Šport
76 ogledov

Pen: Boštjan se je ''dobro zložil''

Boštjan Kline smuk St. Moritz EPA
Slovenski alpski smučar Boštjan Kline je na finalnem smuku sezone kljuboval težkim razmeram in osvojil solidno 11. mesto. Zmage se je veselil domačim Beat Feuz.

Najboljši slovenski smukač Boštjan Kline je na svojem prvem nastopu na smukih v St. Moritzu osvojil 11. mesto. Zmagovalec zadnjega smuka v sezoni svetovnega pokala je Švicar Beat Feuz, krstni mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku smuka je pripadel Italijanu Petru Fillu. Avstrijec Marcel Hirscher si je že zagotovil skupno zmago.

Na finalnem smuku je nastopilo najboljših 22 smukačev, točke pa je osvojilo le prvih petnajst tekmovalcev. S progo, smuk se je zaradi sneženja in slabe vidljivosti začel s polurno zamudo, je najhitreje opravil domačin Feuz. Drugi je bil Američan Steven Nyman (+0,08), tretji Kanadčan Erik Guay (+0,54). Zelo dobro se je odrezal najboljši slovenski smukač, 25-letni Mariborčan Kline, ki je bil v zgornjem delu hitrejši od takrat vodilnega Francoza Johana Clareyja, ob prihodu v cilj pa je s takratnim zaostankom 54 stotink vpisal četrti čas. Do konca je izgubil še sedem mest za končno uvrstitev v prvi enajsterici, z zaostankom +1,42 sekunde. Na zadnjem smuku je pridobil eno mesto ter je sezono končal na 17. mestu (185 točk) v posebnem smukaškem seštevku.

Trener slovenske smučarske ekipe za hitre discipline Peter Pen je bil z današnjim razpletom zadovoljen, tako kot tudi z razpletom skupnega seštevka svetovnega pokala: "Feuz je bil danes najboljši in je zasluženo zmagal. Drugi, tretji, četrti in tudi malo peti so imeli srečo in boljšo vidljivost od ostalih. A tekma je bila zanimiva, pogoji težki, proga je bila dobra, Boštjan 'se je dobro zložil'. Smučarsko tako vemo, česa je sposoben, kar je danes izvlekel iz sebe po samo enem treningu, pa je zelo dobra vožnja, v kateri sem zopet videl kar nekaj prostora za napredek, kar me veseli. Kar se tiče sezone v smuku, pa sem zelo vesel, da je pravi smučar osvojil globus, da je to Italijan, še posebej zato, ker imamo dobre odnose z njimi. Veliko so nam pomagali in mi njim. Kar se tiče naše smukaške sezone smo lahko zadovoljni. Predvsem, da smo po taki turbulentni sezoni ostali zdravi, da imam celo zdravo ekipo. Sezone pa še ni konec in mislim, da se jutri obeta lepa, zanimiva tekma in nova priložnost za Boštjana, da lahko potrdi svojo sezono, da ostane do zadnjega zavoja zbran tako, kot je bil zdaj celo sezono."

Kline dosegel zastavljeni cilj

boštjan kline | Avtor: EPA EPA
S smukaško pred-premiero za prihodnje svetovno prvenstvo je bil zadovoljen tudi Kline: "Danes sem zelo zadovoljen s svojo uvrstitvijo, že zaradi tega, ker so bile težke razmere. Zaradi vidljivosti je tu kar težko, ker je proga zelo razgibana, dosti je puklov, dosti skokov in je bilo zelo zanimivo. In sem zaradi tega zelo zadovoljen, ponosen. Kar se pa tiče smukaškega seštevka pa že s tem, da sem se uvrstil na finale, sem dosegel svoji tihi cilj, ki sem ga imel pred sezono. Tega sem še izboljšal oziroma nadgradil, tako da sem tudi s tem zadovoljen."

Kline je dejansko prvič nastopil na smukih v St. Moritzu, takrat, ko je bil smuk na tem prizorišču, je bil poškodovan. St. Moritz bo prihodnje leto, do 6. do 19. februarja, prizorišče svetovnega prvenstva v alpskem smučanju.

Fill do malega kristalnega globusa

peter fill | Avtor: EPA EPA
Smukaški mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku discipline je pripadel 33-letnemu Italijanu Petru Fillu, ki je do konca trepetal za globus, potrdil ga je z 10. mestom. Fill je postal prvi Italijan z osvojenim smukaškim malim kristalnim globusom. Norvežana Aksla Lund Svindala, ki na zadnjih štirih smukih v sezoni zaradi poškodbe ni nastopil, je premagal za 26 točk, Norvežan Kjetil Jansrud in Italijan Dominik Paris, pa sta zaostala 30 točk. Jansrud je bil četrti, Paris pa na 19. mestu ostal brez točk.

Hirscher ujel Girardellija

Največji zmagovalec zadnjega smuka je Avstrijec Marcel Hirscher, ki na smukih sploh ne tekmuje. Hirscher si je namreč tri tekme pred koncem sezone tudi dejansko zagotovil veliki kristalni globus, že petega v karieri, za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Hirscher se je tako na večni lestvici izenačil z Luksemburžanom Marcom Girardellijem.

Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je smuk prav tako izpustil, zaostaja preveč, da bi lahko na preostalih tekmah nadoknadil zaostanek. Hirscher si je že s sijajnim koncem tedna v Kranjski Gori, z dvema zmagama na tekmah za pokal Vitranc, zagotovil nedosegljivo prednost 353 točk pred 21-letnim Norvežanom.

Komentarjev 1
  • blueone 23:58 16.marec 2016.

    Legende, Boštjanu pa čestitke za dober rezultat