Šport
17 ogledov

Pet golov risov za šesto zmago

Sabahudin Kovacevic
1/3
Žurnal24 main
Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine A v sijajnem slogu premagala favorizirano Latvijo s 5:2. To je bila šesta zmaga med elito v zgodovini. V soboto z Avstrijo.

Slovenska hokejska reprezentanca je v prvem nastopu v skupini za obstanek na svetovnem prvenstvu v Bratislavi premagala Latvijo s 5:2 (0:0, 3:0, 2:2). V drugi tekmi te skupine je v Košicah Belorusija premagala Avstrijo s 7:2 (3:0, 2:0, 2:2). Zadetke za Slovenijo so dosegli Rok Tičar in Tomaž Razingar po dva ter Rok Pajič enega. Slovenija bo drugo tekmo v tej skupini igrala v soboto ob 12.15 z Avstrijo.

Lestvica:

1. Belorusija 3
2. Slovenija 3
3. Latvija 0
4. Avstrija 0

"Držali smo se načrta vsiliti svojo igro, kar nam je uspelo v drugi tretjini. Svoje priložnosti smo imeli v protinapadih, tudi Latvijci pa so jih imeli z igralcem več. Zbrani smo bili pred golom in izkoristili svoje priložnosti," je za Šport TV dejal eden od slovenskih junakov Robert Kristan, ki je zbral 29 obramb. A bil vseeno besen na soigralce, ker so prav za zadnjih trenutkih tekme dopustili gol Robertsu Bukartsu: "Takšne napake Slovence 'krasijo' že dolgo. Hitro postanemo zadovoljni, ne damo vsega od sebe do konca. Ne vem, zakaj se to dogaja, ampak na to bomo pozabili."

"Mislim, da Latvijci niso pričakovali igranja v končnici za izpad. To smo izkoristili, se stoodstotno osredotočili na srečanje, bolj smo si želeli zmage. Za nas ta pomeni velik korak. Igrali smo s srcem, naša zmaga je čista," pa je za iihf.com dejal napadalec Žiga Jeglič.

Igrali smo srčno. Vemo, da imamo vrhunskega vratarja. V drugi tretjini smo odigrali izredno dobro in napravili veliko manj napak kot v prvi.
Tomaž Razingar za Šport TV

Latvija je imela takoj na začetku številčno prednost, toda vratar Robert Kristan je nekaj poskusov Latvijcev ubranil. Slovenci so se v uvodu pretežno branili, prvi strel proti Edgarsu Masalskisu je šele v sedmi minuti sprožil Rok Tičar. Pet minut pred koncem tretjine so prvo številčno prednost dočakali Slovenci, vendar niso sestavili nevarnejše akcije. V 18. minuti je imel Andrej Hebar najlepšo priložnost za gol v prvi tretjini, ko ga je s podajo lepo zaposlil Boštjan Goličič, vendar je Hebar pred latvijskim vratarjem preveč okleval.

Na začetku drugega dela je imela Slovenija dvakrat zapored prednost 5-4, ki pa je ni izkoristila. V ofenzivo so krenili Latvijci; najprej je Meija zgrešil iz bližine, ob izključitvi Ankersta pa je Herberts Vasiljevs pobegnil v hiter protinapad, ki pa ga je dobro ustavil Kristan. Četrta prednost igralca več je v 29. minuti le prinesla tudi gol Sloveniji. Jeglič je podal na desno stran, kjer je z močnim strelom plošček za hrbet Masalskisa poslal Tičar.

Po golu je Slovenija silovito pritisnila. Pripravila si je vsaj tri zrele priložnosti, toda strela Hebarja in Saboliča sta zletela tik ob vratnici, brata Rodman pa sta nato pripravila zelo dobro akcijo, po kateri pa je David iz neposredne bližine meril mimo vrat, ko je bil Maslaksis že nemočen. V tem obdobju hitrega hokeja brez prekinitev so do nekaj priložnosti prišli tudi Latvijci, toda Kristan je bil zelo zanesljiv. V 34. minuti so si oddahnili vsi, ki spremljajo slovensko reprezentanco na tem SP: končno je zadel tudi prvi napad. Akcijo sta začela brata Rodman, končal pa po silovitem strelu Tomaž Razingar in Masalskis je bil drugič premagan.

