Šport
155 ogledov

Pestro ozadje nastopa tujcev na ljubljanskem maratonu

Ljubljanski maraton Anže Petkovšek
Organizatorji pričakujejo rekordne dosežke.

Večina gledalcev na nedeljskem Volkswagen 23. ljubljanskem maratonu bo najboljše tuje tekače na progi lahko spremljala le dobri dve uri, tekačice pa slabi dve uri in pol. Toda to je vrh dela, ki se je začel januarja letos, julija je sledil zaključek in podpis vseh pogodb, vsega pa bo konec v nedeljo, ko bo znano, če bo padel rekord proge.

Andrej Razdrih, pobudnik maratona in predsednik organizacijskega odbora maratona, je pojasnil, da je proračun maratona ostal na ravni tistih iz zadnjih let, ko je bil med 1,4 in 1,6 milijona evrov. Od tega je za tuje tekače in nagradni sklad namenjeno okrog 200.000 evrov, v kar so poleg denarnih nagrad vključene tudi nastanitve, prehrana, prevozi in startnine.

Tuji tekači so že nekaj časa v slovenski prestolnici, danes pa potekajo pogovori z njihovimi trenerji in managerji o tem, kako pripravljeni so prišli. "V soboto bodo sledili še posamični razgovori z vsakim tekmovalcem posebej, ob 14. uri pa bo skupni sestanek z vsemi, da se dogovorimo o hitrosti kilometrskega teka. Obenem bodo prisotni tudi narekovalci ritma, trije za moške in dva za ženske, da se na tem zaprtem sestanku seznanijo, kašen mora biti njihov ritem in kako morajo delati zavetrje ostalim elitnim atletom," je za STA pojasnil Gabrijel Ambrožič, ki je z Borutom Podgornikom zadolžen za tuje tekače.

Ljubljanski maraton 2017 Ljubljanski maraton Šport Napoved rekordov, na startu tudi 14. najhitrejši vseh časov

Ob 16. uri bo v soboto nato še tehnični sestanek z vsemi, na katerem jim bodo predstavili vse podrobnosti v zvezi z maratonom, od trase, ritma teka, prevzema startnih številk, kje bodo med tekom dobili osebne napitke na vsaki izmed postaj za okrepčila, ki so razporejene na pet kilometrov. Seznanili jih bodo tudi s spremembo ure iz sobote na nedeljo ter kdaj se bo odšlo na start. Dve uri pozneje, ob 18. uri, bo na Gospodarskem razstavišču ob odprtju maratona podelitev startnih številk in predstavitev tekačev širši javnosti.

V nedeljo bodo nato ob 8.45 vsi tekači, trenerji in managerji odšli iz hotela, za tekače bo pripravljen poseben prostor v bližini starta, kar je zahteva Mednarodne atletske zveze (IAAF), da se tekači nemoteno pripravijo na tek. "V Ljubljani bo ta prostor v Slovenski filharmoniji, v prvem nadstropju za atlete, ker jih je več in je tam večja dvorana, ženske pa bodo v manjši dvorani v pritličju. Potem vsi odidejo na start, med tekom pa ni dovoljeno, da jih spremljajo trenerji ali managerji na kolesih ali motorjih," je pojasnil Ambrožič.

Ljubljanski maraton | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi on med tekom ne bo na motorju, ampak v spremljevalnem vozilu skupaj s tehničnim delegatom IAAF Italijanom Massimom Magnianijem, ki bo nadziral celotno organizacijo prireditve in nato podal končna poročila, na osnovi katerih bo posebna komisija za maratone pri IAAF odločila, ali bo Ljubljana dobila zlati znak ali ne. Za ta znak ni predviden potreben čas zmagovalca, ampak le nabor atletov iz liste IAAF. Podgornik pa bo na motorju organizatorjev in bo lahko dajal navodila, da se teče počasneje ali hitreje.

Mraz PROMO Oglaševanje Nasveti za tek v hladnem vremenu

Ambrožič in Podgornik sta konec januarja letos pripravila nabor tujih tekmovalcev za nedeljski maraton, da bi bili izpolnjeni pogoji z zlati znak IAAF, ter jih poslali managerjem tekačem in jim prestavili cilje. Sledilo je dvomesečno usklajevanje in konec maja so se začeli zaključni pogovori.

Pogodbe so začeli podpisovati junija in julija, skupaj jih je bilo 30, v njih pa so med drugim opredeljeni rezultat, zdravstvena slika in prepoved uporabe dopinga. Določen je tudi startnina, ki je lahko od 1000 evrov pa do sedemmestne številke blizu milijona evrov za svetovnega prvaka.

Ljubljanski maraton Nasveti trenerja Šport Kaj je treba storiti dan pred maratonom?

"Slednjega si seveda ne moremo privoščiti, a za boljše hitro preseže 5000 evrov. Pomembno je tudi, da v zadnjih dveh mesecih pred ljubljanskim maratonom tekač ne sme opraviti nobenega teka na 42 km," je pojasnil Ambrožič. Sedemindvajset let je bil član upravnega odbora AZS in dolga leta predsednik komisije za tekmovanja, v Evropski atletski zvezi pa je od leta 1996 tehnični delegat in glavni sodnik za cestne teke in maratone. Zadnja tri leta je član osmih delegatov IAAF za področje maratonov. Podgornik pa je bil dolga leta trener najboljše slovenske maratonke doslej in rekorderke Helene Javornik ter ima bogate stike s tujimi trenerji in managerji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.