Šport
49 ogledov

Pet jih je osvojilo medalje tako na poletnih kot na zimskih OI

Clara Hughes
1/2
EPA
V zgodovini olimpijskih iger je petim atletom uspelo medalje osvojiti tako na poletnih kot na zimskih igrah.

Šved Gillis Grafström je prvi tekmovalec, ki mu je medaljo uspelo osvojiti tako na zimskih kot na poletnih olimpijskih igrah. To mu je sicer uspelo v istem športu, umetnostnem drsanju. Leta 1920, ko je zmagal prvič, zimske olimpijske igre še niso obstajale, tako da se je v drsanju tekmovalo kar na poletnih igrah. Od leta 1924 je sodeloval na več zimskih olimpijadah in osvojil več zlatih medalj.

Bolj zanimiv podvig je uspel Američanu Eddieju Eaganu. Ta je zlato medaljo na poletnih igrah v Antwerpu osvojil leta 1920 v boksu, leta 1932 pa na zimskih olimpijskih igrah v Lake Placidu zlato v tekmovanju v bobu za štiri osebe.

Norvežan Jacob Tullin Thams je na prvih zimskih olimpijskih igrah v Chamonixu osvojil zlato v smučarskih skokih. Leta 1936 pa mu je na poletnih igrah v Berlinu uspelo osvojiti še bron v jadranju z osemmetrsko jadrnico.

Uspelo še Nemki in Kanadčanki

Mnogo kasneje je medalji z obeh tipov iger uspelo zbrati zahodnonemški športnici Christi Luding. Ta je medalje v hitrostnem drsanju zbirala na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984, leta 1988 v Calgaryju in leta 1992 v Albertvillu. Leta 1988 pa ji je v Seulu uspelo osvojiti še srebro v kolesarskem sprintu.

Podobno je uspelo Kanadčanki Clari Hughes. Ta je leta 1996 v Atlanti v kolesarjenju osvojila dve bronasti medalji, potem pa je več medalj osvojila še na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju, leta 2006 v Torinu in leta 2010 v Vancouvru.

Leta 2010 je zaključila kariero v hitrostnem drsanju, letos pa se na olimpijske igre v Londonu vrača s kolesarjenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.