Šport
13 ogledov

Petarda Jesenicam, sedmica zmajem

Hughes Fikrt Tilia Olimpija Acroni Jesenice Anže Petkovšek
Slovenski ekipi v ligi Ebel sta v 37. kolu pozabili na obrambo. Acroniju Jesenicam je bližnji sosed VSV Beljak v Podmežakli nasul pet golov (1:5), Tilia Olimpija pa je bila v Salzburgu že pred katastrofo, a nato na neverjetni tekmi izgubila le za gol (6:7).

Jeseničani so prvič po petih tekmah ostali brez nove točke na domačem ledu, v domači dvorani so jih ugnali tekmeci iz Beljaka. Železarji niso ponovili minulih predstav, zmaga nad Salzburgom jim je vzela precej moči, močno pa se je poznala tudi kratka klop, saj niso mogli računati na številne poškodovane igralce: Klemena Pretnarja, Andreja Tavžlja, Jake Ankersta, Anžeta Kuralta, Marjana Manfrede in Nika Pema.

Beljačani so se brez težav ubranili ob prvi prednosti železarjev z igralcem več na začetku tekme. Orli so izkoristili svojo prvo številčno prednost. Po strelu Kevina Mitchella je pred vrati Gašperja Krošlja v 7. minuti ploščici pot v mrežo preusmeril Shayne Toporowski. Gostje so s tem dosegli svoj prvi gol po dveh tekmah strelskega posta. V 11. minuti je Markus Peintner neposredno pred vrati izkoristil lepo podajo Dereka Damona in povišal vodstvo gostov. Po podaji Branislava Bendika je Jure Dolinšek iz ugodnega položaja zgrešil vrata Bernharda Starkbauma. Slovenski prvaki so v zaključku uvodne tretjine še enkrat neuspešno napadali z igralcem več.

VSV je po le 22 sekundah nadaljevanja še tretjič zatresel mrežo Krošlja. S strelom pod prečko je drugič na tekmi zadel Toporowski. Johnathan Juliano je bil po odbitem ploščku najspretnejši pred vrati Starkbauma in v 26. minuti znižal zaostanek železarjev. To je bil prvi zadetek Jesenic na medsebojnih tekmah proti VSV-ju po skoraj 149 minutah igre. Peintner je sredi tekme z "backhandom" oplazil vratnico domačih vrat, Antti Pusa pa z močnim strelom po podaji Dolinška ni zadel gostujočega gola. Korošci so v 34. minuti ponovno imeli tri gole prednosti, ko je v gneči pred jeseniškimi vrati mrežo zatresel Mitchell.

V zadnji tretjini je Michal Fikrt zamenjal Krošlja. Craig Weller je zatresel okvir domačih vrat v 45. minuti, Matic Zajšek pa je na drugi strani zapravil priložnost pred vrati Starkbauma. Avstrijski vratar je ostal nepremagan tudi po strelu Puse. Domači okvir vrat se je ponovno zatresel po močnem poizkusu Toporowskega, z nekaj sreče pa je Starkbaum preprečil zadetek po strelu Matevža Ermana od daleč. Bolj zanesljiv je bil po poizkusu Dolinška, ki je stal tik pred njegovimi vrati. Orli so zmago potrdili v 56. minuti, ko je desni zgornji kot Fikrtovih vrat zadel Weller. Z bolečinami v kolenu je po trku z nasprotnikom tekmo zaključil Jan Berčič.

Gorenjska zasedba se bo v petek pomerila z ekipo KAC, v nedeljo pa z Medveščakom. Obe tekmi bo igrala v gosteh.

Po pomembni in veliki zmagi v nedeljo na Dunaju je Tilia Olimpija tudi v Salzburg krenila oslabljeni. Na gostovanje so se odpravili brez poškodovanih Anžeta Ropreta, Mihe Verliča, Petra Šachla in kapetana Žige Panceta. Domači so bili v popolni zasedbi, še posebej nabrušeni po porazu na Jesenicah v nedeljo.

Ko so že v tretji minuti dosegli vodilni gol, so navijači pričakovali lahko zmago. V naslednji minuti so zmaji izenačili in bili vse do 30. minute enakovreden nasprotnik ter imeli še nekaj velikih priložnost. V 20. minuti je Jamie Fraser zadel vratnico, v 23. Justin Taylor prečko. Potem pa, kot da je popustila zbranost, so domači na hitro dosegli dva gola, povedli s 3:1, kar je pomenilo, da je gostujoči trener Hannu Järvenpää zamenjal Jeana-Philippa Lamoureuxa z Matijo Pintaričem.

V razmaku 26 sekund je moral tudi Pintarič po plošček v mrežo in zmajem se je obetal visok poraz. V 39. minuti je silovito streljal Matej Hočevar, sodniki gola naprej niso videli in igra se je nadaljevala skoraj do konca tretjine. Ob prvi prekinitvi sta sodnika pregledala posnetke in priznala gol. Zmaji so nato dosegli še en gol in na drugi odmor odšli z dvema goloma zaostanka. Ko je Brock McBride po samostojnem prodoru dosegel četrti gol, so bili gostje bližje, preko Hughesa pa so imeli priložnost za izenačenje.

Domači so v naslednjem napadu dosegli gol, ki sta ga sodnika znova pregledala na videu in ga priznala. Ko so slabih osem minut pred koncem domači dosegli gol, so mnogi pričakovali miren zaključek srečanja. Enajst sekund pred sedmim golom je McBride dosegel peti gol za zmaje, Hočevar pa še šestega. Osem sekund pred koncem je Hughes ušel in streljal, domači vratar pa je dobro posredoval in preprečil izenačenje.

V naslednjem kolu (6. januarja) bodo ljubljanski hokejisti v Tivoliju gostili VSV Beljak.

Liga Ebel, 37. kolo:

Acroni Jesenice : VSV Beljak 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Juliano (26); Toporowski (7, 21), Peintner (11), Mitchell (34), Weller (56)

Salzburg : Tilia Olimpija 7:6 (1:1, 4:2, 2:3)
Regier (3), Earl (31, 37, 43), Mühlstein (33), Pallestrang (37), Bois (53); E. Pance (4), Hočevar (39, 54), Hughes (39), McBride (41, 53)

KAC Celovec : SAPA Fehervar 4:3* (0:1, 1:2, 2:0, 1:0)

Linz : Medveščak 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)

Orli Znojmo : Dunaj 2:3* (1:1, 1:0, 0:1, 0:1)
* - po podaljšku

Gradec je bil prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.