Šport
14 ogledov

Petelini hitro zagospodarili na igrišču

Euro 2016, Francija, Islandija
1/25
EPA
Za zadnjo vstopnico v polfinale je bil na sporedu dvoboj med gostiteljico prvenstva in velikim presenečenjem tekmovanja. Islandska pravljica se je končala s porazom 2:5 proti Franciji.

Francija po 18 letih znova poskuša osvojiti lovoriko na domačih tleh. Leta 1998 so galski petelini kot gostitelji tekmovanja osvojili naslov svetovnih prakov, leta 1984 pa so se pred domačimi gledalci veselili tudi svojega prvega naslova zmagovalcev stare celine. Tokrat so jim na poti do polfinala z Nemčijo stali presenetljivi Islandci.

Islandija je v svojem debitantskem nastopu šokirala poznavalce nogometa in se po uspehu v osmini finala, ko je zasluženo slavila proti Angliji z 2:1, prebila med osem najboljših moštev tokratnega Eura. Islandija je s 330 tisoč prebivalci najmanjša džava z nastopom na evropskih prvenstvih, pred njo se je s tem dejstvom lahko pohvalila Slovenija, ki je med evropsko elito zaigrala leta 2000. Na tekmo v Pariz naj bi se odpravilo skoraj 30.000 Islandcev, kar znaša skoraj desetino prebivalstva te države. Tudi zaradi svoje majhnosti je 'islandski David' požel simpatije številnih ljubiteljev nogometa na svetu.

Francozi so po pričakovanjih od prve minute diktirali tempo, Islandci pa so poskušali domača vrata ogroziti iz protinapadov. Prvi je do strela prišel Gylfi Sigurdsson, a Hugo Lloris ni imel pretirano težkega dela, na drugi strani pa je tudi Dimitri Payet le nekoliko ogrel Hannesa Halldórssona, vratarja, ki je do te tekme zbral največ obramb na tem EP. A slednji je klonil že 12. minuti.

Blaise Matuidi je poslal dolgo žogo preko islandske obrambe, Olivier Giroud se je izognil prepovedanem položaju, nato pa z leve strani kazenskega prostora poslal žogo skozi nogi Halldórssona v islandsko mrežo. To je bil drugi zadetek napadalca Arsenala na Euru, s tem je ulovil Payeta, gol več pa je zabil Antoine Griezmann.

Že v 20. minuti so galski petelini povedli z 2:0. Po podaji iz kota je Paul Pogba visoko skočil, preskočil tudi do tekme odličnega Jóna Dadija Bödvarssona, in okroglo usnje tik ob vratnici poslal za hrbet islandskega vratarja.

V 25. minuti so bili vikingi blizu ponovitve prvega zadetka proti Angliji. Kolbeinn Sigthórsson je podaljšal podaja iz avta, pred golom pa je streljal Bödvarsson, a ga je je Samuel Umtiiti dovolj dobro oviral, da je žoga končala čez prečko. To pa je vse, kar so Islandci uspeli prikazati v prvem polčasu. Ta se je za njih končal katastrofalno, saj so v zadnjih minutah prejeli še dva zadetka.

Po podaji v kazenski prostor je v 43. minuti skok znova dobil Giroud in podal do Griezmanna, ta pa je na robu kazenskega prostora poiskal Payeta. Sledil je strel z levico, žoga pa je poletela v levi spodnji kot vrat Halldórssona, ki je bil nekoliko prekratek. Nato pa je sledil še zadnji udarec v prvih 45 minutah. Giroud je s peto podaljšal žogo, ki je potovala skozi sredino, Griezmann pa je pobegnil Islandcem in nato z lobom premagal še čuvaja mreže za svoj četrti zadetek na prvenstvu in samostojni skok na vrh lestvice strelcev.

Francozi so se zadovoljili z visokim vodstvom, v prvih minutah drugega dela niso nadaljevali z igro iz prvega polčasa, kazen pa je prišla v 56. minuti, ko je Sigurdsson poslal žogo z desne strani na rob peterca, kjer jo je v padcu pričakal Sigthórsson in jo poslal v mrežo. A veselje Islandcev ni dolgo trajalo. Po visoki podaji Payeta iz prostega strela je Giroud na žogi prehitel vratarja Halldórssona in z glavo poskrbel za 5:1. Po zadetku je bil zamenjan, z zelenice pa so ga navijači pospremili z velikim aplavzom.

Tekma se je umirila, Islandiji pa je pred koncem še uspelo omiliti poraz. V 84. minuti je odlično podal Ari Skúlason, Birkir Bjarnasson pa se je na petih metrih otresel Patrica Evraja in z glavo zadel za 2:5.

Francija se bo v polfinalu pomerila z Nemčijo, v drugem dvoboju pa se bosta za finale potegovala Wales in Portugalska.

Euro 2016, četrtfinale:

Francija : Islandija  5:2 (4:0)
Giroud 12., 59., Pogba 20., Payet 43., Griezmann 45.; Sigthórsson 56., Bjarnasson 84.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.