, prihodnje letos bo ena v Žurnal24 main
V Bydgoszczu se je končala 14. sezona serije Speedway Grand Prix. Naslova prvaka se je tretjič v karieri veselil Danec Nicki Pedersen. Matej Žagar je sezono končal na 20. mestu.
 

SGP, končni vrstni red

1. N. Pedersen (DAN) 174
2. J. Crump (AVS) 152
3. T. Gollob (POL) 148
20. M. Žagar SLO) 7

S prestavljeno 11. dirko za VN Nemčije, ki bi morala biti pred tednom dni v Gelsenkirchnu, se je v poljskem Bydgoszczu končala 14. sezona serije Speedway Grand Prix, svetovnega prvenstva. Naslova prvaka se je tretjič v karieri veselil Danec Nicki Pedersen. Zadnjo dirko sezone je dobil Poljak Tomasz Gollob. Na stopničkah skupnega seštevka sta se Pedersenu pridružila Avstralec Jason Crump in domačin Tomasz Gollob. Slednji je s prestavitvijo prizorišča pridobil največ, saj je tako bronasti kolajni dodal še tretjo letošnjo zmago na dirkah za veliko nagrado, najboljši pa je bil tudi v posebni vožnji, ki mu je kot zmagovalcu prinesla še 120.000 ameriških dolarjev.

 

Mataj Žagar v SGP

Slovenski prispevek je bil letos omejen le na dirko v Krškem. Nekdanji stalni voznik tega tekmovanja Matej Žagar je nastopil s povabilom prirediteljev samo na domači dirki in po koncu sezone je njegovih sedem točk zadoščalo za skupno 20. mesto.

Glavno vprašanje pred zadnjo dirko je bilo, kako bo Nicki Pedersen ubranil in vnovič osvojil naslov svetovnega prvaka med posamezniki. Pred edinim še aktivnim zasledovalcem Jasonom Crumpom je imel kljub slabi predstavi na predzadnji dirki za VN Italije še vedno velikih 16 točk prednosti. Oba tekmeca sta svoji uvodni vožnji dobila, ko pa je bil Crump v svojem drugem nastopu povsem poražen, Danec pa je svojo vožnjo dobil, je bilo dvomov konec. Pedersen je po stari navadi na rokah svoje ekipe poletel v zrak in s tem zapečatil izjemno uspešno sezono, v kateri je dosegel eno zmago in pokazal zelo stalne vožnje, saj je ob zmagi stal na zmagovalnih stopničkah še osemkrat.

 
 

Izjemno sem vesel, saj sem za ta naslov res delal trdo kot še nikoli.

Nicki Pedersen

 
"Izjemno sem vesel, saj sem za ta naslov res delal trdo kot še nikoli. Tretji je bil najtežji doslej. Pred to dirko sem imel kar nekaj težav zaradi padcev," je po dirki dejal Pedersen. V boju za bronasto kolajno, ki je bil odločen šele v velikem finalu, je domačin Tomasz Gollob s pričakovano zmago na četrto mesto v prvenstvu porinil Grega Hancocka, ki si je na tej dirki privozil skupno tretje mesto. Danec Hans Andersen, ki je bil na dirki drugi in bil pred tem še prav tako v igri za kolajno, pa je na koncu osvojil peto mesto v sezoni. Svojo prevlado je Gollob zaokrožil še z zadnjo zmago v letošnji sezoni, ko je dobil še posebno vožnjo zmagovalcev največjih štirih dirk v sezoni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.