Šport
31 ogledov

Pegan po 13 letih brez SP

Pegana ne bo na prihajajočem SP. Žurnal24 main
Slovenska gimnastična vrsta se bo te dni odpravila v Rotterdam, kjer jo čaka vrhunec letošnje sezone – svetovno prvenstvo. Prvič po letu 1997 pa med nastopajočimi ne bo asa na drogu Aljaža Pegana.

Čeprav je še dolgo upal, da bo pravočasno saniral poškodbo hrbta, se to ni zgodilo, tako da si bo prvenstvo ogledal zgolj po TV.

Pegan, ki je leta 2005 v Melbournu na drogu osvojil naslov svetovnega prvaka, ob tem ima v bogati zbirki odličij še tri naslove podprvaka (2002, 2006, 2007), bo tako moral prvič po dolgem času izpustiti nastop na SP. Dejstvo je, da že začetka jesenskega dela sezone svetovnega pokala zaradi stare poškodbe hrbta ni pričakal optimalno pripravljen. Dolgo časa je načrtoval, da bo kljub temu jesensko sezono začel sredi oktobra z nastopom na bližnjem svetovnem prvenstvu v Rotterdamu (16. do 24. oktober), ki bo obenem prvo kvalifikacijsko sito za olimpijske igre leta 2012 v Londonu.

"Najprej sem si v poletnem tekmovalnem premoru vzel nekaj počitka, a prav zadnji dan počitka, 25. junija, pa me je na morju spet uščipnilo v križu. Zato sem začel trenirati pozneje, kot sem načrtoval, poleg tega pa so bili treningi zelo slabi. Še vedno ne morem izvajati elementov, ki sem jih lahko pred poškodbo," je še v začetku septembra pojasnjeval telovadec Trnovega, ko je še upal na nastop na SP.

A nato so bile bolečine spet močnejše, tako da ga je bil primoran odpovedati. "Takrat je bilo že kar dobro, lahko sem že vadil na drogu, nato pa se je iznenada vse skupaj spet poslabšalo. Zdaj sem spet na začetku," je z rameni skomignil Pegan in dodal: "Moram reči, da je v zadnjem tednu sicer malo boljše, hodim na dodatne terapije in imam kar dober občutek. Mislim, da bo dobro, samo malo dlje časa bo trajalo."

Pegan je šel k zdravniku šele po tem, ko je šlo s poškodbo na slabše, je opravil številne preglede pri različnih specialistih. "Dejstvo je, da imam hrbtenico precej poškodovano. Gre za več različnih poškodb; z nekaterimi živim že vrsto let in z njimi tudi vadim. A prav zaradi številnih poškodb je prišlo zdaj do tega, da želijo mišice zaščititi hrbtenico, se zakrčijo in to je potem tisti moj 'trdi hrbet', ko me zategne na stran," je pojasnil 35-letni telovadec: "Ker imam tako močne mišice, te stabilizirajo hrbtenico, da se ne bi poškodovala, s tem pa me onemogočijo. Poleti je do poškodbe prišlo ravno zaradi tega, ker sem bil na morju in mišice niso bile v tonusu. Zakaj se je poškodba ponovila, pa ne vem. Morda sem prehitro začel telovaditi ali pa sem enostavno že (pre)star."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.