Šport
20 ogledov

Petarda Nemcem, šok Nizozemcem, zmaga Angležem

Hulk Oscar Damiao Brazilija Danska prijateljska tekma Hamburg
1/22
EPA
Švica je na prijateljski tekmi v Baslu zabila pet golov Nemčiji, eni prvih favoritinj junijskega evropskega prvenstva (5:3). Španci so v St. Gallnu premagali Srbijo, ki jo je prvič vodil Siniša Mihajlović (2:0). Portugalci s Cristianom Ronaldom niso zmogli zabiti Makedoniji (0:0), Nizozemce pa so v Amsterdamu šokirali Bolgari (1:2).

Nemčija je na gostovanju v Baslu brez nogometašev Bayerna Münchna, a z Realovima zvezdnikoma Mesutom Özilom in Samijem Khediro boleče strmoglavila proti varovancem Ottmarja Hitzfelda, za nekdanjega trenerja Bayerna in Borussie Dortmund pa je hat-trick zabil novi napadalec Hoffenheima Eren Derdiyok.

Prvi nasprotniki Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji so domačim navijačem priredili pravi festival golov, ki ga je trikratni strelec Derdiyok odprl v 21. minuti tekme. Po prodoru izjemno razpoloženega Tranquila Barnette je bivši nogometaš Leverkusna sam pred rezervnim vratarjem Marcom-Andréjem ter Stegnom zadel za vodstvo.

Derdiyok je vodstvo Švicarjev podvojil že nekaj minut kasneje, ko je z glavo izkoristil novo slastno podajo Barnette, Nemci pa so znižali z zadnjim strelom polčasa, ko je prosti strel Özila mimo vratarja Diega Benaglia preusmeril Mats Hummels. Kmalu po začetku nadaljevanja je Derdiyok zabil svoj tretji gol, ko je njegov strel pred vrati z roko v mrežo sicer preusmeril eden izmed njegovih soigralcev.

Katastrofalno posredovanje Benaglia po strelu od daleč Andréja Schürrleja je omogočilo novo znižanje rezultata Nemcem, Laziev branilec Stephan Lichtsteiner pa je že tri minute kasneje po slabem izletu vratarja z glavo spet povišal vodstvo domačih. Mönchengladbachov talent Marco Reus, ki se poleti seli k Dortmundu, je po odbitku vratarja Benaglia z lepim volejem pod prečko znova znižal rezultat.

Zadnja beseda je kljub vsemu pripadla domačim, ki so v 77. minuti z domiselnim prostim strelom povsem izigrali nemško obrambo, po odboju od vratnice pa je žogo za petardo in končnih 5:3 pospravil Admir Mehmedi.

Španci pokvarili debi Mihajloviću

Aktualna evropska in svetovna prvakinja Španija je nekaj sto kilometrov stran v St. Gallnu na selektorskem debiju Siniše Mihajlovića premagala Srbijo. Tudi Španci so tekmo odigrali oslabljeni, saj nogometašev Chelseaja, Barcelone in Athletica Bilbaa še ni bilo v kadru, zato je selektor Vicente del Bosque v napadu začel z dvojcem Alvaro Negredo-Roberto Soldado.

Ronaldo Spirovski Portugalska Makedonija prijateljska tekma Leiria | Avtor: EPA EPA
Naveza napadalcev Seville in Valencie se ni najbolj izkazala, golu pa so se pred številčnimi izseljenci iz domovine najbolj približali Srbi, a je bil gol Dejana Lekića v prvem polčasu upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Španski napad je oživel šele v drugem polčasu, ko sta Soldada in Negreda zamenjala David Silva in Adrián López.

Debitant López, ki je z Atléticom Madridom kot najboljši španski strelec v evropskih tekmovanjih osvojil Evropsko ligo, je po izvrstni globinski podaji še enega debitanta Beñata Etxebarrie in predložku Jesúsa Navasa iz neposredne bližine zadel za vodstvo, nato pa izsilil še enajstmetrovko po sicer neobstoječem kontaktu srbskega kapetana Branislava Ivanovića.

Po prekinitvi zaradi odvržene dimne bombe in ostalih pirotehničnih sredstev je bil z najstrožje kazni zanesljiv Santi Cazorla. Številčni srbski navijači so tekmo v St. Gallnu sicer izrabili za protest proti odločitvi Fifinega predsednika Seppa Blatterja, ki je nedavno dovolil igranje prijateljskih tekem reprezentanci Kosova. Blatterju so pripravili kar nekaj transparentov, skandirali pa so tudi številna protialbanska gesla.

Žvižgi Portugalcem, šokanten poraz Nizozemcev

Makedonska reprezentanca velškega lisjaka Johna Toshacka je v Leirii ustavila Portugalsko s Cristianom Ronaldom in zvezdniku Reala, sicer najaktivnejšem nogometašu na zelenici, priigrala žvižge domačih navijačev. Dolgočasna tekma se je zadetkom približala le z nekaj prostimi streli Ronalda, kar bo v verjetno najtežji skupini turnirja z Nemčijo, Nizozemsko in Dansko gotovo premalo za varovance Paula Benta.

Nič bolje, oziroma še slabše, se je v Amsterdamu godilo Nizozemcem, ki so po golu Iljana Micanskega v sodnikovem podaljšku šokantno izgubili proto Bolgarom. Selektor Bert van Marwijk je po sobotni objavi končnega seznama 23 nogometašev prvi hladen tuš doživel v 15. minuti, ko je moral poškodovanega Jorisa Mathijsna zamenjati veteran Wilfred Bouma.