A Latvijci še niso bili na kolenih. Ob prednosti 5-4 je bilo spet vroče pred vrati Kristana, ki je posredoval tudi daleč od gola. Slovenci so ta nalet zdržali, nato pa uprizorili pravo hokejsko ofenzivo. Nenehno so bili pred vrati Latvije, sad takšne igre pa je bil nov gol Razingarja minuto pred koncem, ko je po odbitku plošček s strani poslal v mrežo. Za piko na i izjemni drugi tretjini bi lahko poskrbel še Tičar, ki pa je nekaj sekund pred koncem zadel prečko.

Avstrijcem želim, da bi proti nam odigrali še eno podobno tekmo, kot so jo proti Belorusom. Imamo tri točke, ni se nam treba seliti iz Bratislave, igramo lahko sproščeno in po podobnem receptu kot do zdaj.
Tomaž Razingar za Šport TV

Toda Slovenci so v zadnjem delu nadaljevali tam, kjer so nehali v drugem. Najprej je Kristan dvakrat zanesljivo posredoval, ko so Latvijci še nevarno zapretili, potem pa je Tičar po strelu Saboliča plošček zbezal pod Masalskisom in povišal na 4:0. Latvijci se niso niti dobro zavedli, kaj se je zgodilo, ko je že padel nov gol. Rok Pajič je hitro pobegnil po desni stani in še on matiral latvijskega vratarja. Baltska ekipa je bila na kolenih, po minuti odmora je selektor Olegs Znaroks je iz igre potegnil Masalskisa in ga zamenjal z drugim vratarjem Martinšom Raitumsom.

Toda za kakršnokoli možnost Latvije za preobrat je bilo že zdavnaj prepozno. Slovenci so sicer nekoliko upočasnili ritem, niso izkoristili prednosti 5-3, a bili še vedno tisti, ki so nadzorovali potek tekme. Dobro igro Slovenije so nagradili tudi domači navijači, ki so začeli spodbujati Slovence in se tako pridružili slovenskim, ki jih je bilo tokrat na tribunah sicer manj kot v predtekmovanju. Živčni Latvijci so začeli igrati grobo, Georgijs Pujačs si je za nalet na Mitjo Robarja prislužil disciplinsko kazen igre.

Latvijci so sicer dosegli zadetek v 51. minuti in še enega sekundo pred koncem, toda Slovenci so dvoboj mirno pripeljali do konca in se veselili zaslužene in nadvse pomembne zmage v boju za obstanek.

SP v hokeju elitne divizije:

Za obstanek, 1. kolo:

Slovenija : Latvija 5:2 (2:2, 3:0, 0:0)
Tičar (28, 42), Razingar (34, 40), Pajič (42); J. Redlihs (52), Bukarts (60)

Belorusija : Avstrija 7:2 (2:2, 2:0, 3:0)
Koviršin (5) Grabovski (18), Kosticin (19), Demkov (31), Demagin (33), Korobov (43), Kulakov (52); Setzinger (41), Schiechl (54)

Drugi del, skupina E:

Rusija : Danska 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)
Zinovjev (10, 31, 35), Artjukin (46); Hardt (12, 48), Bodker (20)

Lestvica:

1. Češka 6
2. Nemčija 6
3. Rusija (+1) 6
4. Finska 3
5. Slovaška 0
6. Danska (+1) 0

Drugi del, skupina F:

Švica : Norveška 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Monnet (29), Diaz (48); Holos (9), Skroder (20), Forsberg (43)

Lestvica:


1. Kanada 5
2. Norveška (+1) 5
3. Švedska 4
4. Švica (+1) 3
5. ZDA 3
6. Francija 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.