Šport
18 ogledov

Peščeni kralj Rafa sedmič osvojil Barcelono

Nadal Ferrer Barcelona ATP finale pokal trofeja zmaga EPA
Rafael Nadal je z rekordno sedmo zmago na turnirju ATP v Barceloni postal prvi teniški igralec moderne dobe, ki je sedemkrat osvojil dva različna turnirja. Za zmago v katalonski prestolnici je Majorčan s 7:6 in 7:5 odpravil rojaka Davida Ferrerja.

V Barceloni je bila to ob deseti obletnici debija Rafaela Nadala na tekmah World Toura ponovitev lanskoletnega finala, kjer sta se udarila najboljša španska teniška igralca, epski obračun na pesku pa je do roba napolnil katalonski avditorij. Nadal, drugi igralec z lestvice ATP, je tako po slavju v Monte Carlu, kjer je dosegel rekordno osmo zaporedno zmago, še sedmič zapored prijel za ogromni pokal Conde de Godo. Nadal je na barcelonskem pesku neporažen na 34 zaporednih tekmah.

"Brez dvoma je bila to najtežja tekma od začetka sezone na pesku," je po tekmi za špansko televizijo dejal 25-letni igralec, ki je osvojil že 48. naslov v karieri, od tega jih je kar 34 prišlo na njemu tako ljubem pesku. "Mislim, da si je David več kot zaslužil osvojiti ta naslov in res mu želim najboljše do konca kariere," je še pristavil Nadal.

Šesti igralec sveta je do konca stiskal svojega slovitega rojaka in reprezentančnega kolega, v prvem nizu pa zapravil kar pet zaključnih žogic, ko je na Nadalov servis vodil 6:5, na koncu pa povsem popustil in podaljšano igro izgubil z 1:7.V drugem nizu je Ferrer že zaostajal z 1:3, a z izjemnim povratkom obrnil tekmo na glavo (5:4), spet pa mu je zmanjkal zaključek, ko mu je Nadal z izjemnim udarcem vzel servis in izenačil na 5:5.

Samo Đoković in Federer poznata recept

To je bil na koncu tudi zadnji žebelj v Ferrerjevo krsto, Nadal pa si je zmago zagotovil z backhand winnerjem in zmagovito skočil v zrak. "Rafa je Rafa in zelo je dober," je po tekmi dejal izmučeni Ferrer. "Proti njemu sem tukaj izgubil štirikrat, ampak vem, da sem izgubil proti enemu izmed velikanov. Je zelo dober igralec, kot oseba pa je še boljši," je še povedal 30-letnik.

Nadal je na turnirjih serije ATP debitiral na Mallorca Opnu, ko je kot 15-letni deček 29. aprila 2002 v prvem krogu premagal Paragvajca Ramona Delgada (6:4, 6:4). Španec je zdaj le še šest peščenih naslovov oddaljen od Avstrijca Thomasa Musterja (40), najuspešnejši Guillermo Vilas pa jih ima še pet več (45). Edina igralca, ki sta Nadala premagala v finalu kakšnega "peščenega" turnirja, tako ostajata Novak Đoković in Roger Federer. Obema je to uspelo po dvakrat.

Šarapova v Stuttgartu slavila pred številko ena

Rusinja Marija Šarapova je zmagovalka teniškega turnirja WTA v Stuttgartu z nagradnim skladom 740.000 dolarjev. Druga nosilka turnirja je v finalu premagala prvo igralko sveta, Belorusinjo Viktorijo Azarenka, s 6:1 in 6:4. Šarapova, ki je vpisala svojo prvo letošnjo turnirsko zmago in skupno 25., je z današnjim uspehom zaslužila 115.000 dolarjev.

Azarenka je bila pred dvobojem v vlogi rahle favoritinje, ne le zaradi boljšega položaja na lestvici, temveč zaradi dejstva, da je v dosedanjih medsebojnih dvobojih s Šarapovo vodila s 5:3. Za nameček je dobila zadnja dvoboja, oba letos in oba zanesljivo. Na odprtem prvenstvu Avstralije je slavila s 6:3 in 6:0, v Indian Wellsu pa s 6:2 in 6:3. Toda danes je Rusinja prevladovala v prvem nizu, v drugem pa tudi dobila igro na začetni udarec Azarenke in prednost z zanesljivo igro na svoj servis zadržala do konca.

ATP Barcelona (2,072 milijona evrov), finale:

Rafael Nadal (Špa/1) : David Ferrer (Špa/3) 7:6 (1), 7:5;

WTA Stuttgart (740.000 USD), finale:

Marija Šarapova (Rus/2) : Viktorija Azarenka (Blr/1) 6:1, 6:4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.