Bolgari so prek Valerija Božinova s prostim strelom stresli tudi prečko, ob nevidnem Klaasu-Janu Huntelaarju pa je Nizozemcem na pomoč priskočil Robin van Persie, ki je zadel tik pred polčasom. Ivelin Popov je po igranju z roko Rafaela van der Vaarta kmalu po začetku drugega polčasa izenačil s strelom z bele točke.

Arjen Robben je v igro prišel šele 15 minut pred koncem, a je lahko le nemočno spremljal zmagoviti gol Bolgarov, ki so izkoristili nezbranost in površnost v obrambi oranžnih in se z golom v sodnikovem podaljšku veselili ene največjih zmag zadnjih let.

Van Persie Kuyt Bouma Nizozemska Bolgarija prijateljska tekma Amsterdam | Avtor: Reuters Reuters

Začetek Hodgsonove ere zmagovit za Anglijo

Na debiju selektorja Roya Hodgsona so Angleži v Oslu premagali Norveško, edini gol za nekdanjega trenerja West Bromwich Albiona, ki je na položaju šele od 1. maja, pa je na prvem preizkusu pred odhodom na Euro že v deveti minuti tekme zabil Ashley Young. Otočani so brez nogometašev Chelseaja nadzorovali slabo ekipo Norveške, ki bo tako kot Švica nasprotnik Slovenije v bližnjih kvalifikacijah za SP 2014.

Kljub relativno mirni tekmi bi si velik spodrsljaj kmalu spet privoščil vratar Robert Green, ena tragičnih figur zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki, ki bi ga Morten Gamst Pedersen kmalu premagal s strelom iz kota, a je na Greenovo srečo žoga zadela le njegovo vratnico.

Hodgson je v drugem polčasu v igro poslal tudi Arsenalovega debitanta Alexa Oxlada-Chamberlaina, medtem ko je vezist Gareth Barry poškodovan odšepal z igrišča. Angleži bodo zadnjo pripravljalno tekmo odigrali v sredo na Wembleyju, kjer bodo gostili Belgijo.

Neverjetni Hulk razbil Dansko

Portov napadalec Hulk, ki bo med poletnim prestopnim rokom spet ena najbolj vročih žemljic na tržišču, je zabil dva gola in organiziral še tretjega za Brazilijo, s čimer so Južnoameričani na prvi sobotni prijateljski tekmi v Hamburgu premagali Dansko in pri udeleženki Eura razkrili vse slabosti, ki jih mora pred odhodom na Poljsko in v Ukrajino popraviti selektor Morten Olsen.

Danska je bila po 40 minutah igre pred pravo blamažo, saj je zaostajala že z 0:3. Thomasa Sorensna je s sebi tako značilnim močnim strelom od daleč najprej presenetil Hulk, danskega vratarja pa sta po protinapadah po enkrat premagala še njegov soigralec Niki Zimling in še drugič Hulk.

Še posebej tretji gol tekme je gotovo razhudil selektorja Dancev, saj se je njegov branilec Daniel Agger poigraval v zadnji vrsti in izgubil žogo po startu Oscarja, Hulk pa ni imel usmiljenja pred vrati. Carioce so s precej premešano postavo, kjer so od evropskih zvezd poleg Hulka igrali še Sandro (Tottenham), Marcelo (Real Madrid), Thiago Silva (AC Milan) in Juan (AS Roma), v drugem polčasu povsem popustile in Dancem dovolile vsaj do častnega zadetka, potem ko je iz čistega prepovedanega položaja po izvrstnem prodoru Zimlinga zadel Nicklas Bendtner.

Mourinho gledal Lucasa Mouro

Tekmo v Hamburgu si je po prihodu iz Turčije ogledal tudi Realov trener José Mourinho, ki je po poročanju španskih medijev spremljal Sao Paulovega zvezdnika Lucasa Mouro, ki ga resno povezujejo s prihodom na Santiago Bernabéu. Moura igra na položaju za napadalci, 19-letnik pa naj bi bil na voljo za zajetnih 50 milijonov evrov. Njegova odkupna klavzula znaša 80 milijonov evrov.

Long odločil tekmo v Dublinu

Tekmo v Dublinu med domačo udeleženko evropskega prvenstva Irsko ter Bosno in Hercegovino je z golom dobrih deset minut pred koncem odločil napadalec West Bromwicha Shane Long. Razpoloženi vratar gostov Asmir Begović je do tedaj ustavljal številne nalete varovancev Giovannija Trapattonija, po podaji s strani pa ga je iz le nekaj metrov osamljen z glavo premagal Long in poskrbel za navdušenje na polnih tribunah stadiona Aviva.

Prijateljske tekme:

Danska : Brazilija 1:3 (0:3)
Bendtner (71); Hulk (8, 40), Zimling (13/a.g.)

Irska : Bosna in Hercegovina 1:0 (0:0)
Long (77)

Poljska : Slovaška 1:0 (0:0)
Perquis (30)

Portugalska : Makedonija 0:0

Španija : Srbija 2:0 (0:0)
Adrián López (67), Cazorla (74/11-m)

Švica : Nemčija 5:3 (2:1)
Derdiyok (21, 23, 50), Lichtsteiner (67), Mehmedi (77); Hummels (45), Schürrle (64), Reus (72)

Nizozemska : Bolgarija 1:2 (1:0)
Van Persie (45); Popov (50), Micanski (90)

Turčija : Finska 2:3 (1:1)
Yilmaz (21, 54); Eremenko (19), Pukki (73), Hetemaj (90)

Češka : Izrael 2:1 (1:1)
Baroš (17/11-m), Lafata (90); Shechter (45)

Grčija : Slovenija 1:1 (1:0)
Torosidis (8); Kurtić (87)

Norveška : Anglija 0:1 (0:1)
Young (9)

Komentarjev 1
  • grega.prebil 11:35 27.maj 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **