Šport
29 ogledov

Pedersenova postavila svetovni rekord 200 prsno

Rikke Moller Pedersen Danska 200 metrov prsno Palau Sant Jordi EPA
Danka Rikke Moller Pedersen je na svetovnem plavalnem prvenstvu v Barceloni poskrbela za tretji svetovni rekord.

Z dosežkom 2:19,11 na 200 metrov prsno je bila Rikke Moller Pedersen še 49 stotink sekunde hitrejša kot bivša rekorderka Američanka Rebecca Sony v olimpijskem finalu v Londonu 2012. Izjemen izid je z 2:19,85 v drugem polfinalu dosegla tudi Rusinja Julija Jefimova.

Tretjič zapored pa je svetovni prvak na 200 mešano postal Američan Ryan Lochte, ki je z 1:54,98 močno premagal tekmece. Za Američana, ki je veljal za prvega zvezdnika tekmovanja, je to šele druga kolajna po štafetnem srebru. Kasneje si je Lochte priplaval še finale na 200 hrbtno.

Morozov povsem popustil

Svetovni prvak na 100 prosto je postal Avstralec James Magnuson. Drugo mesto je osvojil Američan James Feigen, tretje pa njegov rojak in olimpijski prvak Adrian Nathan. V izredno zanimivi tekmi je dolgo vodil Rus Vladimir Morozov, ki je bil do 75 metrov na poti proti novemu svetovnemu rekordu, a je Rus v zadnjih metrih popolnoma popustil. Kolajne v tej disciplini je najboljšim podeljeval predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge.

Tribune v dvorani Palau Sant Jordi so zaživele na 200 delfin, ko je Španijo zastopala aktualna olimpijska prvakinja Mireia Belmonte. V zadnjih 50 metrih so se za zmago spopadle olimpijska prvakinja iz Pekinga 2008 Kitajka Liu Zige, Belmontejeva in Madžarka Katinka Hosszu.

Katalonka do srebra pred svojimi

Največ moči je imela Kitajka, Španka se je morala zadovoljiti s srebrom, čeprav je plavala hitreje kot v Londonu in z 2:04,78 dosegla nov španski rekord, a je bila Kitajka še 19 stotink hitrejša. Kitajci so svojo himno poslušali tudi ob zmagi Zhao Jing na 50 hrbtno, kitajsko slavje pa je s srebrom potrdila Fu Yuanhui.

Ob koncu dneva je še enkrat več zablestela ameriška najstnica Missy Franklin in štafeti ZDA v zadnji predaji na 4 x 200 prosto priplavala zlato. Avstralke so bile srebrne, v napetem dvoboju za bron pa so bile Francozinje boljše od Kitajk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.